ja w swoim Canonie 3000 mam Hand Strap'a i pasek na szyje. jak? w Hand'zie mam "lapke" do zaczepienia nastepnego paska.Cytat:
Wracając do tematu - czy daje się założyć jedno i drugie?
Wersja do druku
ja w swoim Canonie 3000 mam Hand Strap'a i pasek na szyje. jak? w Hand'zie mam "lapke" do zaczepienia nastepnego paska.Cytat:
Wracając do tematu - czy daje się założyć jedno i drugie?
Zakupiłem i ja :) Rzeczywiście, da się do tego E-1 podłączyć "normalny" pasek, dzięki takiej małej blaszce, która niejako "duplikuje" tą w body. Chociaż prawdę mówiąc nie jestem do końca pewien, czy powiązałem to wszystko tak jak poeta miał na myśli... Ale rzeczywiście, trzyma się dużo fajniej - chociaż trochę utrudnione jest operowanie prawą ręką na górnym panelu (ISO, AF, metering itp.). Zobaczymy jak się sprawdzi w praniu.
PS. do sygnaturki już nie zmieszczę :-D
A ja mam już tą wersję matina. Uwagi takie jak Muflon. Czekam na test polowy. Jedyny problem to, że ten gadzet blokuje klapkę baterii i karty...
Czyli kolejna zaleta posiadania gripa :) (baterie "wjeżdżają" od tyłu)
WItajcie.Mam Hand Strap'a w 350 tce z gripem ,pasek wisi na dodatkowym o wiele miejszym otworze w takiej zaczarowanej blaszce podpietej zaraz pod czarna spinka Canona.Trzymanie ,hmmm pierwszy tydzien palec dretwiał,ale teraz nie czuje focenia bez Hand Strap'a :).Był maly problem jak to wszystko poprzeplatac,ale doszedlem.Pozdr
Ja tak na zmianę, albo pasek, albo Hand Strap, albo jedno i drugie. Nie umiem się zdecydować. Jedno jest pewne pasek z Hand Strapem się gryzą. Raz, że aparat wygląda jak koń z niedopasowaną uprzężą, to jeszcze ten plątający się pod nogami pasek, gdy zgodnie z ideą HS aparat wisi na łapie. Ponadto znaczne utrudnienia przy nastawach parametrów. O pionowym kadrowaniu nie wspomnę.
Moim zdaniem albo HS albo pasek. HS bo wygodniej w tłumie ptrzy trybach P, AV, TV. Pasek w trybie M, czyli praktycznie wszędzie. Tylko że przepinanie jest utrudnione. Mam nawet wersję z szybkimi zatrzaskami, ale nie ufam temu patentowi. Jak aparat z obiektywem waży 2,5kg to wszelkie wynalazki są groźne.
Kupiłem kiedyś Matina do EOSa 33V, teraz mam go przykręconego do 20D (bez gripa) i używam przez 90% czasu. Nie korzystam z wynalazku praktycznie tylko wtedy, gdy mam ze sobą dwa aparaty, gdy potrzebuję w danej chwili obu rąk albo chcę dać ręce odpocząć (aparat wisi wtedy na szyi). Poza tym - jest to nieoceniona pomoc. Lubię chodzić z aparatem w ręku, jak mam Hand Strap zapięty pozwalam sobie na luźne trzymanie aparatu, co nie męczy ręki, trudniej jest też wyrwać aparat z zapiętym HS niż zerwać z szyi (choćby za pomocą noża). No i nie rzuca się tak w oczy jak aparat wiszący na szyi.
Co do ergonomii:
- łapy mam duże, więc z operowaniem parametrami za pomocą przycisków na górze nie mam kłopotu - nie udaje mi się tylko włączyć łatwo podświetlenia wyświetlacza :-)
- pasek owijam sobie wokół ramienia ale nie jakoś mocno - na tyle, żeby nie dyndał i żeby przypadkowo nim o coś nie zahaczyć. Najczęściej owijam tak, że końcówkę zakładam za kciuk - w niczym nie przeszkadza, a się sam nie rozwinie.
Jeśli zaś chodzi o mocowanie, to dół - tak jak ktoś poprzednio pisał - mocowany jest do gwintu statywowego jak na obrazku. Ma to swoją zaletę w przypadku aparatu bez vertical gripa, bo daje dobre oparcie dla małego palce (nie wiem jak Wam, ale mi się nie mieści na gripie :) ), a mocowanie na statyw jest przeniesione niżej. Przykręcanie do statywu nie jest może czymś, co się potem wygodnie robi, ale z monopodem używałem nieraz bez problemu. Co do góry - poradziłem sobie za pomocą mocnego metalowego kółka, któru przewlekłem przez zaczep w obudowie, a następnie przezeń przełożyłem i pasek i Hand Strapa. Jest skuteczne.
Wybaczcie jakość fotek wykonanych podłą komórką ;-)
Pzdr, G.
Witam!
Udało mi się znalesc taka instrukcję zakładania tego paska. Probuje zamontowac do EOS 300V i niestety ten aparacik jest za maly do niego i ma za plytki grip (ten na aparacie z guzikiem wyzwalania migawki) wiec bedzie klopot z uzywaniem, po co tylko jest uchwyt na pasek na dole gripa to nie wiem. Zreszta chwile poprobuje wiec moze bedzie jeszcze OK!
W razie czego to zostanie do 30D :-)
Pozdrowki
Paweł
Hehe, nie ukrywam, że u mnie wygląda to trochę inaczej, tzw. "radosna twórczość" paskowa :-) Dzięki za info, przyda się.
A mnie bez instrukcji udało się założyć ten pasek prawie identycznie jak na tych obrazkach :) (mam odrobinę inaczej przeplecione paski pokazane w kroku nr 5).