Odp: Body do fotografii podróżniczej
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Dlaczego 24-70/4 a nie 24-105/4? Pytam, bo sam nie moge sie zdecydowac.
Pewnie dlatego, że jest lepszy na szerokim końcu.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
To sprawdź sobie (praktycznie) jeszcze Tamrona 24-70/2,8 VC USD. Używam do sportu i nie mam zastrzeżeń.
Niestety, nie mam gdzie ani jak. Ewentualnie kupic przez internet i ewentualnie zwrocic przed uplywem 14 dni.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Niestety, nie mam gdzie ani jak. Ewentualnie kupic przez internet i ewentualnie zwrocic przed uplywem 14 dni.
A może wystarczy zamówić przez Internet z dostawą do sklepu, tam sprawdzić i kupić to co Ci pasuje lub odpuścić od zakupu całkowicie.
Jakieś pół roku temu zrobiłem tak z Tamronem, gdy posiadałem jeszcze Canona 7D. Tylko wtedy przyszedłem z kumplem i jego Canonem 24-70/2,8. To teście i zgraniu RAWów na lapka podziękowałem grzecznie i odstąpiłem od zakupu.
Teraz przeszedłem na 6D i zamówiłem sobie do sklepu takiego samego jak poprzednio Tamrona 24-70/2,8 i Canona 24-70/4,0. Zrobiłem kilka zdjęć jednym i drugim słoikiem i kupiłem Tamrona.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
niby tak ale czasem ta 100 na koncu sie przydaje, zwłaszcza w podróży
@cobalt - niestety, nie mam w swoim miejscu zamieszkania takiego sklepu. Poza tym testy w sklepie, pod okiem sprzedawcy, nie dadza mi pelnego ogladu sytuacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
wlasnie dlatego. na pelnoklatkowym korpisie 24mm w 24-105 to jest skandal i zgrzytanie zebow: dystorsje i koszmarny, gwaltowny spadek ostrosci w rogach.
poza tym szklo ma bardzo podly bokeh.
24-70 lepiej sie balansuje z 6D (o ktorym byla mowa), jest w pelni uzyteczne w szerokim kacie, ma przyzwoity bokeh i bardzo przydatny tryb makro. cuzamen do kupy to jest IMHO optymalny spacer-zoom podrozny do 6D.
24-105 ma oczywista zalete wiekszego zasiegu i IMHO gabarytywo lepiej pasuje do korpusu rozmiaru 5D mkII. tak ze dla niektorych osob bedzie lepszym wyborem.
pod wzgledem ostrosci sa to bardzo zblizone szkla, przynajmniej jesli spuscimy zaslone milczenia na rogi 24-105 ponizej 35mm...
Dzieki. Bede sie musial z tematem przespac, ale Tamron raczej odpadnie ze wzgledu na gwint 82 mm. Nie bede wszystkich filtrow wymienial :)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
wlasnie dlatego. na pelnoklatkowym korpisie 24mm w 24-105 to jest skandal i zgrzytanie zebow: dystorsje i koszmarny, gwaltowny spadek ostrosci w rogach.
poza tym szklo ma bardzo podly bokeh.
24-70 lepiej sie balansuje z 6D (o ktorym byla mowa), jest w pelni uzyteczne w szerokim kacie, ma przyzwoity bokeh i bardzo przydatny tryb makro. cuzamen do kupy to jest IMHO optymalny spacer-zoom podrozny do 6D.
24-105 ma oczywista zalete wiekszego zasiegu i IMHO gabarytywo lepiej pasuje do korpusu rozmiaru 5D mkII. tak ze dla niektorych osob bedzie lepszym wyborem.
pod wzgledem ostrosci sa to bardzo zblizone szkla, przynajmniej jesli spuscimy zaslone milczenia na rogi 24-105 ponizej 35mm...
czyli tak naprwde to czekamy na 24-105 L II (choc wolalbym 20-100)
bralbym w ciemno
Na to wychodzi. Ale cos mi sie wydaje, ze predko to nie nastapi.