Odp: 24-105 czy cos innego?
Jedyną rzeczą jaka mnie wnerwia w 24-105L jest winieta na 24 mm. Trzeba ostro przymknąć, żeby ją zniwelować. Co ciekawe górne rogi przy kadrze poziomym są ciemniejsze niż dolne. Nie znoszę tego. Jednak nie bardzo widzę czym można zastąpić ten obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Co ciekawe górne rogi przy kadrze poziomym są ciemniejsze niż dolne. Nie znoszę tego. Jednak nie bardzo widzę czym można zastąpić ten obiektyw.
Jak napisałeś, dopiero na to zwróciłem uwagę, może faktycznie na 24 mm coś lekko winietuje.
Dodam a raczej rozwinę że osobiście używam tego szkła rekreacyjnie nie komercyjnie, zatem zakres ogniskowej/jakość/wykonanie/waga/etc są dla mnie bardzo dobre. Zależy jaki ma być użytek docelowy. Co to winiety - a korekcja w body + lightroom ? :) RobertON - faktycznie ciężko czymś to zastąpić - biorąc pod uwagę że kupiłem za 2,1K egzemplarz 4-letni w stanie prawie-że-igła to się nie mam czego przyczepić
To niezle przeplaciles :(
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Jedyną rzeczą jaka mnie wnerwia w 24-105L jest winieta na 24 mm. Trzeba ostro przymknąć, żeby ją zniwelować. Co ciekawe górne rogi przy kadrze poziomym są ciemniejsze niż dolne. Nie znoszę tego. Jednak nie bardzo widzę czym można zastąpić ten obiektyw.
Winieta jest łatwa do usunięcia w Lightroomie (usuwa się w trybie auto po rozpoznaniu obiektywu). Mimo to ten obiektyw jest średni do fotografii krajobrazowej, za to do portretu na domowej/niekomercyjnej imprezie jest ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
ATBFLASH
RobertON - faktycznie ciężko czymś to zastąpić - biorąc pod uwagę że kupiłem za 2,1K egzemplarz 4-letni w stanie prawie-że-igła to się nie mam czego przyczepić
Za nowy OEM dałem 2500 na fakturę, więc odejmując VAT i PIT wyszło trochę taniej :p
Co do winiety na 24mm to dotyczy to pełnej klatki. Dopóki miałem cropa uważałem 24-105L za absolutny cud techniki (nie licząc światła). Dziś uważam, że cudem może nie jest, ale to najlepsza relacja ceny do jakości i uniwersalności w canonowym świecie.
Cytat:
Zamieszczone przez
kilas88
Za nowy OEM dałem 2500 na fakturę, więc odejmując VAT i PIT wyszło trochę taniej
Ale wiesz, że istnieją ludzie, którzy na robieniu zdjęć nie zarabiają i nie mogą sobie nic odliczyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Co do winiety na 24mm to dotyczy to pełnej klatki.
Pewnie,że do FF, do cropa podobnym rozwiązaniem jest 15-85.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
To niezle przeplaciles :(
Może tak ale igiełka jest. Akurat nie należ do klubu "muszę kupić najtaniej", dla mnie liczy się jakość :P
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Gargins
Ale wiesz, że istnieją ludzie, którzy na robieniu zdjęć nie zarabiają i nie mogą sobie nic odliczyć.
Można zarabiać (podobno) bez odliczania vatów pitów s-ritów itp, ale to chyba plotki :):)
Cytat:
Można zarabiać (podobno) bez odliczania vatów pitów s-ritów itp, ale to chyba plotki :):)
Można też odliczać i nie zarabiać, ale próbować zarabiać :D