Odp: Używany zestaw do 2000pln
sama szybkość AF zależy w 99% do obiektywu,
od puszki zależy w dużej mierze celność i przede wszystkim funkcjonalność (liczba punktów AF i ich rozmieszczenie)
a zrobienie takiego zdjęcia to bardziej kwestia wprawy i umiejętności i odpowiednich ustawień,
aparat nie ma nic do rzeczy, bardziej obiektyw, im dłuższy tym łatwiej o takie ujęcia,
Robiłem takie panoramowania puszkami trzycyfrowymi i jednocyfrowymi (piątkami) i tak naprawdę AF tu nie gra takiej roli, jak umiejętne prowadzenie obiektu, plus przydaje się stabilizacja w pionie (jak obiektyw ma różne tryby stabilizacji). Ba, możesz wręcz ustawić sobie ostrość ręcznie i odpowiednią głębię (przysłonę). Odcięcie masz poprzez ruch tego, co normalnie nieruchome (tła).
Który ma lepszą celność 5d czy 50d?
Liczba punktów af jak dla mnie do zrobienia podobnego pstryku to wystarczy środkowy ale musi być 100% celny.
Co do obiektywu to coś koło 100mm może być nawet bez stabilizacji.
50D ma lepszy AF ogólnie ze względu, że wszystkie punkty ma krzyżowe, 5D krzyżowy ma tylko środkowy
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
50D ma lepszy AF ogólnie ze względu, że wszystkie punkty ma krzyżowe
Przez to w moim skromnym rankingu 50d wyszedł na prowadzenie.
Myślałem nad fajnym szkiełkiem do 50d. Optymalnie i w założonym budżecie wychodzi używana Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM. Może macie jakieś inne propozycje?
Lampa poczeka:lol:
5d może da fajniejszy obrazek ale, z kropa też da się wycisnąć przysłowiowe siódme poty, przykładowe moje foto niżej:
Kropowa matryca + 55/1.4
Mam 50d a ostatnio pożyczyłem 5d od znajomego. Radzę jak przedmówcy, nie ma co iść w cropa, jak jest możliwość tak tanio jak dziś mieć FF. No i zastanów się czy potrzebny spacer zoom czy może jednak 50. Na FF 50mm to inny obrazek niż w cropie. Jak miałem tylko 50d to częściej używałem 85 1.8 a od czasu FF zdecydowanie częściej dla rodzinnych zastosowań używam 50mm. Na spacer spokojnie starcza a wymusza troche kreatywności przy robieniu zdjęć ;)
Ps. moja żona mówi że zdjęcia z 5d prosto z puszki są ładniejsze od dużo nowszego 6d:)
Cytat:
Zamieszczone przez
andrew84
Mam 50d a ostatnio pożyczyłem 5d od znajomego. Radzę jak przedmówcy, nie ma co iść w cropa, jak jest możliwość tak tanio jak dziś mieć FF. No i zastanów się czy potrzebny spacer zoom czy może jednak 50. Na FF 50mm to inny obrazek niż w cropie. Jak miałem tylko 50d to częściej używałem 85 1.8 a od czasu FF zdecydowanie częściej dla rodzinnych zastosowań używam 50mm. Na spacer spokojnie starcza a wymusza troche kreatywności przy robieniu zdjęć ;)
Ps. moja żona mówi że zdjęcia z 5d prosto z puszki są ładniejsze od dużo nowszego 6d:)
Oglądałem u znajomego 5D w stanie mint, będzie miał na sprzedaż i go kupię. Później rozejrzę się za szkiełkiem.
Nie koniecznie spacerzoom. Myślałem o jakiejś stałce może właśnie 50?
Mam 50 1.4, niby zadowolony jestem, ale ostatnio zachwalany jest 50 1.8 STM. Nówkę można miec za dobre pieniądze