Jest to znany problem - lepsze wrogiem gorszego. Znając możliwości AFa w Fuji i Sony naprawdę ciężko byłoby mi się "uwsteczniać" siłując się z puszką. Wystarczająco się nasiłowałem z 5D i miejmy nadzieję, że uda się coś z tym zrobić w przyszłości.
Wersja do druku
5d chodzi o wersję bez dopiska mark w nazwie?
Zaprogramowałem ten cały suwak do wyboru trybu AF. Nawet jakoś to działa. Co tam macie przypięte u siebie?
Ja tez mam ustawione przelaczanie trybu AF - na lewym auto+face detect, na prawym single point, swipe przelacza pomiedzy zawezonymi trybami.
Jedna rzecz ktorej sie nie da/nie umiem, to ten touch bar moglby fajnie sluzyc do przelaczania miedy proporcjami bokow zdjec, korzystalem z tego w Nikonie do szybkiego ustawienia proporcji 4:5 dla zdjec pionowych.
--- Kolejny post ---
Od soboty mam tez dwie lampy Quadralite Stroboss 60 i 36 i chyba wszystko ladnie dziala z Rka - naswietlanie, sterowanie z aparatu, HSS, wyzwalanie radiowe.
(Ale nie jestem ekspertem, to pierwsze zdalne lampy z TTLem dla mnie)
Bezużyteczny klawisz "wybór pola autofocusa" zaprogramowałem na lupkę - jest przy nim narysowana. Teraz mam powiększenie w wizjerze pola AF -fajne :D.
Mimo prób, nie mogę zaprzyjaźnić się z touch barem. To mogłoby być super narzędzie gdyby było "klikalne"; klikam lewą stronę - wywołuję funkcję - przesuwając palcem ustawiam parametry - klikiem na środku zatwierdzam wybór. Analogicznie dla prawej strony. Takie rozwiązanie zapobiegałoby przypadkowemu wyborowi niechcianej funkcji, a z drugiej strony byłoby bardziej funkcjonalne niż kolejne kółko.
Z tego co czytam wielu ma z tym problem. Podobno krążyło (i krąży wciąż) jakieś body dla testerów bez tego gadżetu. Możliwe że to dali żeby zobaczyć jak się przyjmie....