Zna ktoś odpowiedź na pytanie, czy na EOS R będą działały lampy YN 565 i YN 568 oraz wyzwalacze YN622C?
Wersja do druku
Zna ktoś odpowiedź na pytanie, czy na EOS R będą działały lampy YN 565 i YN 568 oraz wyzwalacze YN622C?
Jest tania 35/1,8 i jakieś 140 milionów szkieł EF przez przejściówkę, które działają z R lepiej niż z lustrzankami. Używam R z obiektywami EF i nie planuję w najbliższym czasie zakupu szkieł natywnych.
Zapewne RF 35 mm f/1.8 IS STM Macro
2500, faktycznie bardzo tania.
Biorąc pod uwagę, że to nowość to cena wydaje się normalna. Sony SEL E 35mm f1.8 OSS jest na rynku od ponad 6 lat i kosztuje ok.1750. Choćby ze względu na "różnicę wieku" zakładam, że optycznie jest słabszy :)
no jesli chcesz umiarkowana gabarytowa natywna stalke RF, no to ze wszystkich mozliwosci (cala jedna opcja do wyboru) to wlasnie RF 35/1.8 jest najbardziej wart kupienia :)
jak mowia: na bezrybiu i rak ryba. a 35/1.8 okazuje sie i tani i sensowny, no bo wygrywa wszelka konkurencje na "obiektyw RF roku w cenie do 1000 EUR"
chcesz maly i lekki? wez sobie 50 STM przez adapter. nie bedzie wiele wiekszy od 35/1.8 a cenowo jest przepasc :) a jak bardzo chcesz 35mm to szukaj starego 35/2. go* AF i paskudny bokeh, ale ostrosc zupelnie obleci. i jeszcze do 1Dx wejdzie jak sie zachce
albo nowszy 35mm/2 IS przez adapter. Jeden z mniej docenianych obiektywów choć bardzo ostry i mieści się w kieszeni. Ja go kupiłem za mniej niż połowę ceny RF 35/1.8.
1. nie jest wcale maly. nawet RF 35/1.8 jest od niego mniejszy (a to wbrew pozorom wcale nie takie male szkielko)
2. 35/2 IS ma *owy bokeh. chyba nawet jeszcze bardziej niz stary 35/2, chociaz tego nie mialem okazji nigdy osobiscie pouzywac, moge sie mylic :)
35/2 IS mialem i uzywalem przez prawie rok. ale w cropie. znakomity zestaw, nawet jesli ciut duzy (szczegolnie z Rebelem a nie klasyczna dwucyfrowka). ale w pelnej klatce nie moglem sie przemoc. dla mnie stalka albo ma byc mala i w miare jasna, albo jak jest duza to juz naprawde jasna i ma ladny bokeh. w przeciwnym wypadku juz sobie wezme zooma :/
tu jest bokeh 35/2 IS - jak dla mnie totalna dyskwalifikacja, to juz 24-70/4 ladniej rysuje na pelnej dziurze :evil:
a tu przyklad po co mi osobiscie stalka (tutaj EFM 32/1.4, ktora de facto zastapila w moim przypadku 35/2 IS):