Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Powrót po latach, co kupić.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ja nie mówię, że się nie da ;) obskoczyłem swego czasu z Fujikiem z ogniskowymi 56 f/1.2 i 35 f/1.4 mm całe wesele ;) Tyle tylko, że jakość optyki Fujinon XF zjada na śniadanie szkła w systemie canon M :) Kiedyś obskoczyłem ślub z Zenitem ET i Heliosem 58 f/2.0 i też się dało . Tak wybacz proszę, ale potrafię sobie wyobrazić co można a czego nie można zrobić w różnych sytuacjach :P
Nie wiem nie robię wesel więc nie mam doświadczeń z takimi zleceniami ale domyślam się, że wymagania co do sprzętu tam mogą być spore.
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Powrót po latach, co kupić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie wiem nie robię wesel więc nie mam doświadczeń z takimi zleceniami ale domyślam się, że wymagania co do sprzętu tam mogą być spore.
ja też staram się omijać takie imprezy jako fotograf, ale czasami się nie uda ;) Znam takich, którzy w ogóle nie korzystają z lamp i jadą wyłącznie na zastanym oświetleniu i jasnych stałkach. Co kto lubi :)
Odp: Powrót po latach, co kupić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jak szkła Canona to puszka Canona i tyle - masz przynajmniej w gratisie zaje...y AF... ;)..
jakoś 80D nie ma w gratisie ********ego AF ze szkłami Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
jakoś 80D nie ma w gratisie ********ego AF ze szkłami Canona.
Może, na mojego nie można było narzekać ale tu miałem bardziej na myśli bezlustra.
1 załącznik(ów)
Zgadniecie jakim obiektywem było zrobione to zdjęcie? Pełny kadr, puszka 6D.
Załącznik 3165
Cytat:
Zamieszczone przez
janpur
Pancolar
Pudło! To jest manualny Tamron 01A, czyli SP 2,8-3,8/35-80 mm CF Macro. W temacie wątku, kiedy kolega bierze pod uwagę korpus ML, to zastosowanie fajnych, manualnych, szkieł wygląda dużo lepiej, niż w przypadku DSLR. Jest multum starej optyki i multum nowej za niewielkie pieniądze, a ustawianie ostrości z focus peaking jest szybkie, precyzyjne i bezproblemowe. Ja bym zaczął od dobrego korpusu ML i takich szkieł, a w drogie, wypasione, AF-y pakował się stopniowo w miarę konkretyzowania się potrzeb.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ja bym zaczął od dobrego korpusu ML i takich szkieł, a w drogie, wypasione, AF-y pakował się stopniowo w miarę konkretyzowania się potrzeb.
To też jest jakaś opcja.
Generalnie A7III kusi mnie jak cholera, bo tak jak pisałem wcześniej jest to chyba najbardziej wyważona puszka na rynku, ale rozsądek cały czas podpowiada - weź gorsze body, ale zainwestuj w szklarnię. Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, ze nieprędko wrócę do zawodu i będę robił coś komercyjnie. I chyba tak zrobię - po wyjściu ML lustrzanki nie zaczęły nagle robić gorszych zdjęć (nadal robią je ludzie :P). Jedna z moich ulubionych fotografów nadal fotografuje 5D mk II z 50 1.2 i efekt końcowy to mistrzostwo świata. Pytanie tylko ile w tym jej samozaparcia, a ile winy puszki i w sumie AF szkła.