Editions | DxO.com
jp
Wersja do druku
Czy aby na pewno wiesz o czym mówisz? Co jest zapisane w obiektywie i jak może wywowywarka czytać co jest w obiektywie? W co jest w rzeczywistości ten profil "wbudowany" i w jakim systemie?
Pamiętaj, że to jest forum Canona, nie Sony czy Fuji, czy Leici. Poszukaj i przemyśl jak działa w Canonie EOS "Lens Aberration Correction" w aparacie.
No cóż "wywoływarka" czyta plik zdjęciowy w który jest zapisanych bardzo dużo informacji, np. temperatura "aparatu", temperatura otoczenia, temperatura bateri, ogniskowa zdjęcia, itd
1. Poszukaj i Sciągnij z sieci Exiftool, np
https://sourceforge.net/projects/exiftool/
2. wczytaj do Exiftool zdjęcie (np. plik RAW, *.jpg), .... może także być z Canona !
3. i przeglądnij Exif
i znajdź pozycje np. :
- Chromatcic Aberration Corr params
- Distortion Corr params
- ..
i przemyśl co widzisz i zastanów się nim zaczniesz kogoś pouczać
Nie dałbym głowy czy jakiś profesor fizyki o tym nie pisał
jp
Dobra, dobra. Nie zmieniaj tematu, ja wiem, że raw to fajny plik i ma dużo tagów, tylko odważnie powiedz czy to faktycznie prawda, że w Canonie profile są zapisane w obiektywach (EF, EF-S) i że profile aberracji obiektywów (gdziekolwiek są zapisane) czyta "każda wywoływarka", jak raczyłeś napisać.:roll:
Sprawdziłem w starych plikach CR2 (stare obiektywy).
Plik Exif jest znacznie uboższy w informacje od tych z nowszego aparatu i nowszych obiektywów (Sony)
piszesz :
... jak może wywowywarka czytać co jest w obiektywie?
Z danych z obiektywu jest w pliku (Canon) Exif :
- typ obiektywu
- numer seryjny
- wersja oprogramowania
- ustawiona ogniskowa
- ustawiona przesłona
piszesz :
tylko odważnie powiedz czy to faktycznie prawda, że w Canonie profile są zapisane w obiektywach........
Czy możesz (tylko odważnie) wskazać gdzie napisałem że w Canonie profile są zapisane w obiektywach ..... ?
Nie jestem profesorem fizyki, musisz czytać moje wypowiedzi staranniej zamiast dyskutować sam ze sobą
Przy danych związanych z korekcją jest cyfra 0
Widocznie ten obiektyw nie należy do większości
jak raczyłem napisać :
Większość obiektywów ma "wbudowane" ....
Jeśli w nowszych obiektywach EF też tych info nie ma to jest przynajmniej nadzieja że w systemie M1 ta nowa technologia się pojawi.
jp
Przecież żadna wywoływarka nie ma zapisanych wszystkich ustawień odległości jakie odczyta - ogniskowej dla każdego obiektywu i dla każdej aberracji.
Niby skąd ma wiedzieć, że dla 43 mm i ogniskowej 2,8, na odległości od obiektu w punkcie ostrości 5,72 m jest dystorsja beczkowa -1,31 %. Takie aberracje są pewnie jakoś aproksymowane i poprawki wprowadzane na podstawie ogólnych krzywych.
Przecież nie każdy obiektyw z kilku firm jest tak dokładnie zbadany, ale ogólne zasady można jakoś wyznaczyć.
Dla obiektywów sigmy było konieczne oszukiwanie danych w EXIF, aby DPP wprowadzało korektę DLO jak dla obiektywu canonowego, co jakoś tam działało.
Pobawiłem się chwilę wczoraj, może to i niezłe narzędzie, ale jak dla mnie chyba LR bardziej spełnia moje wymagania. Przede wszystkim brak lokalnych korekcji których często używam (chyba, że nie znalazłem) no i DxO bardziej mi zamula niż LR. Zdarzyło się też, że aplikacja się zawiesiła - pewnie to wina sprzętu a nie oprogramowania. Potencjał ma duży, zapewne jakbym nie znał LR to mogłaby to być moja podstawowa wywoływarka RAW.