Odp: Canon 5dII czy Nikon D610? który lepszy wybór?
Celuje w używane bardziej i D750 kurcze troszkę jak na moje potrzeby dla mnie za drogie... wiem że to super puszka... przy d610 bym miał na początek na jakieś w miarę szkło, przy 6d miał bym już 1 stałkę z tego co teraz mam i jakiś szeroki kąt bym od razu kupił lub coś uniwersalnego.
To poszukałbym mało śmiganego 6D i kupowałbym fajne obiektywy.
Jeszcze jak by któś napisał że ten AF w 6D w cale nie jest taki zły to już na 90% sie zdecydowałem :)
No to 5d Mark 2 też daje radę a jest tańszy. Mam oba.
Czy w 2017 roku kupowanie 5D mark II tylko ze względu na wielkość matrycy ma sens?
-Więcej zalet nie widzę -matryca słaba (aps-c dziś tak potrafią -jak nie lepiej), AF -nie najlepszy (aps-c...), obiektywy większe i droższe.
--- Kolejny post ---
5D II jest z 2008 roku. Zastąpiono go w 2012 roku. Pół roku po 5D III pojawił się 6D.
Nie ma dużej różnicy między 5d MK2 a 6d;) wifi GPS i ciut lepsze ISO.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
ciut lepsze ISO
Tak gdzieś o 1EV ;)
https://www.dpreview.com/reviews/ima...89080982711554
używam 6D i pewnie kupiłbym ponownie 6D, moim zdaniem w krajobrazie jakiejś dramatycznej rożnicy nie będzie, będzie różnica na wyświetlaczu ten 6D pokazuje zdjęcia WOW a ten 5DII tak bardziej normalnie :) (kumpel kiedyś porównywał moje zdjęcia ze wspólnego pleneru i był strasznie podjarany różnicą na wyświetlaczu) wysokie iso jest różnica ale na takich iso (zwykle) się krajobrazu nie robi, autofocus centralny 6D jest lepszy - dodam tylko ze widziałem sporo świetnych krajobrazowych zdjęć zrobionych 5DII - jeśli miałbym wybierać to wybrałbym nowszy ale moim zdaniem jeśli ktoś widzi jakąś różnicę w rzeczywistych zdjęciach z tych korpusów to ta różnica nie ma związku z korpusami to są inne czynniki :) wpływające na wygląd zdjęcia.
padją hasła o wyższości czy wystarczalności cropa - ja osobiście nie widzę żadnych zalet matryc kropowych w fotografii krajobrazu, nawet takich wynikających z mnożnika bo zdarza mi się focić krajobraz 100-400 na 400mm, w szczególności nie widzę podobnej jakości - crop to syf i mereszka (taki powtarzalny szumik) nawet na iso 100 to widzę - a ciekawe zdjęcia to robi nawet moja małżowinka telefonem czy nikonem 1 nudząc się i czekając na mnie aż skończę swoje.