aż wypieków dostaję jak czytam te posty ..... :shock:
Wersja do druku
aż wypieków dostaję jak czytam te posty ..... :shock:
Wypieków to raczej dostają ci, co tak zaciekle dyskutują :)Cytat:
Zamieszczone przez prezesooo
czułość, w 300D jest dość czułyCytat:
Zamieszczone przez Rafalski
szybkość, jest szybki
precyzja...pozwól, że się powstrzymam od komentarza
st_art :
Nie wiem czy zauważyliście, ale rozpoczynający wątek pytał o porównanie używanych aparatów.Cytat:
czy warto dopłacić np. 1000 zł do używanego 10d w relacji do porównywalnie używanego 300d?
300D + KIT 18-55mm ok 2900zł
10D (samo body) ok 3700zł
objektyw 18-55mm to koszt ok 300-350zł czyli porównując samo body różnica cenowa to faktycznie koło 1000zł
Odpowiednio koszt samego body 300D to ok 2600 a 10D to 3700. Oczywiscie to są ceny na szybko znalezione na allegro i pewnie mozna gdzies taniej, ale daja w miare równe odniesienie.
Wiadomo, że do body trzeba szkło jakieś założyć... tu już temat rzeka.
Wydaje mi się ze jeżeli st_art ma się wyżyłować i wydać na 10D i na szkle bedzie musiał oszczedzac to lepiej kupic 300D z lepszym(i) szkiełkami. Ale jak ma luz finansowy to 10D i jakies fajne szkielko(a). Pytanie ile che się wydać na całość.
Ale to jest jedynie moje prywatne zdanie :)
Pozdrowionka Yablon
dobrze myślisz,Cytat:
Zamieszczone przez Yablon
przy ograniczonym budżecie 300D i lepsze szkło, tylko co to znaczy lepsze szkło???
w przedziale 18-70mm nie ma cenowej alternatywy, poza Sigmą która lepsza nie jest, wszystko inne kosztuje krocie, średnio tyle, co samo body...i tu dopiero mim zdaniem zaczynają się schody...
Cytat:
Zamieszczone przez prezesooo
ja też, ja też - no ale narazi muszę jeszcze troszkę Was poczytać :)
z wielkim zaciekawieniem wprost pochłaniam wiedzę z waszych postów ..... SUPER jest to forum
Witam,Cytat:
Zamieszczone przez Yablon
Temat nadspodziewanie się rozwinął 8)
W kwestii szkiełek i innych zabawek - mam już EOS 50 + Tokina 28-70/2.6-2.8 + EF 50/1.8 I :) oraz Metz'a 54 MZ 3. Oczywiście przydałoby się coś bardziej szerokiego, ale to za jakiś czas.
Może pytanie nie zostało przedstawione precyzyjnie, ale po prostu chciałbym kupić cyfrową lustrzankę relatywnie niedrogą i możliwie najlepszą.
Jak to słusznie zauważył Vitez, we wcześniejszych pytaniach zastanawiałem się nad D30 (D60). I tak generalnie jest, że szukam informacji, opinii użytkowników na temat wszystkich modeli od D30 do 10D.
Tak się składa, że w ciągu ostatniego miesiąca ceny dosyć istotnie zjechały w dół i choć początkowo myślałem o D30 (około 2.5 kPLN) tak teraz zastanawiam się także nad nowszymi modelami. Tak czy inaczej zamierzam kupić aparat maksymalnie do końca roku i mam nadzieję, że ceny 10D osiągną satysfakcjonujący mnie poziom 8) - a jeśli nie to kupię coś innego.
Pozdrawiam
Artur
Nie wiem jaki poziom jest dla ciebie satysfakcjonujacy, ale 2.5k zl to 10D nie osiagnie do konca roku raczej na pewno. Moze okolice 3700-4 tys.Cytat:
Zamieszczone przez st_art
odkupując temat:
- czy na dzień dzisiejszy warto zamieniać 300D na 10D?
- czy technicznie jest aż taka różnica że warto?
- ile warto maksymalnie dopłacić?
zastanawiam się nad 10D a nikonem d70 (:wink:)