Odp: Canon 6D - problem z Sigmą 35 1.4
Ok, rozumiem. Czyli problemy są przy małych przysłonach.
Dobrze wiedzieć, bo rozglądam się za jakąś szeroką stałką.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Sigma 24-35/2.0 jest tak cholernie celna gdy podpinam ją do 5DIII, że po prostu w głowie mi się nie mieści jak ten obiektyw źle współpracuje z 6D
Dwie skrajności.
Zaobserwowałem za to, że 6D + 85/1.8 to praktycznie 100% celności.
Też się dziwię tym bardziej że 6D ma naprawdę czuły środkowy punkt.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Wniosek? 6D ma na tyle ułomny AF, że jest nieużywalny z obiektywami innymi niż systemowe.
no nie wiem, ja używam z S50A i trafia :mrgreen: za każdym razem, na początku robiłem sporo powtórzeń ale przestałem bo po prostu trafia najczęściej robię w okolicach 1.8 czasem trochę więcej ale raczej nie przekraczam 2.8, czasem 1.4 - przykładowe dane 100-200 zdjęć nietrafione 2-3 sztuki - można spokojnie założyć że to wina operatora :mrgreen: światło naturalne czasem dopalane lampą z dużym dyfuzorem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
no nie wiem, ja używam z S50A i trafia :mrgreen: za każdym razem, na początku robiłem sporo powtórzeń ale przestałem bo po prostu trafia najczęściej robię w okolicach 1.8 czasem trochę więcej ale raczej nie przekraczam 2.8, czasem 1.4 - przykładowe dane 100-200 zdjęć nietrafione 2-3 sztuki - można spokojnie założyć że to wina operatora :mrgreen: światło naturalne czasem dopalane lampą z dużym dyfuzorem.
a mikrokalibracje stosujesz w sztucznym świetle, czy też ładnie trafia?
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
a mikrokalibracje stosujesz w sztucznym świetle, czy też ładnie trafia?
można powiedzieć że nie focę w sztucznym świetle ta lampa to tylko doświetlenie (powinienem używać blendy zamiast lampy ale lampę ogarniam sam, a do blendy przydałby się statyw oświetleniowy sterowany głosem :mrgreen:).
No to nie wiem.
U mnie jest tak jak opisałem.
Skrajne zachowania tego samego obiektywu, na dwóch body (5DIII + 6D)
Mi to tam akurat nie przeszkadza, bo jak idę na repo ślubne to na 5DIII mam podpięte 24-35/2.0, a do 6D albo 135L albo 85/1.8, i w takim zestawieniu mam znikomy odsetek nieostrych zdjęć :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
No to nie wiem.
U mnie jest tak jak opisałem.
ja po prostu focę w dobrym świetle, czasem pod światło, ty musisz focić kiedy musisz ja focę kiedy chcę jak mi światło nie pasuje to nie focę - pewnie w tym tkwi cała tajemnica
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Zaobserwowałem za to, że 6D + 85/1.8 to praktycznie 100% celności.
Mam właściwie tak samo chociaż może nie 100 a 90%. I naprawdę skrajne odczucia z Sigmą. 6D zachwyca obrazkiem w porównaniu do 5Dc jak trafi i wkurza gdy nie trafia. Czasami pudła są bardzo małe ale jednak widać różnicę w stosunku do zdjęć trafionych. Z perspektywy miesiąca trochę żałuję zakupu 6D. Chciałbym znaleźć na to lekarstwo, które nie polegało by na pozbyciu się sprzętu. PO waszych komentarza mam pewne obawy co do wysyłki puszki na Żytnią.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Wniosek? 6D ma na tyle ułomny AF, że jest nieużywalny z obiektywami innymi niż systemowe.
Nie mogę się zgodzić. To Sigmy są nieprzewidywalne. Moja 50 Art działa z kalibracją -7 na mojej puszce, a na 5D3 kolegi wymaga korekty -20...
Masz wynalazek to tera się męcz...
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
chcesz miec pewny af w slabym swietle to nie kupuj kundli tylko elke
wszyscy pieja z zachwytu nad tymi cudownymi sigmami tylko ze jak dochodzi sie do konkretow to sigma....zawodzi
"Trafiliście w sedno tarczy" :D