Odp: Mam Nikona, myślę o zmianie systemu, możecie doradzić? :)
Ja nie mówię, że to jest lepsze i tyle BO TAK. Tak może tylko moja kobieta :D
Ale po 1:
Tańsze szkiełka.
Stałka do Nikona 50mm 1.8G: 600 zł.
Do Canona już w 2011 roku dorwałem za 350 zł (miałem wtedy 20D).
Po 2:
Lepsza ergonomia (IMHO).
3.E-TTL działa lepiej jak iTTL. Lampa na automacie lepiej "rozmawia" z body w Canonie, niż w Nikonie - a czasem trzeba użyć np.tryb P.
4.Lepsze kolory. To nie jest mit.
Może jestem debilem i daltonistą, ale moje 7D mk1 generuje lepszą kolorystykę niż D610 Nikona.
Kolory są zbliżone do tego, co widzi ludzkie oko.
Baaaaaaaardzo rzadko, ale zdarza się nam popełnić jakiś ślub i zrobiliśmy test. Moja fotografka użyła w ramach testów "dla hecy" świeżo kupionego 40D zamiast Nikona D300s z jakimś tanim obiektywem za 100 zł i przed odjazdem pokazaliśmy ten materiał z Canona klientowi - ok.20 zdjęć, bo tylko tyle wyszło na tym body.
Klient "o, jakie piękne zdjęcia!".
Jakie wnioski?
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Aż chce się powiedzieć nikonowiec z dziewięcioma postami na forum canona narzeka dalej bo nie ma wyboru na kiepski AF w 5D3. No po prostu "miszczu" :D
Wiesz kolega posiadł wiedzę ostateczną i się nią dzieli z maluczkimi. On po prostu wie wszystko co dla kogo najlepsze, zna wszystkie zalety i wady puszek nawet tych które jeszcze nie zostały wyprodukowane :lol:.
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekCanon
Ja nie mówię, że to jest lepsze i tyle BO TAK. Tak może tylko moja kobieta :D
Może jestem debilem i daltonistą, ale moje 7D mk1 generuje lepszą kolorystykę niż D610 Nikona.
Kolory są zbliżone do tego, co widzi ludzkie oko.
Baaaaaaaardzo rzadko, ale zdarza się nam popełnić jakiś ślub i zrobiliśmy test. Moja fotografka użyła w ramach testów "dla hecy" świeżo kupionego 40D zamiast Nikona D300s z jakimś tanim obiektywem za 100 zł i przed odjazdem pokazaliśmy ten materiał z Canona klientowi - ok.20 zdjęć, bo tylko tyle wyszło na tym body.
Jakie wnioski?
Jeśli pokazaliście klientowi tylko zdjęcia z Canona, to żadne, wartościowsze byłoby porównanie :P
Zgadzam się, że na zdjęciach z Canona kolory są bliższe naturze.
Szperam po necie, na flickerze i insta poszukałam grup/osób fotografujących D750 - cuda ludzie robią i tą puszką, naprawdę :).
Na razie w pracy pochałania mnie robota a w weekendy życie, ale zaraz wrócę do tematu ;).
Dzięki wszystkim, i nie kłócić się, nie ma sensu ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekCanon
Jakie wnioski?
Trafiliście klienta z poczuciem humoru? ;)
Osobiście mam tylko Canona, jednak kolega ma Nikona D800 i D4s i na kolory nie narzeka ;)
Co do samych kolorów, to czasem zaglądam na stronę DR5000. Oni robią zdjęcia różnymi aparatami, a kolory mają takie same, więc może zamiast narzekać na kolory, warto byłoby zrobić sobie profil koloru swojej puszki - to wiele zmienia :mrgreen:.
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie porady :). Sprawa wygląda tak, że kupiłam korpus D750 :D, dzisiaj dotarł. Nie brałam szkieł, bo chcę zobaczyć jakie wyjdą zdjęcia z 50mm, którą mam, żeby w razie czego nie odsyłać za dużo sprzętu jak się rozmyślę ;). Cały czas mnie korcą te szkła Canona ;).
Na razie szukam informacji w manualu i już na papierze widzę, że zmiana do mojego dziadka D50 taka, jak gdybym się przeniosła do innej epoki. WB można dopasować na każdym kanale osobno, co może znaczyć, że problem z żółtkiem, czy świnką rozwiąże się w parę minut, bajka :).
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
@Moniika co do kolorów polecam również spróbować oprogramowanie Capture One PRO 9. Jeśli chodzi o szkła NIKON odświeżył w zasadzie wszystkie budżetowe stałki. W canonie na razie tylko 35mm/f2, reszta to konstrukcje z początku lat 90-tych ;) Dopóki ktoś nie chce kupować obiektywów z serii "L" NIKON na chwilę obecną ma chyba lepszą ofertę.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
@Moniika co do kolorów polecam również spróbować oprogramowanie Capture One PRO 9. Jeśli chodzi o szkła NIKON odświeżył w zasadzie wszystkie budżetowe stałki. W canonie na razie tylko 35mm/f2, reszta to konstrukcje z początku lat 90-tych ;) Dopóki ktoś nie chce kupować obiektywów z serii "L" NIKON na chwilę obecną ma chyba lepszą ofertę.
Ten aparat to nie aparat, to bestia! :)
Problem z kolorami natomiast jest gorszy niż się spodziewałam, tzn. nie ze wszystkimi, bo kwiatki oddaje ładnie ;). Ale skóra to jest tragedia, to nawet nie żółtaczka, tylko - pardon, panowie - jakaś sr****a :(. Tragiczny zafarb w kolorze brunatnym/ochry.
Co do softu to dla mnie bez sensu jest korzystać z buk wie ilu tooli, postaram się znaleźć coś sensownego w necie na ten temat, żeby zmienić ustawienia w korpusie. Przecież ludzie robią nim zdjęcia, więc nie może być tak tragicznie :). Co prawda jeden pan, którego fotki mi się bardzo podobają robi głównie w B&W ;).
No i ta sama 50-tka na tym korpusie pięknie rysuje, jakoś tak inaczej, nie mogę się doczekać 85-tki :)
A co do szkieł to faktycznie masz rację, ale te L-ki, ach jo ;)
No właśnie do skóry C1 jest lepszy niż ADOBE (LR albo ACR). A tak swoją drogą, czy m mówimy o obróbce RAW-ów, czy o jpg prosto z puszki?
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
No właśnie do skóry C1 jest lepszy niż ADOBE (LR albo ACR). A tak swoją drogą, czy m mówimy o obróbce RAW-ów, czy o jpg prosto z puszki?
Jpgami nie zawracałabym sobie (ani nikomu innemu) głowy ;).
Na początek, jak pisałam, postaram się pozmieniać ustawienia i zobaczymy. Jest to naprawdę zaawansowana maszyna, pewnie trzeba trochę czasu poświęcić, żeby skorzystać z tego, co oferuje.
Softem zajmę się na końcu. Takie zboczenie, chcę mieć jak najlepsze zdjęcia z korpusu, po co tracić czas na obróbkę :).
Pozdrawiam :)