Odp: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Wczoraj robiłem zdjęcia swoim dzieciom C5dmk3 + 50/f1.4 @f2. Skuteczność bocznych punktów słaba a metoda "złap ostrość centralnym i przekadruj" przy tak ruchliwych obiektach bardzo niska.
Ja też sobie nie radzę, 5d3 plus 24-70 2.8 II @f4 z dwulatką. Nawet af assist z 600ex nie daje rady. Podobno na servo jest lepiej, tylko ta moja piątka jakaś zamulona.
@Igor
Porownanie powinno isc raczej w strone że samochody wyparły transport konny a email zwykłe listy.
@jinks
Szybciej jest zmieniac punkty niz przekadrowywac? Albo jestem ulomny albo jeszcze nie opanowałem tej techniki.. dla szybko poruszajacych sie obiektow jest Servo. Chyba ze 5D3 ma jakies turboświetlne ustawienia ze tam to inaczej sie zmienia..
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Wczoraj robiłem zdjęcia swoim dzieciom C5dmk3 + 50/f1.4 @f2. Skuteczność bocznych punktów słaba a metoda "złap ostrość centralnym i przekadruj" przy tak ruchliwych obiektach bardzo niska. Da się to zrobić, ale robisz 100 zdjęć i 20 będzie trafionych na oko z czego 3 z takim kadrowaniem i momentem jak chciałeś. Więcej nerwów niż zabawy z focenia. A teraz zerknij jak działa eye AF w SONY :) W tej chwili odpycha mnie tylko cena.
Eye AF da się bez problemu zaimplementować w lustrzance (i to w trybie fotografowania przez wizjer optyczny, a nie Live View). Mam Sony i odpycha mnie znacznie więcej niż cena :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Eye AF da się bez problemu zaimplementować w lustrzance (i to w trybie fotografowania przez wizjer optyczny, a nie Live View). Mam Sony i odpycha mnie znacznie więcej niż cena :lol:
dokładnie, używam w eos 3 i dla mnie działa doskonale (wiem też że niektórzy mają z tym kłopoty), nie wiem dlaczego canon to porzucił, ale tryb z wykryciem twarzy/oka ma szanse być dokładniejszy
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ale tryb z wykryciem twarzy/oka ma szanse być dokładniejszy
Właśnie o taki mi chodziło. To, że póki co Canon go nie ma, to nie znaczy, że nie da się tego zrobić. Canon wielu rzeczy nie ma ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Ja bym tytułowe pytanie zmienił na: "czy nadchodzi zmierzch Panasonica, że musi sponsorować takie artykuły?" :lol:
Chętnie za to zobaczę wyniki finansowe działu foto czcigodnego sponsora za ostatnie 8 lat (bo już chyba tak długo próbują przebić mur głową).
Dokładnie :lol:.
Panas w dziedzinie foto ma jakiś śladowy udział w rynku także ich wynurzenia bardziej przypominają przedśmiertne drgawki niż jakieś rzeczowe przewidywania co do przyszłości.
Cytat:
Zamieszczone przez
adming
No włąsnie jakie OVF ma zalety, których nie ma dobry EVF?
Dla mnie najistotniejsza jest taka, że oczy mnie przy nim nie bolą... Na a6000 nie byłem w stanie pracować na dłuższą metę.
I czy EVF ma jeszcze jakieś zalety względem OVF podczas pracy z błyskiem?
Dawno temu jako wadę SLR podawano, że obraz znika w momencie naświetlania.
Teraz wreszcie nie wiem czy w EVF obraz znika czy wyświetla się ostatni "zapamiętany".
Tak czy owak przy czasach 1/4 - 1 s możliwych do utrzymania z ręki przy efektywnej stabilizacji nadal nie widać rzeczywistego obrazu i łatwo wykonać całkiem poważny ruch, którego stabilizacja nie skompensuje.
Czyli mamy to samo co DSLR :mrgreen:.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dokładnie :lol:.
Panas w dziedzinie foro ma jakiś śladowy udział w rynku także ich wynurzenia bardziej przypominają przedśmiertne drgawki niż jakieś rzeczowe przewidywania co do przyszłości.
Myślę, że w ogóle m4/3 padnie w najbliższych latach. Dla entuzjastów i profesjonalistów ta matryca jest za mała. Dla "pstrykaczy" taki system jest zbyt skomplikowany - rzadko kupią coś więcej niż obiektyw kitowy. Co ciekawsze zdjęcia tymi aparatami robią tylko ambasadorzy marki, najczęściej już zaprawieni w boju fotograficznym. Osobiście jestem pełen sympatii do wszystkich marek fotograficznych, ale jakoś nie wróżę im spektakularnego sukcesu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Szybciej jest zmieniac punkty niz przekadrowywac?
Przy małej głębi zarówno jedną jak i drugą metodą, przy tego typu obiektach, czasami trudno nadążyć;)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
dla szybko poruszajacych sie obiektow jest Servo
Fajne przy obiektach fotografowanych z trochę większej odległości, najlepiej zoom-em L i @f4
Na razie zostaję przy dSLR canona, ale wspomniane Sony ma coraz ciekawsze rozwiązania.