Odp: TAMRON SP 85/1.8 VC USD - oficjalnie
Batis nie jest do lustrzanek.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
W przypadku Canona 85/1.8 IS (Canon patentuje go już w kilku wersjach) liczę na coś lekkiego, taniego i dobrego optycznie (tak max. 500g) za 2400 PLN.
Też liczę, że oprócz 85/1.2 III zrobią wcześniej 85/1,8 IS w cenie, jakości i gabarytach korespondujących z Canonem EF 35 mm f/2 IS USM. Dobrze byłoby mieć wybór.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
...wcześniej 85/1,8 IS w cenie, jakości i gabarytach korespondujących z Canonem EF 35 mm f/2 IS USM...
:!: Zgadzam się i też czekam
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
liczę na coś lekkiego, taniego i dobrego optycznie (tak max. 500g) za 2400 PLN.
Obawiam się, że to pobożne życzenie.
Tamron fajny. 85L lepsza :)
Zawsze może być tak, jak z poprzednią 90tką makro Tamrona - na początku wyskoczyli z ceną ok. 3000 zł ( czyli tyle, ile wówczas kosztowała 100 makro L Canona ), by po zapewne nienajlepszej sprzedaży zrewidować cenę do obecnych ok. 1800 zł. Cicho liczę, że w tym przypadku będzie podobnie :P
Tamron sam siebie pogrzebie tą ceną :D Sigma 85 ART na bank wypuści... tylko może już ze światłem 1.2 :D
Wątpię bardzo, że Sigma da f/1.2. Spójrz na wagę pozostałych stałek przy świetle f1.4, to taka osie-piątka by ważyła ze ochychcet kilo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Tamron sam siebie pogrzebie tą ceną :D Sigma 85 ART na bank wypuści... tylko może już ze światłem 1.2 :D
Nie sądzę, może być wtedy problem ze zrobieniem pod inne bagnety.
Sigma pokazuje że można zrobić coś czego nie zrobiła konkurencja więc zawsze jest nadzieja.
Chcą zagarnąć cały sektor to się starają. Miałem jednego Tamrona i było fajnie puki soczewki nie wypadły przy naprawdę lekkim wstrząsie w torbie... Więc zastanowię się 2 razy nim się zdecyduję :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Sigma pokazuje że można zrobić coś czego nie zrobiła konkurencja więc zawsze jest nadzieja.
Chcą zagarnąć cały sektor to się starają. Miałem jednego Tamrona i było fajnie puki soczewki nie wypadły przy naprawdę lekkim wstrząsie w torbie... Więc zastanowię się 2 razy nim się zdecyduję :D
Tylko, że Tamrony typu 17-50 po 2 latach nabierały luzów, gumy się rozłaziły. Soczewkę w T17-50 bardzo łatwo dokręcić, trzeba to zrobić zanim wypadnie :) Nowymi Sigmami można rzucać, są solidnie zbudowane aczkolwiek 2 moje z serii Art zaliczyły wpadkę. Liczę na 85 1,4 lub 1,8