Odp: Początkujący... Bardzo ;)
No i minął prawie rok, a podstaw brak. Czytałeś coś przez ten czas? oglądałeś jakieś poradniki? Może chociaż instrukcję przejrzałeś? Ja patrząc na foty wątpię. Kadrowanie - leży i kwiczy, zero zasad, z połowa zdjęć leci na którąś stronę. Balans bieli - tam gdzie automat nie dał rady, leży (zmieniłeś dziewczynkę z żółtaczką na dziewczynkę z trupim kolorem skóry) Niektóre foty niedoświetlone. Filmiki o podstawach obróbki zdjęć czy wołaniu rawów (10-15min jeden) i każde zdjęcie wyglądałoby lepiej.
mi coś nie działa i nic nie widzę o :P
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
Dziala. Co moge na szybko powiedziec okiem marnego amatora - potrenuj troche z kadrowaniem / kompozycja. Przemysl co chcesz pokazac na zdjeciu. Na przyklad te z zachodem Slonca w morzu. Czy wazne sa osoby (tzn. ich sylwetki oczywiscie), czy zachod Slonca, czy krajobraz. Dwa - to sie poprawi w postprocesie ale pilnuj wypoziomowania aparatu. Dalej - ciemna modelka w lesie na tle jasnej plazy i morza. Trudna sprawa. Tu mozesz sie swietnie przekonac jak roznie widzi aparat a ludzkie oko. Modelka jest prawie czarna a poprawnie naswietlone jest tlo. Jak robiles to zdjecie - widziales "normlanie" modelke, prawda? Mozna sie pokusic o zdjecie HDR ale to jedynie poprawi czesciowo sprawe. Na razie unikaj takich zdjec chyba, ze motyw bedzie specjalnie ciekawy - np. zupelnie czarna modelka na tle plazy ale nie zaslonietej tyloma drzewami. "Obciales" nogi Mikolajowi na niektorych :p - kadrowanie. Na zdjeciu 4533 - para w pokoju - zobacz jak czasem zle dziala automatyczny balans bieli. Alabo musisz nauczyc sie to kontrolowac w aparacie (jak chcesz tylko proste jpgi) albo robic w RAWach i potem robic to recznie. Panujesz nad ustawieniem iso-czas. To plus :) Fajna wygiamnastykowana modelka. Mozna pokusic sie o ciekawa sesje. Widzialem takie industrialne z baletnicami np. na Moscie Gdanskim w Warszawie. Swiata pewnie nie zaskoczysz ale znajomym i dziewczynie sie spodoba. Sloik grzybkow z "martwej natury" chetnie przygarne :p Trenuj jak i ja czynie :)
Hę no właśnie bardzo dziękuję za tak wyczerpujące opisy! Szukamy szukamy i pstrykamy :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
No i minął prawie rok, a podstaw brak. Czytałeś coś przez ten czas? oglądałeś jakieś poradniki? Może chociaż instrukcję przejrzałeś? Ja patrząc na foty wątpię. Kadrowanie - leży i kwiczy, zero zasad, z połowa zdjęć leci na którąś stronę. Balans bieli - tam gdzie automat nie dał rady, leży (zmieniłeś dziewczynkę z żółtaczką na dziewczynkę z trupim kolorem skóry) Niektóre foty niedoświetlone. Filmiki o podstawach obróbki zdjęć czy wołaniu rawów (10-15min jeden) i każde zdjęcie wyglądałoby lepiej.
I czytane instrukcje i oglądane filmiki ale te o podstawach tyle że jak ktoś zaczyna uczyć się jakby mówić od nowa i to przy permanentnym braku czasu to łatwo nie będzie ;) nawet żona bo to ona ma trochę więcej czasu była na "kursie" dla początkujących ale tu potrzeba kogoś kto jak to mówią łopatologią krok po kroku. Chyba że z czasem ale to migawka się zedrze do czasu aż coś zaskoczy. No to ćwiczymy dalej :) DZIĘKI fajne forum że można liczyć na kogoś ! Za RAW nawet na razie się nie bierzemy. a te z plaży to kadrowania w zasadzie nie było jakiegoś bo strzelane na sporcie jak machowe robiła i tylko wybrane te które nam się podobały z serii kilkudziesięciu to tu trudno mówić o jakimś celowym działaniu. celowo to te liści i park z perspektywy ziemi czy jakieś próby portretowania. Mikołaj tez na szybko bo dzieci nie postoją :)
wielkie dzięki!!! postaramy się poprawić! Na grzybki mogę zaprosić;) do nas