Odp: Obiektyw Sigma ART 105mm 1.4 czy Sigma ART 35mm 1.4 czy inny?
Cytat:
Gust myślę że mam hobbystycznie jestem plastykiem więc może dlatego robie w miare fajne fotki będąc zielona
to najwazniejsze.
podstawa jest wrazliwosc i wyobraznia plastyczna.
wszystko inne przychodzi samo z czasem w miare nabywania doswiadczenia.
Leon007 i Fret - oki zmuenie na 400 ... balam sie ze wtedy bede miec kaszke...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
A co do chwalenia się - dla mnie WOW.
dziekuje ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
to najwazniejsze.
podstawa jest wrazliwosc i wyobraznia plastyczna.
wszystko inne przychodzi samo z czasem w miare nabywania doswiadczenia.
... tez tak myślę ;) :)
Re: Odp: Obiektyw Sigma ART 105mm 1.4 czy Sigma ART 35mm 1.4 czy inny?
Cytat:
Zamieszczone przez
katlin
Nie w temacie ale się pochwalę bo w tym jestem od Was lepsza ;)
Miniatury w lampionach - Fabryka Calineczki:
I namalowalam sobie wielki obraz pawia:
I uciekam spać... dobranoc :)
Powiem tak :)to, co robisz bardzo piękne jest!
A wiedzy nigdy nie za dużo! ;)
Odp: Re: Odp: Obiektyw Sigma ART 105mm 1.4 czy Sigma ART 35mm 1.4 czy inny?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
...
A wiedzy nigdy nie za mało! ;)
A może odwrotnie? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
katlin
Leon007 i Fret - oki zmuenie na 400 ... balam sie ze wtedy bede miec kaszke...
Ogólnie strategia jak najmniejszej czułości jest właściwa, ale nie zawsze się da. Jak już uznasz, że więcej nie można zwiększać, bo kaszka jest wkurzająca, to poszukaj dodatkowego źródła światła: odsuń firankę, podejdź bliżej okna, zapal dodatkową lampę, odbij światło od czegoś, użyj lampę błyskową albo kombinację wymienionych. Dużo rzeczy można zrobić bezkosztowo, na przykład taki mały obiekt jak pokoik w lampionie lub domek Hobbita, można doświetlić ustawiając z odpowiedniej strony kartkę papieru.
Nie mogę teraz tego znaleźć, ale candar gdzieś niedawno fajnie napisał, że najważniejsze w fotografii jest światło. Jak sama nazwa wskazuje.
Światło jest wszystkim ;)
Ja na początku swojej przygody strasznie się bałem wysokiego ISO, przez co miałem całą masę nieostrych zdjęć. Teraz w zasadzie mam włączone AUTO ISO i wolę mieć szum i ostre zdjęcie niż kadr do kosza.
Cadar - dziękuję ;)
Chłopaki! Dziękuję! .. zaraz się przewalę z radości :D posłuchałam Waszych rad i w dzień latałam za dzieckiem z aparatem i wiecie co?! na 33 fotki 4 są nieostre 8-) :D :D :D Od jakiego % fotek ostrych mogę przestać myśleć o sobie że jestem amatorem? ;)
ps.
Leon007- jak na prawdziwego amatora przystało sprawiłam sobie 2 lampy studyjne :D to dlatego że moja sesja noworodkowa pierwszego dziecka mnie bardzo niezadowoliła :) męża zagoniłam (było cięzkoooooooooo) żeby wkręcił mi 2 haczyki w ścianę i nawet mogłam tło powiesić... tak jedno tło też mam a na święta zamówię u gwiazdora drugie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
katlin
Cadar - dziękuję ;)
Chłopaki! Dziękuję! .. zaraz się przewalę z radości :D posłuchałam Waszych rad i w dzień latałam za dzieckiem z aparatem i wiecie co?! na 33 fotki 4 są nieostre 8-) :D :D :D Od jakiego % fotek ostrych mogę przestać myśleć o sobie że jestem amatorem? ;)
Od 6,66%.
Cytat:
ps.
Leon007- jak na prawdziwego amatora przystało sprawiłam sobie 2 lampy studyjne :D to dlatego że moja sesja noworodkowa pierwszego dziecka mnie bardzo niezadowoliła :) męża zagoniłam (było cięzkoooooooooo) żeby wkręcił mi 2 haczyki w ścianę i nawet mogłam tło powiesić... tak jedno tło też mam a na święta zamówię u gwiazdora drugie ;)
No fakt, zapomniałem o lampie studyjnej. Powodzenia!