Odp: Re: Zmierzch aparatów fotograficznych
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
@
Shadow
Dalsza dyskusja jak widzę nie ma żadnego sensu :roll:
Pisząc poniższe bzdury (inaczej nie da się tego nazwać) -
oraz
- idealnie zdefiniowałeś typowego "smartfoniarza", który przekonany jest, że wyłącznie smartfonem da się zrobić ładne selfie i nie musi do tego posiadać jakiejkolwiek wiedzy na temat fotografii szeroko, czy też wąsko rozumianej.
Jeśli zmierzasz do tego, że obecnie w cenie jest brak podstawowej wiedzy z jakiejkolwiek dziedziny a wyznacznikiem jakości (a raczej jej braku) jest byle jakie zdjęcie wykonane i oglądane na ekranie smartfona - to tak, masz niestety rację.
Tym bardziej zachęcam abyś ze swoim smartfonem z AI zrealizował wszystkie zaliczenia foto na ASP !!!!
https://akademus.asp.gda.pl/en/katalog/kurs/11337/
Candar ale to o czym pisze Shadow to niestety prawda. Większości ludzi naprawdę wystarcza jakość ze smartfona. To są laicy oni nigdy nie oglądają zdjęć w powiększeniu 100%, a nieliczni oglądają je na czymś więcej niż ekran telefonu. W głowie się nie mieści jakie knoty ludzie wrzucają na FB i się tym jeszcze zachwycają...
Re: Odp: Re: Zmierzch aparatów fotograficznych
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Candar ale to o czym pisze Shadow to niestety prawda. Większości ludzi naprawdę wystarcza jakość ze smartfona. To są laicy oni nigdy nie oglądają zdjęć w powiększeniu 100%, a nieliczni oglądają je na czymś więcej niż ekran telefonu. W głowie się nie mieści jakie knoty ludzie wrzucają na FB i się tym jeszcze zachwycają...
Toć napisałem, że niestety to prawda. Ale gloryfikowanie onego smartfonizmu to jednak spora przesada.
Odp: Zmierzch aparatów fotograficznych
[QUOTE]
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Przeciętnego użytkownika fejsbuka nie interesują zawiłości deformacji twarzy przez optykę czy rozmazane piksle w tysięcznym powiększeniu.
wybacz , ale jesli na podstawie tego co interesuje przecietnego fejsbukowca wyciagasz wniosek, ze jakosc obrazu z komorki jest porownywalna do jakosci z dslr , to masz bardzo powazne braki w edukacji.
rownie dobrze mozesz wyciagac wniosek , ze skoro dzisiaj u nas pada deszcz to jutro wzrosnie populacja zyraf w afryce.
Czyms innym jest zadawalajaca jakosc zdjec z komorek - i z tym nikt nie polemizuje , a czyms innym jest osad , jakoby jakosc byla porownywalna ze zdjeciami z dslr.
To drugie nie jest fizycznie mozliwe.
Ze wzgledu na ograniczenia rozdzielczosci optyki ( nie mozna jej podnosic dowolnie) , poniewaz komorka ma znacznie mniejsza skale odwzorowani , nigdy nie uzyska sie z komorki takiej samej rozdzielczosci obrazowani jak z dslr w aktualnej postaci.
Jesli zastosowac jakies metody rachunkowe poprawiajace rozdzielsczosc ( np wielokrotna expozycja ) mozna je przeciez rowniez zastosowac do wiekszych matryc.
tzw "fotografia obliczeniowa" polega na tym, ze producenci licza na to, iz znajda latwiej jelenia , ktory nabedzie tak nazywana nowa zabawke .
Fora dyskusyjne upadaja , gdyz co bystrzejsi ludzie zaczynaja sie orientowac iz uczestnictwo w nich jest poddawaniem sie duraczeniu przez innych uczestnikow.
trzeba przejsc przez setki idiotyzmow , by trafic na interesujaca i przydatna wypowiedz.
Bilans chyba jest negatywyn , skoro aktywnosc Spada.
Chyba mnie źle zrozumiałeś. Ja nie twierdzę że smartfony generują lepsze zdjęcia tylko odnoszę się do tego co dzieje się w społeczeństwie tzw socjal mediów. Dla takich ludzi to co oferują smrtfony w zupełności wystarcza i niestety obawiam się że pod takiego klienta będzie zmierzać fotografia. Zwykla komercjalizacja jak ze wszystkim. Taki koncer tylko liczy zyski a jeśli sprzedaje miliony smartfonów to może w przyszłości całkiem olać robienie aparatów dla wymagających fotografów albo będą to małe ilości a cena jeszcze większa niż dziś.
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Chyba mnie źle zrozumiałeś. Ja nie twierdzę że smartfony generują lepsze zdjęcia tylko odnoszę się do tego co dzieje się w społeczeństwie tzw socjal mediów. Dla takich ludzi to co oferują smrtfony w zupełności wystarcza i niestety obawiam się że pod takiego klienta będzie zmierzać fotografia. Zwykla komercjalizacja jak ze wszystkim. Taki koncer tylko liczy zyski a jeśli sprzedaje miliony smartfonów to może w przyszłości całkiem olać robienie aparatów dla wymagających fotografów albo będą to małe ilości a cena jeszcze większa niż dziś.
Ja Cie w ogole nie zrozumialem , nawet nie probuje.
ja tylko odpowiadam na to co napisales , a napisales :
Cytat:
Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
Mały zgrabny smartfon generuje obrazy lepsze od kompaktów a nawet zbliżone do lustrzanek kosztujących krocie.
nie genseruja obrazow zblizonych .
to ,ze ludziom odpowiada na FB obraz z komorki nie oznacza ze jakosc z komorki jest zblizona do jakosci z Dslr.
jak w ogole mozna tak argumnegtowac?
Nie ma zwiazku.
rownie dobrze moznaby powiedziec , ze skoro ludzie lubia schabowy z kapusta to jakosc z komorki jest zblizona do jakosci z dslr.
taki sam zwiazek pomiedzy FB a jakoscia obrazu. czyli brak jakiegokolwiek.
FB nie jest w ogole koncypowane po to by mierzyc jakosc obrazowania.Nie temu sluzy.
Rownie dobrze mozesz porownywac jakosc obrazowania termometrem co FB.
Toz to zwykle duracznie:
poniewaz na FB wiekszosc zdjec jest z komorki to znaczy ze jakosc z komorki jest porowywalna z jakoscia z DSLR .
wybacz - tragedia polega na tym ze niektorzy sa juz zduraczenie i nie zauwazaja tego.
Odp: Re: Odp: Re: Zmierzch aparatów fotograficznych
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Toć napisałem, że niestety to prawda. Ale gloryfikowanie onego smartfonizmu to jednak spora przesada.
Nie trzeba gloryfikować, z tego co widać to same się obronią... przy okazji zabierając do grobu parę innych rozwiązań.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Ja Cie w ogole nie zrozumialem , nawet nie probuje...
W takim razie jaki jest sens odpowiadania na czyjs post?
Dałem link do filmu gościa na początku i do tego się cały czas odnoszę. A zresztą nieważne...
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
W takim razie jaki jest sens odpowiadania na czyjs post?
jak mozesz usilowac zroumiec kogos , kto twierdzi , ze 2 +2 jest 5 , kiedy jest 4 ?
wolalbym sobie porozmawiac o d... Maryny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Dałem link do filmu gościa na początku i do tego się cały czas odnoszę. A zresztą nieważne...
Co do filmu - jeżeli sprzętem za 20tys zł ma się robić takie zdjęcia to faktycznie lepiej zostać przy telefonie. Przeżyłem kres konsol, komputerów stacjonarnych, więc i lustrzanek pewnie tez przeżyję. Tak naprawdę to nawet nie zależy od u użytkowników,będziemy używać tego co będą produkować koncerny, Canon i Nikon wejdą w smartfony i będzie po lustrach :)