Odp: Canon 5DS R czy A7R II
W tym teście + 5EV 5d4 wygląda bardzo ok, z zaniedbywalnie większym szumem niż N810.
Nie widzę żadnej utraty koloru.
Natomiast 7ar2 wygląda gorzej, z fałszywym kolorem w szarych miejscach. Nikon też ma trochę fałszywego koloru.
https://www.dpreview.com/reviews/ima...55382113144894
Dla mnie 5d4 jest najlepszy biorąc pod uwagę jescze wysokie ISO typu 6400 w górę.
To chyba nie fałszywy kolor tylko mora, jest nawet przy poprawnej ekspozycji w tym miejscu na wszystkim oprócz 5d4. Jak przesuniesz ramkę, na środek to tam szarość wygląda OK - poza 5DS - które ma kolorowy szum.
Prawdopodobnie poruszamy problemy istotne dla konstruktorów matryc ale bardzo, bardzo dalekie od tego co widzi/potrzebuje na wydruku użytkownik.
Fajnie by było gdyby teraz autor(ka) wątku pokazał zdjęcie które "mu nie pasuje" i napisał dlaczego to wtedy wrócilibyśmy "na ziemię" i mogli coś podpowiedzieć.
jp
Wystarczy fragment z tym przepaleniem.
Nigdy jeszcze nie musiałem używać +5EV, zaciekawiło mnie to, ściągnąłem na kompa wszystkie 4 pliki RAW.
Bez dodatkowych zabiegów mogę do +4EV, okazało się że po (automatycznym) wczytaniu profili te kolorowe "plamy" są znacznie mniej intensywne.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
To chyba nie fałszywy kolor tylko mora, jest nawet przy poprawnej ekspozycji w tym miejscu na wszystkim oprócz 5d4. Jak przesuniesz ramkę, na środek to tam szarość wygląda OK - poza 5DS - które ma kolorowy szum.
http://www.nikonusa.com/en/learn-and...lse-color.html
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No faktycznie, nie znałem tej terminologii. Ale tak czy inaczej nie w szarościach jak napisałeś tylko tam gdzie występuje wzór i jak widać występuje też w 5DS, którego autorka ma teraz.
Ja osobiście chyba wolałbym jednak aparat bez filtra AA ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
No faktycznie, nie znałem tej terminologii. Ale tak czy inaczej nie w szarościach jak napisałeś tylko tam gdzie występuje wzór i jak widać występuje też w 5DS, którego autorka ma teraz.
Ja osobiście chyba wolałbym jednak aparat bez filtra AA ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Autorka postu jak mniemam ma właśnie wersję bez filtra AA, zresztą w tych porównaniach wszystkie aparaty są bez AA. 5DS ma za to starą matrycę, która nie ma ulepszeń co do DR jak nowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
z mojego amamtorskiego punktu widzenia większy DR przy problemach ze światlami nie daje nic - z prostej matematyki wynika ze w światlach jest tyle informacji że wszekie czynności daje się wykonać bez problemu, ale jeśli w światlach nie ma informacji to znaczy że ktoś źle zmierzył światło i przepalił no i z takich świateł informacji zasadniczo odzyskać sie nie daje
Pełna zgoda, ale ja zrozumiałem, ze problem jest "w druga stronę", tzn. z wyciąganiem cieni, gdy blenda razi modelkę, a lampa powoduje "nienaturalne zdjęcie".
Dlatego dobrze byłoby zobaczyć te "problematyczne" zdjęcia (i to "surowe"), bo na razie nie bardzo wiadomo, czy zmiana body cokolwiek pomoże.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Natomiast on nie ma zamiaru siedzieć nocami nad tym co z Canona ma od ręki.
"Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" Po ok 2 miesiącach użytkowania Sony A7R (mk1) zamiast puszek o których pisałem mam dokładnie identyczną opinię, ale o Sony. Obrazek z puszki mowa o JPG, wychodzi tak dobry, że dalsza obróbka, jest w zasadzie niepotrzebna. Wcześniej aby uzyskać to samo musiałem "kłamać przez Photoshopa", a niekiedy to i tak nic nie dało.
Pozdr