Odp: MacBook dla fotografa - konfiguracja
MBP/MacOS ma 3 główne przewagi nad laptopem z Windows:
- wbudowane zarządzanie kolorem (w zasadzie niezbędne jak używasz więcej niż sRGB)
- lepiej pracuje się na nim bez drugiego monitora (chociaż Windows 10 jest już całkiem blisko)
- Retina (chociaż Windowsowe laptopy też mają lepsze matryce niż tylko te badziewie na TN ale trzeba mocniej poszukać)
Reszta to religia :)
Ps. Ja mieszkając ostatnio w 2 lokalizacjach i szukając nowego laptopa (zarówno do pracy jak i zdjęć) wybrałem... 2 desktopy (jeden nowy a drugi jako aktualizacja bebechów). Laptopy naprawdę mają sens jak często jeździsz...
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
MBP/MacOS ma 3 główne przewagi nad laptopem z Windows:
- wbudowane zarządzanie kolorem (w zasadzie niezbędne jak używasz więcej niż sRGB)
- lepiej pracuje się na nim bez drugiego monitora (chociaż Windows 10 jest już całkiem blisko)
- Retina (chociaż Windowsowe laptopy też mają lepsze matryce niż tylko te badziewie na TN ale trzeba mocniej poszukać)
Reszta to religia :)
Ja dodałbym jednak, że na takim samym sprzęcie działa szybciej niż Windows. Zwłaszcza jeśli chodzi o ram. Mam MB Air z 8GB ram i choć nie obramiam na nim zdjęć, to do pracy jest już spoko. Jeśli chodzi o windowsa to do mojej pracy 16GB to minimum.
Re: MacBook dla fotografa - konfiguracja
Mam PC modernizuje go obecnie I dostal drugie zycie po dolozeniu Ssd 480GB Win 8. Potrzebuje laptopa ,bo wygodniej mi bedzie sie uczyc PS na sofie patrzac na YouTube na telewizorze. Oprocz tego tethering no I nie zawsze bede musial na stacjonarnym obrabiac choc mowilem ze juz laptopa nie kupie po przygodach z HP Pavilon ,ktory padl po 2 latach (nowy) i £700 poszlo do kosza no ale to bylo w 2010 chyba I teraz wiecej czytam zeby nie kupic padalca.
Odp: Re: MacBook dla fotografa - konfiguracja
Cytat:
Zamieszczone przez
Eryk1
Oprocz tego tethering no I nie zawsze bede musial na stacjonarnym obrabiac choc mowilem ze juz laptopa nie kupie po przygodach z HP Pavilon ,ktory padl po 2 latach (nowy) i £700 poszlo do kosza no ale to bylo w 2010 chyba I teraz wiecej czytam zeby nie kupic padalca.
Prywatne laptopy jeszcze nigdy mi nie zdechły ale ostatni jest z 2013. W pracy natomiast patrząc na najnowsze (i generację wcześniej) Precisiony to nóż się otwiera (przegrzewające się procki, padające płyty, zwiechy, masa niedoróbek i problemów, wybrzuszajace sie baterie, wyrabiające się złącze thunderbird, etc). Taka jest cena gonienia za ultracienkimi maszynami... Wybieraj więc dobrze :)
Ostatnio zacząłem myśleć nad macbookiem, ale no nie wiem.. stary już jestem, mam masę przywyczajeń z Windowsów, na których mogę robić co chcę. Musiałbym posiedzieć kilka dni z jakimś MBP żeby się oswoić, a dopiero potem się zdecydować.
Co do jakości zdjęć to korzystam z 27" Fujitsu P27T-7, co prawda IPS ma nieco gorsze paramtery od starego dobrego S-PVA, ale i tak nie narzekam, a jakość zdjeć po wydruku jest dla mnie absolutnie świetna. W sensie nie odbiega od tego co widzę na monitorze (po kilku przygodach z rozmaitymi drukarniami, profilami drukarek, kalibracją kolorów itp. poddałem się, nie kombinuję już i fotki oddaję do Fotojokera i zawsze jestem zadowolony, format 13x19 mat).
Możliwe że po przesiadce na Maca opadnie mi szczena ;)
Przed przesiadką poczytajcie o sofcie. Z tego co pamietam adobe obsluguje 3 gen do tyłu.
Czyli nowy PS LR z CC może nie działać. W nowszych za to upgrady to wymiana maszynki na nowy model.
Re: MacBook dla fotografa - konfiguracja
Sluszna uwaga te starsze Macbooki 2012-2015 Ram to 16gb max no ale hula niby na tym Fajnie.
Odp: Re: MacBook dla fotografa - konfiguracja
Cytat:
Zamieszczone przez
Eryk1
Odswieze starego kotleta ,bo chodzi mi po glowe uzywany Macbook 15" Retina 2012-2015 I teraz pytanie ,ktory? Jest tam pare wersji czy w kazdym mozna wymienic baterie? Ram to chyba tylko do 16gb z 2015 w standarcie. Wiem ze Lightroom 6 wspomaga sie juz karta graficzna czy warto szukac modelu z lepsza karta? Czy Cpu Amd omijac I tylko Intel? Jesli Intel to ,ktory ? Czemu stary Macbook ,bo Retina ma niezle odwzorowanie kolorow I ponoc te juz stare pazdziochy wciaz daja rade.
https://myapple.pl/posts/20476-stars...ntyrefleksyjna
Nie zapomnij przeczytać sobie również komentarzy.
Słuszna uwaga https://myapple.pl/posts/20476-stars...ntyrefleksyjna Posiadam MacBook 15" Retina z września 2014 roku od nowości i nie narzekam. Faktem jest, że modele wyprodukowane w pierwszej połowie 2014 roku miały problem z powłokami na ekranie. Przestawienie z Windowsa na MacOS poszło mi bardzo szybko. Obecnie z uwagi na zamianę 6D na EOS R przesiadłem się z Lr 5,7 na C1. W zasadzie odzwyczaiłem się od pracy na Windowsie.
Mam MBP 13 (i5, 8GB) i 15 (i7, 16GB) z 2015r. Do tego Maca Mini (i5,16GB). W życiu nie wrócę do windowsa. Praca na dwa monitory, LR/PS czy C1 w wersji 12/20 to bajka.
Współpraca tego wszystkiego między sobą, jak i również z telefonami Apple'a to tak, jakby to był jeden organizm. Ale o tym wszystkim trzeba się przekonać samemu. Żadne internetowe sugestie Ci tego nie zapewnią. Szczególnie ludzi, którzy znają "jabłko" jedynie z nazwy...