Odp: Sens zmiany samego Body Canon 6D na Sony A7MK22
Mam nieodparte wrażenie, że wątek ten, jak i wiele innych ostatnio na CB, założony został przez promotora sony. Wystarczy porównać logikę takich postów. Jest początkowe pytanie, czy C czy S, a potem (w innych wątkach też), założyciel postu wymienia praktycznie tylko wady C i zalety S. Wiem, że taka praca promotorów marki, ale są pewne granice dobrego smaku i uczciwości forumowej...
Na na szczęście tu jeszcze Osoby, które z powodzeniem robią dobre dla nich zdjęcia używając sprzętu z wielu stajni - i chwała im za to, że jeszcze tu są i dzielą się swoją praktyczną wiedzą, wynikającą z częstej pracy sprzętem danego systemy, a nie tylko forumowi teoretycy, porównujący co tu napisali, a co tam:)
Pozdrawiam Wszystkich.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
2. zamiana 6D na A7 II (czy oczekiwać na 6D2)
Na to które body będzie dla nas lepsze ma wpływ wiele czynników zarówno obiektywnych jak i subiektywnych.
Niektóre (np. jakość techniczna uzyskowanych zdjęć) jest obiektywnie testowalna a część (skuteczność AF, podążanie zogniskowania na obiekcie, ... ) nie jest znormalizowana i trudno by zrobić sensowny ranking.
I nawet gdyby można było takie porównania sensownie zrobić to i tak każdy z nas może mieć różne priorytety które cechy są ważniejsze a które mniej ważne.
Z moim aktualnym doświadczeniem i moimi ocenami zamieniłbym 6D na A7 II bez wahania, sprzedał wszystkie posiadane obiektywy i zaczął budować szklarnię FE zaczynając od obiektywu o zakresie ogniskowej który dotychczas najczęściej stosowałem
jp
Ale nie napisałeś dlaczego nie poczekałbyś może 3 miesiące na 6d2. W tej chwili w rankingu DXOMark, ustawionym pod matryce Sony, A7 II ma 90 punktów a Canon 5d4 ma 91. Jest możliwe, że matryca 6d2 będzie podobna a może lepsza w tym rankingu niż 5d4. Więc matryca nie jest powodem, żeby wybrać Sony. Bo przecież u Ciebie "obiektywnie testowalna jakość techniczna uzyskiwanych zdjęć" znaczy "DXOMark.";)
AF nie wiadomo, zależy co kto woli, ale jestem pewien, że AF w 6d2 będzie miał przynajmniej pewne przewagi nad A7II.
Więc w sumie chodzi Ci tylko o to, że najważniejsze jest żeby pozbyć się lustra, nawet za cenę tyciej baterii jak w kompakcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
Temu nie zaprzeczam, bo sam widzę jak się to zmienia. Jednak nawet chwalona za szybkość a6000 nie nadąża za 6d. Tak po prostu. A lepszy AF montują dopiero w nowych A7 z seri mark II, ktróe nie są już tanie na starcie. Myślę, że jeszcze ze 2-3 generacje aparatów przyjdzie poczekać na wyrównanie szans jeśli chodzi o skuteczność AF. Najlepsze dopiero przed nami ;)
BTW. za to rynek szkieł używanych do małych korpusów to porażka... Ceny są kosmiczne i rzadko sie coś fajnego trafia. A nowe obiektywy są droższe niż w canonie.
Procedury oceny/testowania pozwalają na weryfikowanie wyników i wniosków, każdy może je powtórzyć, uwalniają od subiektywizmu.
O ile są procedury testowania wielu cech/własności aparatów i obiektywów to nie ma (niestety) "całościowej" dla AF.
A w tym przypadku bardzo dużo zależy też od obiektywu i to nie tylko od wielkości "maksymalnej dziury"
Stąd jak piszesz .....a6000 nie nadąża za 6d.. jest mało wiarygodne
Może tak być ale może też być dokładnie odwrotnie
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Mam nieodparte wrażenie, że wątek ten, jak i wiele innych ostatnio na CB, założony został przez promotora sony. Wystarczy porównać logikę takich postów. Jest początkowe pytanie, czy C czy S, a potem (w innych wątkach też), założyciel postu wymienia praktycznie tylko wady C i zalety S. Wiem, że taka praca promotorów marki, ale są pewne granice dobrego smaku i uczciwości forumowej...
Na na szczęście tu jeszcze Osoby, które z powodzeniem robią dobre dla nich zdjęcia używając sprzętu z wielu stajni - i chwała im za to, że jeszcze tu są i dzielą się swoją praktyczną wiedzą, wynikającą z częstej pracy sprzętem danego systemy, a nie tylko forumowi teoretycy, porównujący co tu napisali, a co tam:)
Pozdrawiam Wszystkich.
dużo ostatnio tych zapytań z gotową odpowiedzią - kto jest twoim idolem i dlaczego lenin?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Procedury oceny/testowania pozwalają na weryfikowanie wyników i wniosków, każdy może je powtórzyć, uwalniają od subiektywizmu.
O ile są procedury testowania wielu cech/własności aparatów i obiektywów to nie ma (niestety) "całościowej" dla AF.
A w tym przypadku bardzo dużo zależy też od obiektywu i to nie tylko od wielkości "maksymalnej dziury"
Stąd jak piszesz .....a6000 nie nadąża za 6d.. jest mało wiarygodne
Może tak być ale może też być dokładnie odwrotnie
jp
To ja może opiszę sytuację z realnego życia ;)
U mnie w "kółku fotograficznym" rozrzut sprzętu cyfrowego spory, od m4/3 poprzez APSC na FF, wszelkie marki. Jest sporo osób mających sprzęt Sony (APSC) i sporo osób z tej grupy zaczyna się przesiadać albo na FF albo na APSC innych firm. Naturalnym wyborem tej grupy są sprzęty typu A7XX lub ewentualnie A6XXXX a jednak nikt tego po "zmacaniu" nie robi bo ergonomia jest do bani, a ludzie boją się, że z Sony zostaną z "komórką" z dospawanym wielkim obiektywem. Sony owszem robi bardzo fajny sprzęt (matryce, funkcjonalność) i pcha technologię do przodu (a9) ale jakoś w realnym świecie to nie do końca działa i może nie dotrwać w tym biznesie.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ale nie napisałeś dlaczego nie poczekałbyś może 3 miesiące na 6d2. W tej chwili w rankingu DXOMark, ustawionym pod matryce Sony, A7 II ma 90 punktów a Canon 5d4 ma 91. Jest możliwe, że matryca 6d2 będzie podobna a może lepsza w tym rankingu niż 5d4. Więc matryca nie jest powodem, żeby wybrać Sony. Bo przecież u Ciebie "obiektywnie testowalna jakość techniczna uzyskiwanych zdjęć" znaczy "DXOMark.";)
AF nie wiadomo, zależy co kto woli, ale jestem pewien, że AF w 6d2 będzie miał przynajmniej pewne przewagi nad A7II.
Więc w sumie chodzi Ci tylko o to, że najważniejsze jest żeby pozbyć się lustra, nawet za cenę tyciej baterii jak w kompakcie.
Zawodowo "skażony" jestem rozwojem
Uznałem że kilkanaście lat z lustrzankami wystarczy i trzeba sprawdzić jak to jest z innym typem body gdzie rozwojowo dużo się dzieje.
Doumiałem się sporo nim podjąłem decyzję o rozwodzie choć decyzja była trudna, miałem bardzo dobry 5D3 i obiektywy L.
Po prawie 2 latach nauki, weryfikacji i doświadczeń uważam ze to był (dla mnie) bardzo dobry krok.
Chodzi o przejście z lustrzanek na bezlusterkowce.
Że do Sony, ... no cóż ma teraz najlepsze bezlusterkowce : FF, duże Mpix, duże pole AF, stabilizacja, ...
A testy jakości zdjęć ukazały się gdy już miałem A7R2
Zawsze wychodząc na zdjęcia miałem zapasową baterię w plecaku/torbie
Teraz mam o jedną więcej.
jp
PS
Naprawdę chciałbym by Canon wypuścił szybko bezlusterkowca FF o klasie Sony A7x (lub lepszej)
To by nam wszystkim tylko wyszło na dobre, jedynie konkurencja jest gwarantem rozwoju, jakosci i dobrych cen.
Zarówno tym którzy widzą nieuchronne skutki rozwoju technologii jak i tym którzy nie przyjmują ich do wiadomości.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Naprawdę chciałbym by Canon wypuścił szybko bezlusterkowca FF o klasie Sony A7x (lub lepszej)
To by nam wszystkim tylko wyszło na dobre, jedynie konkurencja jest gwarantem rozwoju, jakosci i dobrych cen.
Zarówno tym którzy widzą nieuchronne skutki rozwoju technologii jak i tym którzy nie przyjmują ich do wiadomości.
Ja bym chciał robić jeszcze lepsze zdjęcia... dla tego chodzę na warsztaty a nie zmieniam co rok body. A odkąd przesiadłem się na Capture One 6 to mam coraz większe ciągoty do ponownego zakupu starego 5D Dlaczego? Bo od tego nowoczesnego, idealnego i do bólu cyfrowego obrazka słabo mi się robi. O cenach tych nowości i zbędnych MPixelach nie wspomnę.
Także każdy ma swoje potrzeby dla mnie "nowość" bezlustrowa Canona to zbędny wydatek i jak bym miał się przesiadać ( a za kilka lat to zrobię ) to poczynię hołd fotografii i zakupię Leice, a nie telewizor Sony.
Uff już mi lepiej. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Rozumiem, że jak Canon wypuści taki super bezlusterkowy FF tak samo albo lepszy (oczywiście lepszy wg cyferek DxO) co/od A7x to sprzedasz Sony i wrócisz do Canona bo osobiście już się gubię jaki był powód tej zmiany z DSLR z 5d3 na A7R2 a nie na 5drs.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomek67
Olympusy i Fuji miałem ze dwa lata temu, ich AF raczej na weselu byłby niezbyt przyjemny w użyciu.
Tym bardziej AF z Zenita ;)
Chyba masz racje, fotograf weselny to w końcu młody zawód, który wypłynął na szerokie wody po wprowadzeniu dotacji z UP (czy unijnych) :confused:
Wcześniej, zanim wynaleziono AF ta dziedzina nie istniała, może nie istniała, czekaj czekaj ... serio ?
To tak jakby ktoś mówił, że zanim wybudowano A2 i S3 nie dawało się jechać na trasie Szn-Wawa.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ja bym chciał robić jeszcze lepsze zdjęcia... :)
I tu zdecydowanie z pomocą przychodzi SONY i DXO 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Także każdy ma swoje potrzeby dla mnie "nowość" bezlustrowa Canona to zbędny wydatek i jak bym miał się przesiadać ( a za kilka lat to zrobię ) to poczynię hołd fotografii i zakupię Leice, a nie telewizor Sony.
Uff już mi lepiej. :)
Leicę? Phi! A widziałeś jak słabo ta cała Leica i jej szkła wyglądają w rankingach DxO???
To już naprawdę chyba lepiej sony a6000 z pzetem.