Odp: Tani i "dobry" monitor do obróbki - prośba o poradę
27" z rozdzielczością 1920x1080? Przecież piksele są wielkości łebka od zapałki. Nieostrość jest taka, że zeza można dostać. Zdecydowanie nie polecam takiej kombinacji. Na 27" dobra rozdzielczość to 2560x1440 a i można się pokusić o UHD, o ile ktoś ma makówkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
27" z rozdzielczością 1920x1080? Przecież piksele są wielkości łebka od zapałki.
Czy ja wiem? Ja np. niespecjalnie lubię pracować z nosem w monitorze, 27" przy tej rozdzielczości pozwoliłby odsunąć się od monitora na odległość +/- 1 metra...
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
5k godzin to tyle co nic jesli chodzi o dobre monitory
A ile to już coś? 5k to mniej więcej 3 lata "w pracy".
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
A ile to już coś? 5k to mniej więcej 3 lata "w pracy".
Jesli nie walisz na160 nitach to dobre monitory daja rade 30-40k godzin trzymac parametry.
Pod warunkiem, że nie były katowane. Jeśli były i licznik jest oryginalny, to rzeczywiste zużycie można pomnożyć x6. Także, opiniowanie stanu monitora po obietnicach handlarza nie daje żadnych wniosków. Sprzęt trzeba zbadać.
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Jesli nie walisz na160 nitach
Co to znaczy?
Czy używanie monitora przy jasności na poziomie ok. 80% maxa to dużo?
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Co to znaczy?
Czy używanie monitora przy jasności na poziomie ok. 80% maxa to dużo?
Używasz tyle ile potrzebujesz do pracy. Inaczej będziesz ustawiać monitor którym pracujesz w ciemnym pokoju a inaczej w mocno oświetlonym pomieszczeniu.
Im mocniej świecisz tym żywot szybciej dobiegnie końca.
80% maxa? to zależy ile ten max u Ciebie wynosi :)
Podpowiedzcie jak ocenić stan monitora, czy nie był katowany jeśli mogę go obejrzeć przed zakupem?
Bez doświadczenia trudno będzie stwierdzić czy jest oryginalny i w jakiej kondycji ma podświetlenie. Można sprawdzić tylko najbardziej banalne rzeczy jak wady pikseli, uderzenia w ekran (wygląda jak tłusta plama).
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Jesli nie walisz na160 nitach to dobre monitory daja rade 30-40k godzin trzymac parametry.
Nawet mnie nie strasz, bo ja mam dopiero 21k wyświecone i już bym chciał coś większego niż 22" i 1680x1050...