Odp: Zestaw ślubny max 20tys
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Na "zachodzie", o ktorym piszesz to w 85% przypadkow zajecie raczej dla studentów dorabiajacych sobie lub dla imigrantów z Egiptu lub Polski.
To ja wobec tego znam te pozostałe 15%. Ciężko pracują na cały etat na swoją markę.
Panowie (tudzież Panie)! Nie, nie jestem fotografem ślubnym (Bogu dzięki). I oczywiście wielu z Was ciężko pracuje, robiąc zdjęcia na ślubach. Dlatego mam nadzieję, ze mieścicie się w owych 15%. Ba, kilku zapewne nawet mieści się w 5%, którzy w rzemiośle swym ocierają się o sztukę. Ale nie demonizujmy, ze jest to biznes ogólnie wymagający kompetencji niczym projektowanie promów kosmicznych. Patrząc na 85% zdjęć weselnych jestem zdania, ze wystarczy do ich realizacji przyzwoity aparat i obiektyw, a nie dziesiątki tysięcy złotych, dolarów czy rubli transferowych. I doskonale wiecie o tym, ilu byłych tapicerów, stolarzy czy ogólnie wykształconych bez zawodu, dzieki dotacjom z bezrobocia przynajmniej na dwa lata staje się częścią tego zawodu. Tymczasem jak wyżej napisałem, do zrobienia zdjęć i to obojętnie czy ślubnych, czy landszaftów etc. nie trzeba Canona 1dx i 85L, a po prostu umiejętności i zmyslu do fotografowania.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
A za ile chciałbyś zakładać "biznes" polegający na pstrykaniu fotek po weselach. Na "zachodzie", o ktorym piszesz to w 85% przypadkow zajecie raczej dla studentów dorabiajacych sobie lub dla imigrantów z Egiptu lub Polski.
Fotograf weselny (2009) - Filmweb
w sumie ciekawy film nie tylko dla fotografów (w tym weselnych)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Patrząc na 85% zdjęć weselnych jestem zdania, ze wystarczy do ich realizacji przyzwoity aparat i obiektyw
Dokładnie tak, ale przede wszystkim potrzebujesz klienta, który Ci za te zdjęcia zapłaci. Do tego niestety sam przyzwoity aparat i obiektyw nie wystarczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Panowie (tudzież Panie)! Nie, nie jestem fotografem ślubnym (Bogu dzięki). ...
Widać to po twojej wypowiedzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
... I oczywiście wielu z Was ciężko pracuje, robiąc zdjęcia na ślubach. ...
Gdyby bycie fotografem ślubnym polegało tylko na robieniu zdjęć na ślubach, to byłaby to przyjemność nie praca.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Gdyby bycie fotografem ślubnym polegało tylko na robieniu zdjęć na ślubach, to byłaby to przyjemność nie praca.
Jasne. Z różnych rzeczy ludzie czerpią przyjemności.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Coś poza tym masz? Bo tylko z tym będzie słabo.
Poprzedniego aparatu chce sie pozbyc całkowicie. Zostawiam sobie jedynie 50mm 1.8 gdyz bardzo lubie ten obiektyw. Nie jestem zwolennikiem duzej ilosci sprzetu. Wole miec "mało" a sensowne.
Zastanawiałam się jeszcze nad obiektywem Canon 35 mm f/1.4L ale nie jestem przekonana do końca.
Cytat:
Zamieszczone przez
Marv84
A tak swoją droga to fajnie mieć 20tys do wydania i nie wiedzieć czego się potrzebuje
Jeszcze niemam tych 20 tys :P ale dobrze jest zaplanować na co najsensowniej wydac taką kase :) A, że ja bardziej się znam na robieniu zdjec niz na sprzecie jaki jest teraz najlepszy na rynku w sensownej kwocie to radze sie własnie Was bo mysle, że macie wiekszą wiedze w tym temacie ;)
Jak tak czytam Wasze posty o tym, że fotograf ślubnych sobie pstryka fotki i tyle to zastanawiam sie dlaczego ja po całym dniu reportazu jestem padnieta jak to przeciez odpoczynek a nie praca :P
Cytat:
Zamieszczone przez
Masaesu
Poprzedniego aparatu chce sie pozbyc całkowicie. Zostawiam sobie jedynie 50mm 1.8 gdyz bardzo lubie ten obiektyw. Nie jestem zwolennikiem duzej ilosci sprzetu. Wole miec "mało" a sensowne.
Zastanawiałam się jeszcze nad obiektywem Canon 35 mm f/1.4L ale nie jestem przekonana do końca.
Jeszcze niemam tych 20 tys [emoji14] ale dobrze jest zaplanować na co najsensowniej wydac taką kase :) A, że ja bardziej się znam na robieniu zdjec niz na sprzecie jaki jest teraz najlepszy na rynku w sensownej kwocie to radze sie własnie Was bo mysle, że macie wiekszą wiedze w tym temacie ;)
Usmiałam się jak to przeczytalam [emoji14] Ciekawie twierdzić, że fotograf weselny sobie odpoczywa robią zdjęcia na weselu....
Hej jak cytujesz to nie tnij postow, bo potem wychodza takie kwiatki. Niczego takiego nie pisalem, prosze o sprostowanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Hej jak cytujesz to nie tnij postow, bo potem wychodza takie kwiatki. Niczego takiego nie pisalem, prosze o sprostowanie.
Wybacz, zle zaznaczyła tekst. Zauważyłam dopiero po publikacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Masaesu
Wybacz, zle zaznaczyła tekst. Zauważyłam dopiero po publikacji.
I wyszedlem na buraka, a w 2025 jak nasa zacznie latac na ksierzyc, chcialem zajac sie slubami. W koncu dla kazdego amatora ktory kupil pirewsza lustrzanke canona, to Valhalla.