Odp: Canon 80d vs. 7dMkII
miałem podobny problem w czwartek.
Kupiłem 7d mk2.
Dlaczego:
1. Fenonemenlnie szybki AF
2. Uszczelnienie
Wziałem sobie od pracownika na weekend firmowe 70d, ale względem szybkości 70 a 7 to jest przepaść.
Co jest fajnego w 80d? Ruchomy i dotykowy ekran.
Zależy co potrzebujesz - dla mnie do reporterki i do małego dziecka 7d mk2 jest lepsze
Cóż, w 80D najfajniejsza jest nowa matryca, dużo lepsza na niskim ISO od dotychczasowego dorobku Canona...
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Cóż, w 80D najfajniejsza jest nowa matryca, dużo lepsza na niskim ISO od dotychczasowego dorobku Canona...
Pokaż mi, proszę, tą dużą lepszość, jeśli nie forsujesz o kilka EV. Na poprawnie naświetlonym zdjęciu o normalnej rozpiętości tonalnej tego nie zauważysz... Co nie znaczy, że matryca nie jest lepsza, ale z tym dużo, w normalnych zastosowaniach, to konkretnie przesadziłeś.
W innym wątku podziwiamy zdjęcia chłopaka, który strzela 450d. Ludzie w studiach mają klasycznie piątki. Ostatnio dwa dniu w studiu takiwą strzelałem i obrazek rewelka ... IMHO. Właśnie o to chodzi, że przy poprawnie naświetlonych zdjęciach, czytaj w warunkach umożliwiające poprawne naświetlenie różnic "dla oka" zupełnym nie ma a raczej można je pominąć. Inna sytuacja dotyczy trudnych i wymagających warunków. Wtedy różnice mogą mieć znaczenie. Z czysto użytkowego punktu widzenia (a nie technicznych testów) praca z rawami z 80D to czysta przyjemność. Niestety nie mam porównania do siódemki ;) ale podejrzewam, że też jest zajebi.......
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Pokaż mi, proszę, tą dużą lepszość, jeśli nie forsujesz o kilka EV. Na poprawnie naświetlonym zdjęciu o normalnej rozpiętości tonalnej tego nie zauważysz... Co nie znaczy, że matryca nie jest lepsza, ale z tym dużo, w normalnych zastosowaniach, to konkretnie przesadziłeś.
Skoro DR ma większy to znaczy, że ta dobrze naświetlona scena ma właśnie tą większą rozpiętość tonalną :) Nie jest to więc normalna rozpiętość tylko super rozpiętość ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Skoro DR ma większy to znaczy, że ta dobrze naświetlona scena ma właśnie tą większą rozpiętość tonalną :) Nie jest to więc normalna rozpiętość tylko super rozpiętość ;)
może jednak nie mieszajmy ludziom w głowach potem będą to coś przepisywać do kolejnych postów.
ale oczywiście lepiej mieć w aparacie matryce z większym dr niż mniejszym.
Dziwne, że nikt jeszcze w wątku nie pogonił cropa i zaproponował zakup pełnej klatki, naprawdę dziwne :-) No chyba, że te "wojny" systemowe już na tym forum się zakończyły.
Pozdrawiam
Haha gdzieś na początku jest akcja z FF
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Dziwne, że nikt jeszcze w wątku nie pogonił cropa i zaproponował zakup pełnej klatki, naprawdę dziwne :-) No chyba, że te "wojny" systemowe już na tym forum się zakończyły.
System jest ten sam:Canon
W dobrych warunkach(swiatło)IMHO przepaści pomiędzy cropem ( dla amatorszczyzny nawet zaawansowanej)a FF nie ma (różnice są).Używałem jednocześnie cropa i FF a pozostałem przy cropie ,,więc jego będę chwalił. Alleluja CROP :)
Może ktoś natknął się na porównanie fotografii z obu puszek, oczywiście te same kadry i ustawienia.
80d moim zdaniem będzie lepszym wyborem, oczywiście za 2 lata będzie pewnie 90d i 7D III ;)