Odp: Nowy Samyang Premium 14mm f/2.4 (EOS)
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
2.8 widać że jest ostry, a 2.4 bardziej, ale czy warto?
Moim zdaniem posiadacze aparatów 5DS/R oraz 5D Mark IV odczują jakiś tam zysk ale reszta może spokojnie sobie odpuścić.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
rozbawiła mnie ta cena. Minie kilka miesięcy i będzie do kupienia za 2000, bo tyle mniej więcej jest warte to szkło.
Takie teksty to były dobre parę lat temu. Teraz firmy trzecie dostały *******ca. Tak ludzie pisali m.in o Tamron 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Model A010) który w momencie premiery (2014) kosztował u nas bodajże 2999 zł. Teraz jest rok 2017 i ile ten obiektyw kosztuje? 3499 zł (fotoplus.pl)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Jakoś ciężko mi uwierzyć i sobie sprawdzę, bo on nie miał jednostajnej dystorsji , tylko jeden rodzaj przechodzący w drugi :D
szwayko ma rację. Zajrzyj sobie tutaj Markus Keinath - Samyang 14 mm / 2.8 IF ED MC Aspherical Test Szukaj porównawczych zdjęć z kolumnami, to środkowe jest zdjęciem potraktowanym PTLens.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Wątek mi umknął a na stronie tego przykładu nie widziałem. To mi teraz do myślenia dałeś ...
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Moim zdaniem posiadacze aparatów 5DS/R oraz 5D Mark IV odczują jakiś tam zysk ale reszta może spokojnie sobie odpuścić.
Takie teksty to były dobre parę lat temu. Teraz firmy trzecie dostały *******ca. Tak ludzie pisali m.in o Tamron 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Model A010) który w momencie premiery (2014) kosztował u nas bodajże 2999 zł. Teraz jest rok 2017 i ile ten obiektyw kosztuje? 3499 zł (fotoplus.pl)
szwayko ma rację. Zajrzyj sobie tutaj
Markus Keinath - Samyang 14 mm / 2.8 IF ED MC Aspherical Test Szukaj porównawczych zdjęć z kolumnami, to środkowe jest zdjęciem potraktowanym PTLens.
Dzięki wielkie
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
To co Cichy pokazał - to widać że 2.4 ma mniejsze kąty widzenia. Mniej więcej tak jak 2.8 po skorygowaniu dystorsji.
Irix z kolei ma analogicznie mniejszy kąt od XP :)
Przylacze sie, bo jestem na etapie poszukiwan szerokiego obiektywu.
Zastanawiam sie nad Rokinon AE14M-C 14mm 2.8 z AE.
https://www.amazon.com/Rokinon-FE14M...on%2B14mm&th=1
Czy warto isc w tym kieunku jako alternatywa np Canon 17-40 f/4 lub 16-35 f/4 ? ? ?
Obiektyw potrzebuje do 5d mk4
Kupiłeś mk4 i nie masz budżetu na normalny obiektyw z AF ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Kupiłeś mk4 i nie masz budżetu na normalny obiektyw z AF ?
Dokladnie, masz racje szkoda czasu bylo zastanawiac sie nad tym obiektywem.
Zalupilem Canon EF 16-35mm f/2.8L ll i jestem mega zadowolony.
Pozdrawiam
Z II jesteś zadowolony, z III byłbyś szczęśliwy ;)