moze nie masz tej samej wersji o ktorej ja pisalem, bo jak sie okazuje jest ich kilka i tylko przy jednej "pro 300 dg" jest jakies ograniczenie
Wersja do druku
Czy ktoś wie do czego służą te dodatkowe styki w wersji 11- stykowej ?
Oczywiście oprócz zaklejania taśmą klejącą.:mrgreen:
Ja nie zklejałem styków bo narazie nie miałem takiej potrzeby. To co napisałeś jest prawdą bo sporo osób tak robi i działa . Sam widziałem u znajomego 100- 400 i działał AF po zaklejeniu. Z tym 1.4 walnąłem. Chodzi oczywiście o 1 stopień przysłony. Nie wiem czemu napisałem "1.4 działki" może za dużo numerologii i się pogubiłem. Dzięki za spostrzegawczość "Marantz" (to klasa lux u Canona?). Nie zmienia to faktu, ze kenko x 1.4 warto polecić. Natomiast z kenko x 2 nie korzystałem jak już pisałem. Może faktycznie Canon x 2 jest taki jak, kenko x 1.4 i warto by się nad nim zastonowić, jeśli ktoś taki potrzebuje.
TC 1.4 Kenko w najnowszej wersji DG (PRO 300 TELEPLUS itd.) sam mam, kupiłem do roboty kilka sztuk i wszystkim gorąco polecam. Jakość jest przyzwoita, choć najważniejsza dla mnie jest możliwość pracy ze 100-400L po zaklejeniu styków :D Dla oszczędnych amatorów ważna jest też cena. Do pracy cena nie grała roli, te styki były najważniejsze ;)
O to właśnie chodzi w całym. Jeśli do amatorskiego pstrykania kenko x 1.4 wystarcza to po co przepłacać. Kenko x 2 ma służyć do jaśniejszych szkieł, więc jeśli stać kogość na te szkła i załeży mu na jakość to wtedy Canon x 2.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiście chodzi o klasę lux u Philipsa. Bez urazy. Też jestem spostrzegawczy.
A co byscie polecili do 70-300 IS? najlepiej zeby nic nie trzeba bylo zaklejac:)
Co do spostrzegawczości... Marantz to jest teraz w spółce z Denonem :p
Odnośnie 70-300 IS USM... do tego szkła to już bym niczego nie polecił. TC ma przedłużyć, a ten obiektyw jest już dosyć mydlany na długim końcu. Po podpięciu TC Kenko będzie jeszcze gorzej. Niczego innego niż Kenko nie polecę (wersja 1.4 to maks co się jeszcze nada). Oryginału Canona tam nie podłączysz.
Rozumiem. Kenko 1.4x dziala bez zaklejania stykow z 70-300 IS USM?
Jesli chodzi o 1,4 Kenko i Canon porownywalem - praktycznie nie widac roznicy. Canon ma plus za uszczelki