Odp: [recenzja] SIGMA 20 f/1.4 ART
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Pytanie, jaki jest odsetek trafień po tej regulacji, w takich warunkach?
Przecież napisałem - większość. Nie będę Ci wyliczał w procentach, bo to by już popadało w paranoję.
PS. Warunki, jakie panowały na tej sali można zobaczyć na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=NacfCtzvKAY więc możecie sami ocenić, z czego te zdjęcia były wyciągane, oczywiście robiłem bez lampy.
Powiedzie proszę jak działają u was boczne punkty. U mnie na 6D udało się skalibrować centralny, ale boczne zachowują się nieprzewidywalne. Z innymi szkłami boczne trafiają tam gdzie trafiłby centralny.
Obrazek kozak z tego sziełka ;)
AF też spoko, jeżeli w większości trafiał w tych hardcore'owych warunkach jakie miałeś.
Znając 24LII i jej AF to pewnie bym miał 10% trafionych ujęć z tego reportażu :lol:
20mm to nie moja ogniskowa, ale generalnie obiektyw nad wyraz zacny.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Powiedzie proszę jak działają u was boczne punkty. U mnie na 6D udało się skalibrować centralny, ale boczne zachowują się nieprzewidywalne. Z innymi szkłami boczne trafiają tam gdzie trafiłby centralny.
U mnie pewnie działają tak, jak i u Ciebie, ale nie korzystam, żeby się nie denerwować.
Zastanawiam się nad zaadaptowaniem filtrów do tej sigmy, a konkretnie chodzi mi o system LEE 100mm. Czy ktoś może miał możliwość sprawdzenia czy winietuje Sigma po przyłożeniu połówki LEE 100mm ? Widziałem już adapter NiSi na 150mm filtry, ale nie chce zmieniać systemu filtrów i stąd moje rozważania.
Jeszcze z ciekawości, jak u ciebie wygląda mikro regulacja?
U mnie wychodzi 0/-1/-5/-5 Najciężej mi ocenić nieskończoność bo ciężko jest zobaczyć różnice nawet na maksymalnym powiększeniu LV.
Dlatego nieskończoność kalibrowałem na budynku oddalonym o kilkanaście metrów dalej i nie jestem tego pewny.
Dla mnie to jest obiektyw roku. Uwielbiam to szkło :)
f/1.4
Jest dobrze. Jak tam z AF? Mało się myli na 1.4?
Nie mam najmniejszych kłopotów.
Myli się, myli. W reportażu na F1.4 potrafi solidnie nie trafić, szczególnie jeśli jest bałagan w kadrze i np chcemy wyciągnąć szybko jakiś detal. Natomiast jeśli na pierwszym planie, mamy czysty, kontrastowy obiekt, to trafia praktycznie zawsze. Na ostatnim reportażu miałem 2 body. Na jednym 24-70 2.8 a na drugim tę Sigmę, zmieniając sobie co jakiś czas aparaty. No powiem, że 24-70 2.8 ostrzył błyskawicznie w niezłych ciemnościach (klub), a Sigma trochę wolniej, i częściej się myliła. No ale ja testowałem ją praktycznie chyba tylko na pełnej dziurze. Generalnie to jeden z lepszych obiektywów jakie w ogóle miałem. Dla mnie cud.