Odp: ostrość Canona L 85 1,2 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Bez przesady z tą wartością tego szkła.
Ostatnio chodzą używki z kodami powyżej 2010r w cenach 4-5k. Po wyjściu nowej Sigmy, czy też innych szkieł 1.2 wartość tej eLki spadła do normalnego poziomu. Ktoś kto ma parcie na ostrość i niską CA sprzeda za tyle ile będzie chciał. Dziś nikt o zdrowych zmysłach nie da za używkę 6K nawet jak by to był tylko wyjęty z pudełka.
Ktoś coś więcej powie na tema kalibracji samego szkła?
A kto pisze o używce za 6tys jak za niewiele więcej masz nowy obiektyw. Piszemy o cenie -1000zł od nie wiadomo jakiej kwoty.
6000zł za niego dałam (cen w sklepie to 7745zł). Taka to sytuacja.
Jestem w ferworze obróbki ostatnich zleceń tym obiektywem, wniosek mam jeden-ciężkie "cholerstwo" którego trzeba się nauczyć. Na nic się zdaje doświadczenie. Staram się go oswoić i powoli widzę efekty. Jednak testy jeszcze przeprowadzę..niebawem. (za krótka jest doba) Moja L'ka jak chce to potrafi być żyletą.
Cytat:
Zamieszczone przez
lena
6000zł za niego dałam (cen w sklepie to 7745zł). Taka to sytuacja.
Jestem w ferworze obróbki ostatnich zleceń tym obiektywem, wniosek mam jeden-ciężkie "cholerstwo" którego trzeba się nauczyć. Na nic się zdaje doświadczenie. Staram się go oswoić i powoli widzę efekty. Jednak testy jeszcze przeprowadzę..niebawem. (za krótka jest doba) Moja L'ka jak chce to potrafi być żyletą.
No to sporo jak za ten obiektyw, mam nadzieje że to brak twoich umiejętności a nie wina obiektywu
Miałem podobne odczucia jak Ty i dlatego pozbyłem się 85L. Najbardziej bolała mnie praca pod światło - normalnie masakra :)
Cytat:
Zamieszczone przez
lena
Natural Light Photoshoot Behind The Scenes, Using 85mm Lens
How I Get a Sharp Image at Low F Stop , 1.2
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Jakoś mnie nie przekonuje robienie zdjęć na odwróconej osłonie, niewygodnie. Może nie wiedzą że to się odwrotnie zakłada ;-)
Te dwa linki to pochodzą akurat od jednej dziewczyny. Ktoś w komentarzach zadał jej pytanie "Jedyne co mnie wkurza to to że jeśli nie zamierzasz używać osłony przeciwsłonecznej (co rzadko robisz) to dlaczego jej nie zdejmiesz z obiektywu? Tak poza tym piękne zdjęcia." Na co dziewczyna mu odpowiedziała "Ponieważ kiedy będę chciała jej użyć to będę miała ją pod ręką. Myślę że powinieneś skoncentrować się na wynikach (zdjęciach) a nie na osłonie przeciwsłonecznej."
Nie mogłem oglądać z dźwiękiem, więc nie słyszałem o czym mówi, ale po machaniu aparatem wydaje się że używa środkowego punktu i przekadrowuje. Troche dziwne bo 5dIII nawet w ruchu na bocznych punktach i trybie ciągłym AF bardzo dobrze radzi sobie z tym szkłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Te dwa linki to pochodzą akurat od jednej dziewczyny. Ktoś w komentarzach zadał jej pytanie "Jedyne co mnie wkurza to to że jeśli nie zamierzasz używać osłony przeciwsłonecznej (co rzadko robisz) to dlaczego jej nie zdejmiesz z obiektywu? Tak poza tym piękne zdjęcia." Na co dziewczyna mu odpowiedziała "Ponieważ kiedy będę chciała jej użyć to będę miała ją pod ręką. Myślę że powinieneś skoncentrować się na wynikach (zdjęciach) a nie na osłonie przeciwsłonecznej."
Jaki obiektyw by nie był, mnie to nie pasuje, zawsze odwracam przed "sesją" , i tyle :)
--- Kolejny post ---
je akurat znam, średnie wyniki :)
Nie czuję tej ostrości. Wydaje się ok, i trafia też nieźle.
Ale mam wątpliwości co do "mocy" tej ostrości. Może po prostu to cecha porterówek, taka ich plastyka.
Ach i ta aberracja chromatyczna aż w oczy pali. ble ble ble
test na kartce