-
Odp: Spacer zoom do 80d
Troszkę wtrące się w dyskusję;), ale jestem właśnie na etapie zakupu Canona 80D i planuję jeszcze dokupić dwa obiektywy:)
Co myślicie o takim zestawieniu?
Canon EF 24-70mm f/4L IS USM plus Canon EF 70-200mm f/4L IS USM.
Czy te obiektywy dedykowane do pełnej klatki sprawdzą się w puszce APS-C?
-
Poczytaj trochę wcześniejsze posty jeśli nie planujesz kupna body z pełną klatką to kupno dedykowanych obiektywów raczej nie jest dobrym pomysłem. Ale to tylko moje zdanie.
Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
-
Czytałem cały post, ale ogólnie te dwa obiektywy dosyć mnie interesują. Jak jeden z kolegów pisał, obiektywy FF do APS-C można, odwrotnie już nie.
Ale skoro jest możliwe, to czy np. Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM będzie lepszy jak ten Canon EF 24-70mm f/4L IS USM?
-
Zamiast w 70-200/4lis, celuj w nowego Tamrona 70-210 ;)
-
Spacer zoom do 80d
Ok, a coś więcej o tym szkle? Sprawdzał ktoś jak to się sprawuje?
Jeszcze wczoraj tak myślałem że może zamiast tego 24-70 zaopatrzyć się w stałke? Myślałem o Canon ET-S 60mm f/2,8 Macro USM[emoji16] i do tego właśnie ten zoom większy??
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Ta stałka będzie za wąska do ogólnych zastosowań. Zamiast w pełnoklatkowych obiektyw c24-70 f/4 L celuje w coś co będzie w takiej samej cenie, ale znacznie lepsze na twojej matrycy tj. w obiektywy polecane autorowi wątku.
-
Ok, dzięki za sugestie. Czyli co, może jakaś stałka 35mm lub 50mm?? I do tego jakiegoś większego zooma?
-
Polecam zoomy standardowe z tego linku. Jak sobie poradzisz jedynie z obiektywami stałoogniskowymi to coś o ogniskowych 24-35mm będzie tzw. standardem, natomiast 50mm na matrycy APS-C to już obiektyw portretowy. Mówiąc "większego zooma" masz na myśli teleobiektyw?
-
Spacer zoom do 80d
Tak, myśle właśnie o Canon 70-200 lub Canon 70-300. Do tego jeszcze wcześniej zastanawiałem się nad Canonem 16-85.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Osobiście do moich zastosowań (portret i pejzaż) wolałbym coś pokroju Canon 70-200/210 ze stałym światłem. Natomiast nie znam Canona 16-85, jeśli chodzi o efs 15-85mm to ten obiektyw jest z poza mojej bajki. Nie wiedze dla niego innych zastosowań poza fotografią krajobrazu, do której wolałbym c18-55mm STM + c10-18mm STM. Ale tu rzetelnie uprzedzam, że to moja bardzo subiektywna opinia i inne osoby wypowiadające się tu pewnie będą miały inne preferencje.