Po to właśnie jest to forum.
I po to właśnie jest wątek "Dla początkujących".
Wersja do druku
troche slaby strzal z zakupem 50/1.4, to nie jest wybitne szklo (a jak dla mnie to raczej marne szklo - moja subiektywna opinia) jesli masz mozliwosc wymiany/zwrocenia to ja bym kombinowal w tym kierunku i kombinowal w strone 50/1.8 STM, pewny AF, jakos optyczna bardzo OK w polaczeniu z 6d
No akurat manualne ostrzenie to ma się nijak do podstaw fotografowania, bo to tylko sposób ostrzenia... Może błędnie wszyscy założyli, że znasz takie podstawy jak zależności pomiędzy przysłoną, odległością od obiektu, ogniskową... jeśli nie, to nadrób zaległości koniecznie. Musisz się przyzwyczaić do innego widzenia, do innej pracy z głębią, do innego wszystkiego.
Edit: Czemu to marne szkło? Moje chyba jest jakieś wybitne zatem, bo bardzo je lubię i jestem zadowolona :) Szkło jest spoko, dziewczyna musi po prostu ogrnąć sprzęt, to wszystko.
Bangi widzisz pierwszą fotę w większym rozmiarze?
Włosy po lewej stronie są mniej ostre niż te po prawej.
Te tworzące grzywkę są mniej ostre niż te na czubku głowy.
Pojedyńcze włosy na ramieniu po prawej są widoczne, te po lewej już mniej( i nie mówię iż wyszły poza GO).
Dlatego albo AF nie trafił, albo mamy BF albo fotografująca popełniła błąd.
Sama ostrość w GO nie jest oszałamiająca, ale to jak została wykonana fota nie jest nam znane.
Sam środkowy punkt AF w 6D też jest większy niż punk go reprezentujący.
O tym też warto pamiętać.
Zdjęcie robione na ogniskowej 100mm wygląda na poruszone w kompilacji z ustawieniem pokrętła wyboru trybów na Auto [A+]. Auto u Canona ssie na maksa, dobiera sobie punkty AF "w cały świat".
1. Weź postaw aparat na stole czy czymkolwiek stabilnym.
2. W odległości 2,5 metra od aparatu ustaw jakąś maskotkę, większą butelkę (1,5L? od jakiegoś napoju) czy coś w podobie na tej samej wysokości co aparat.
3. Na pokrętle wyboru trybów ustaw sobie Av.
4. Wciśnij przycisk [Q] i sprawdź czy masz na widoku hasło "ONE SHOT" ("One-Shot AF"). ISO zmień z "Auto" na "100". Jeśli robisz zdjęcia wyłącznie w JPEG to możesz od razu zerknąć czy masz ustawiony "Styl obrazów" na "Portrety" (P) bo ten typ fotografii Ciebie na ten czas interesuje tak? Ale lepiej ustaw sobie od razu RAW+L (czyli RAW plus jeden z trybów JPEG)
5. Wciśnij do połowy spust migawki i sprawdź w wizjerze czy masz kwadracik od AF pośrodku.
6. Wybierz sobie wartość przysłony f/1.4
7. Wciśnij przycisk START/STOP obok wizjera aby uruchomić Live View.
8. Wciśnij do połowy spust migawki i wyostrz (jak masz włączony dźwięk to powinien pójść pojedynczy sygnał "bip") na przedmiot który będziesz fotografować (patrz punkt 2.)
9. Wciśnij przycisk START/STOP obok wizjera aby wyjść z Live View.
10. Wciśnij do połowy spust migawki i wyostrz (jak masz włączony dźwięk to powinien pójść pojedynczy sygnał "bip") na przedmiot który będziesz fotografować. Obserwuj skalę na obiektywie, nie powinno się tam nic ruszyć. Jeśli obiektyw ruszy się i to w jakiś bardzo widoczny sposób w którąś ze stron czego Tobie nie życzę, to będzie to oznaczało że masz albo front albo back focus i obiektyw będzie wymagał kalibracji względem aparatu.
I teraz tak. Jeśli obiektyw nie ruszy się, aparat będzie stał cały czas tak jak stoi, ustawisz sobie przysłonę na f/5.6, zrobisz dwa zdjęcia (jedno za pomocą wizjera a drugie za pomocą Live View), wrzucisz te zdjęcia do kompa w obydwu formatach (RAW + JPEG), obejrzysz je w tychże formatach i będzie to nadal taki fajans jak to pierwsze robione na ogniskowej 100mm to aparat będzie wymagał kalibracji do wzorca w autoryzowanym serwisie.
https://www.youtube.com/watch?v=Ql1p_UrCUfo
O tutaj dlaczego masz lipton :) druga sprawa to taka że musisz zdać soie sprawe ze to co widzisz w necie to zdjęcia po obróbce, wyostrzaniu, kontrascie itp itd, bez tego zdjęcie niestety będize wyglądać jak zwykła baza czyli bez szału :) w tym momencie mozesz anwet kupić hasseblada za 40k i bedziesz miała ten sam problem, problemem nie jest aparat tylko wiedza i umiejetnosci :)
@eleroo miałem to szkło kilka dni i poszło w świat, może trafiłem akurat słabą sztuke ale zapadło mi w pamięć jako ''marne'' :P
Na podstawie wszystkiego co widać w tym watku prawdopodobieństwo tego, że z tym egzemplarzem 6d jest cokolwiek nie tak jest bliskie zeru. Radzę głeboko oddychać, wypić kubek ciepłego mleka i zrobić zdjęcia ze statywu na LV. Może wtedy też będzie mydło w ocenie świeżo upieczonej właścicielki i wszystko stanie się jasne....
Oba zdjęcia zrobione były na M, styl był ustawiony na portrety. Nie rozumiem po co statyw? Na 5DmII przy takich samych ustawieniach, z tym samym obiektywem, ten sam kadr, to samo oświetlenie zdjęcie było bardzo ostre. 1/125 nie wystarcza aby zrobić zdjęcie z ręki? Chyba między 6D a 5D nie ma aż takiej przepaści jeżeli chodzi o AF. Na 5D wszystko jest okej, więc chyba nie chodzi o moje umiejętności. Takie same zdjęcia robiłam 60D i 70D. Na tych 3 aparatach było wszystko było bardzo dobrze. Dodam, że pierwsze zdjęcie i tak już było sporo wyostrzane w PS. Drugie robił ktoś inny.
używałaś centralnego punktu af?
ten jest najpewniejszy (krzyżowy)