na 1.8-2.0 tak, ale potem jest juz tylko lepiej:mrgreen:
jest tez duży rozrzut jakościowy (miałem 3 szt w ciagu kilku lat, jedna była wybitna, druga bardzo słaba a trzecia taka sobie- standartowa)
ale stosunek cena/ jakośc ma bardzo dobry
Wersja do druku
Moja 85 nie jest mydlana ale najczęściej używam f2.0, faktycznie rozrzut jakościowy jest spory ale to idzie wybrać. Spokojnie można kupować. Nie wyobrażam sobie by ktoś w swoim życiu nie miał tego szkła w ręce..
Nie zauważyłem rozrzutu jakościowego w tym szkle. Na FF jet on dla mnie akceptowalnie ostry w zasadzie już od 1.8 Co innego na cropie.
Moja na FF jest ostra od 1.8. Tyle, że czasem pudłuje. Albo 85tka albo Ja :d
Skoro trzeba przymykać do 2.0 to nie lepiej Canona 100mm f/2.0?
Sam wybierałem pomiędzy 85 a właśnie 100mm i wybór zdecydowanie padł na to drugie szkło. Już od 2.0 jest ostro.
Czytałem ostatnio jakieś porównanie 85 1.8 100 2.0 i 135 2.0 i w tym teście 100 wypadła najsłabiej pod kątem ostrości na pełniej dziurze. Może mieli słabą sztukę do testów albo co ale 85 wypadła zdecydowanie lepiej
Gdzieś tutaj na forum w którymś z wątków o szkłach portretowych był link do stronki gdzie koleś przemielił te 3 szkła i właśnie "setka" według niego wyszła najlepiej.
Oczywiście nie był to jakiś tam prosty test, tylko merytoryczny oparty na dużej ilości sampli test.
Ale wiadomo, sztuka sztuce nierówna i może się trafić egzemplarz feralny. A czepiają się kundelków, że ciężko trafić dobry egzemplarz :)
100 canona jest ostra lepiej niż 85 ale często ogniskowa 85 już jest za ciasna a co dopiero 100. Ważne by szkło było używane a nie leżało w torbie ;)
No i kupione.
2x 6d
Canon 28 2.8 STM
Sigma 35 mm A 1.4
Sigma 50 mm 1.4
Canon 100 mm 2.0
Efekty będę wrzucał. Dziękuję za pomoc. Temat uważam za zamknięty :)
28 stm to nie ma :> 28 2.8 is usm? czy 24 2.8 stm, bo jak kupiles 24 stm to oddaj od razu :) to nie jest obiektyw pod ff.
I nawaliłeś tych ogniskowych obok siebie, a w dalszym ciągu nie masz nic naprawdę szerokiego (dla mnie 28mm to za wąsko)
W ogóle imo lepiej było kupić mniej ale lepszych tych szkieł. 28 i 50 bym wymienił na sigmę lub canona 20/24 1.4