Ja mam monitor UHD podpięty do laptopa ASUSPro z kartą NVIDIA820 po kablu HDMI i wyświetla mi w pełnej rozdzielczości, mam szczęście :)
Wersja do druku
pewnie było juz kilka razy ale wrzucam
https://tomaszpluszczyk.pl/monitor-f...obrobki-zdjec/
warto kupic dobry monitor graficzny, troche ogranicza ilośc producentów która mozna policzyc na jednym palcu reki ale warto.
To nie szczęście a HDMI v2.0 (2.0b) i dobrego kabla (3840 x 2160@60Hz). Od tej wersji, wszystkie UHD idą w pełnej rozdziałce na HDMI. Oczywiście, to też kwestia tego czy karta udźwignie taką rozdziałkę powyżej HD.
--- Kolejny post ---
Musi wiedzieć, że w Windows trzeba podpiąć profil AdobeRGB z kalibracji pod każdy program osobno. Normalnie, to nawet przeglądarka www będzie inaczej świecić na monitorze szerokogamutowym.... I można się potem przejechać, gdzie był profil sRGB a nie AdobeRGB.
Podoba mi się podejście kolegi cauchy
--- Kolejny post ---
Cauchy miałeś na myśli Neca 245 czy 275 o którym też rozmawialiśmy?
pewnie tak jest jak piszesz ale pojawiające się w wątku monitory (a pojawiło się kilka) są wymienione w linkowanym artykule również rozważany nec color tuned, a zawsze lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć (chociaż może czasem błoga nieświadomość jest lepsza :mrgreen: człowiek się nie zastanawia skąd kasę wyrwać na nowa zabawkę) i jeszcze zacytuję Witka.K (chyba ma tez konto na canon-board) z nikoniarzy bo mi się jego podpis w stopce podoba "Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć jak najmniejszy efekt" zupełnie nie wiem dlaczego mi się zawsze przypomina jak oglądam zdjęcia (niektórych) prominentnych użytkowników cb.
Amatorzy kupujący FF I obiektywy po kilka tysięcy każdy to jeszcze niewymagający czy wymagający amatorzy?
Artykuł wg mnie dobry i podaje parę faktów na tacy tak aby każdy wiedział jakie ma opcje. Jak się ma wiedzę to można bardziej racjonalnie i dobrze dopasować swoje potrzeby do tego co oferuje rynek monitorów.
@saxjas mowie o 27" i tez za kazdym razem goraco bede polecal wieksza rozdzialke, nawet kosztem troche gorszych parametrow dla fotografa. Sam mam Fujitsu P27T-7 i mimo ze nie ma go w tym artykule to jestem 100% zadowolony z parametrow [emoji4]
@kmeg
Na to kazdy sam sobie musi odpowiedziec. Sam jednego dnia wydalem od reki 9k na 6D plus Tamrona 28-300. Ale monitora za 10k nie kupie, wole poleciec do Nepalu i pofocic [emoji4]
Z drugiej strony chcialbym popytac tych co pracuja na tych wypasnych Eizo i Necach - to nie jest tak że tylko wy i odbiorcy pracujacy na podobnych monitorach widzicie rezultaty pracy? Czy osoba ogladajaca prace na zwyklym tablecie
czy ekranie laptopa, TV, albo w gazecie zobaczy roznice obrobki na monitorze za 3k a 13k?
Powyższa myśl, to wyjątkowo często popełniany błąd. Odpowiedź brzmi, tak, różnica jest kolosalna. A tu jest wytłumaczenie: https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/108