Na 24mm to stary 24-105 f4 w tym porównaniu wypada lepiej pod względem ostrości
Wersja do druku
Bryan dorzucił resztę testu.
Dystorsja na f=24mm mniejsza w C24-70/4L:
Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM Lens Distortion
Może ludziska przychylniej spojrzą na nielubiany C24-70/4L.
Ale jak przestawiłem korpus u Bryana na 1ds3 to wersja II jest teraz ostrzejsza na 24mm.....testowanie ostrości nie jest proste jednak.
Porównuję i nic nie mam przeciwko. Bryan też porównuje:
Should I get the Canon EF 24-70mm or 24-105mm f/4L IS Lens?
Jednak jak już spacerzoom to soacerzoom i ten dodatkowy zakres jest niezastąpiony i w sumie jest to nadzwyczajne szkło. Można wycisnąć portret, niezłe boke, i zbliżenia z zachowaniem przyzwoitej odległości. Poza tym 24-105 jest jak dla mnie zadziwiająco blisko 24-70 pod względem obrazka, a nawet miejscami lepszy. Tak że faktycznie wychodziłem z domu z tym jednym szkłem tylko, a z bez tego 105 mm byłoby jednak trochę łyso.
A na nową wersję i tak w końcu wymienię, żeby mieć współczesny sprzęt.:p
Z kolei 24-70 ma nadzwyczajne makro i raczej bym się nim w ogóle nie interesował gdyby nie to, bo mi 16-35/4 pokrywa szerszy koniec.
Tak prawdę mówiąc byłem przekonany, że Canon pozamiata tym nowym C24-105 w grupie ciemnych spacerzoomów. A tak dylemat pozostaje i alternatywa w postaci C24-70/4 jest aktualna.
a dlaczego nikt nie "tyka" Sigmy 24-105 art?
ja tknąłem, nabyłem przed rokiem (nówka 2900) i jestem b. zadowolony
stare C 24-105 (obecnie chyba za 3700) nigdy mi nie leżało, zwłaszcza na długim końcu (focę 6d)
Gdy bym chciał coś o gabarytach nowego C 24-105mm f/4 L II to pewnie ta Sigma zastąpiła by mi firmowy obiektyw.