Odp: 5d zamiana -czy warto
Cytat:
Zamieszczone przez
jaceks
czasem również pstryknę jakiś portret , czy możecie mi jeszcze pomóc bo mam okazję kupić używany obiektyw 85 1,8 za około 700 pln , czy może lepiej sobie odpuścić.
Dość popularne szkło i warto mieć ale dobrą alternatywą dla niego (choć troche droższą - ok 2k) jest Canon 100mm F2 USM. Do krajobrazu wystarczy to co masz ale jeśli chcesz coś do portretu (a i w plenerze też się przyda) to polecam Ci właśnie tę "setkę". Jakościowo świetne szkło, aż dziwne że nie ma czerwonego paska (ale to dobrze bo jest taniej :P). Sam używam bardzo często właśnie z 5D i efekty są wyśmienite.
Cytat:
Zamieszczone przez
Norberto
Dość popularne szkło i warto mieć ale dobrą alternatywą dla niego (choć troche droższą - ok 2k) jest Canon 100mm F2 USM. Do krajobrazu wystarczy to co masz ale jeśli chcesz coś do portretu (a i w plenerze też się przyda) to polecam Ci właśnie tę "setkę". Jakościowo świetne szkło, aż dziwne że nie ma czerwonego paska (ale to dobrze bo jest taniej :P). Sam używam bardzo często właśnie z 5D i efekty są wyśmienite.
:) zaczyna się robić mętlik , chciałem 50 STM ,a tu już 100 na horyzoncie ,teraz to mam zagadkę
Zapraszam do oceniania moich kilku fotek
http://www.canon-board.info/galerie-...2/#post1290862
a co do stałki to poszukam zdjęć przykładowych może mi pomogą w dokonaniu wyboru , chociaż 100 nie brałem wogóle pod uwagę
Cytat:
Zamieszczone przez
jaceks
Cubbus , zastanawiałem się nad zamianą moich obiektywów na 24-70 2,8 ale wtedy zostanę bez tele i przy krajobrazie nie wiem czy ma to sens, proszę o opinie.
Nie wiem czy ma to głębszy sens. Do krajobrazu nie potrzeba przecież super jasnych szkieł ale ostre. A każde szkło jak się domknie o 1-2 działki potrafi być ostre, chyba że jest walnięte.
Najlepsze swoje foty robiłem kitem... teraz mam całe stado szkieł i wierz mi, że oddałbym je za tą radość fotografowania co mi dawała stara minolta i 18-70.
85/1.8 jest fajnym szkłem do portretu, krajobrazu nim nie robiłem wolę albo UWA albo tele do tego. Za 700 to bym brał, bo jak się nie spodoba to bez problemu za tyle odsprzedasz.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaceks
a co do stałki to poszukam zdjęć przykładowych może mi pomogą w dokonaniu wyboru , chociaż 100 nie brałem wogóle pod uwagę
A warto o niej pomyśleć. Jeżeli chcesz to wieczorem, ewentualnie jutro mogę podesłać Ci kilka zdjęć z 5D + 100mm.
Ja nie namawiam ale przedstawiam jedynie alternatywę bo wiele osób poleca 85 1.8 a zapomina o (wg. mnie) lepszym 100mm f2 :) 50tka jest bardziej uniwersalna "na codzień" bo jest troszkę szersza. Setkę używam głównie przy plenerach ślubnych, portretowaniu tańczących gości czy też przy fotografowaniu samochodów. Ostrzy jak żyleta.
Cytat:
Zamieszczone przez
Norberto
A warto o niej pomyśleć. Jeżeli chcesz to wieczorem, ewentualnie jutro mogę podesłać Ci kilka zdjęć z 5D + 100mm.
Ja nie namawiam ale przedstawiam jedynie alternatywę :) 50tka jest bardziej uniwersalna "na codzień" bo jest troszkę szersza. Setkę używam głównie przy plenerach ślubnych, portretowaniu tańczących gości czy też przy fotografowaniu samochodów. Ostrzy jak żyleta.
Poproszę o fotki i z góry dziękuję :)
Podaj najlepiej maila to prześlę kilka kadrów
Cytat:
Zamieszczone przez
jaceks
mam 17-40 l , w razie potrzeby zmienię :lol:
czekaj to masz 17-40 i chcesz kupic dodatkowe 10mm do krajobrazu ? brawo:)jezeli chcesz cwiczyc portret ok , ale majac tamten obiektyw i kupowanie węższego mija się z celem...
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
czekaj to masz 17-40 i chcesz kupic dodatkowe 10mm do krajobrazu ? brawo:)jezeli chcesz cwiczyc portret ok , ale majac tamten obiektyw i kupowanie węższego mija się z celem...
chcę dokupić stałke do nauki portretu i tu pytanie co wybrać do mojego zestawu
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Norberto
Podaj najlepiej maila to prześlę kilka kadrów
kaper.swiercz@gmail.com :)
--- Kolejny post ---
Á może ma ktoś do sprzedania obiektyw m44 oglądam sporo zdjęć i bokeh jest rewelacyjny . Nigdy nie korzystałem z tych szkieł i nawet nie wiem czy potrzeba jakąś przejściówkę czy nie
Trzeba adapter do tego szkła bo to inne mocowanie. Najlepiej kupić z potwierdzeniem ostrości bo są też zwykłe przy których tego potwierdzenia nie będziesz miał a jak dobrze wiesz ostrość tylko manualnie kręcona :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Norberto
Trzeba adapter do tego szkła bo to inne mocowanie. Najlepiej kupić z potwierdzeniem ostrości bo są też zwykłe przy których tego potwierdzenia nie będziesz miał a jak dobrze wiesz ostrość tylko manualnie kręcona :)
To może ma ktoś do sprzedania taki zestaw?