@GalaktycznyMuczaczo
Muszę Ci przyznać całkowitą rację. Co do efekciarstwa, nie o to mi chodziło, że to jakiś efekt czy filtr... Tylko sposób obróbki i efekt końcowy.
Wersja do druku
@GalaktycznyMuczaczo
Muszę Ci przyznać całkowitą rację. Co do efekciarstwa, nie o to mi chodziło, że to jakiś efekt czy filtr... Tylko sposób obróbki i efekt końcowy.
Witam, podczepię się do tego tematu.
Mam problem z obiektywem Canon 85mm 1.8 i body 6D. Obiektyw tylko z tym obiektywem ma FF, mikroregulacje w body mam na +20 ale to i tak za mało.W zaleznosci od odleglosci jest gdzie indziej ostrosc. Natomiast z obiektywami 28 1.8/50 1.8/70-200 2.8/100L 2.8 jest wszystko w punkt. Testowałem ten obiektyw pod 5d3 i tam strzela w punkt, tak samo inna 85 1.8 od znajomego u mnie ma tak samo FF a u niego na 5d3 jest w punkt. Teraz pytanie czy problem lezy w obiektywie czy body? Mial ktos podobna sytuacje?
Od poczatku, kupiłem używany.
Wszystkie zdjecia z testow usunalem bylo ich sporo, zrobilem teraz na szybko co prawda w kiepskim oswietleniu, ale tylko by pokazac problem.
Ostrzone na lewa butelke na napis.
Imgur: The most awesome images on the Internet
Imgur: The most awesome images on the Internet LiveView
Odlegosc ma znaczenie, bo na 0 z bliska ustawia w miare ok natomiast z daleka to juz nie ma co liczyc ze trafi.
Z daleka znaczy z ilu?
Mi do 7-8 metrow trafial w punkt. Dalej nie mialem potrzeby ostrzyc xd
W miare ok przy najmniejszej 90cm. Od 2-3 metrow juz nie trafia. Jedynie na LV jest ok
Cześć :D
Z uwagą czytam wasze posty i przepraszam że podłączę swoje pytanie . Czy do kontroli celności obiektywów makro stosuje się też wyżej wymienione odległości od fotografowanej tablicy , czy sprawdza się je z minimalnej odległości ostrzenia ?
a do czego będziesz używał obiektywu macro? do macro czy do wszystkiego?
powinien trafiać w pełnym zakresie, jak chcesz focić samo makro to sobie zrób test na makro.
Ja bym zrobił test na 50x ogniskowa, bo używałem 100 macro do wszystkiego, w niej problemu nie było trafiała z bliska i trafiała z daleka