Czegoś tu nie rozumiem - nie masz żadnego obiektywu, bo nie wspominałaś, masz 1200D z którym praca jest mega, (z deklem czy bez? ) :shock: i chcesz poczekać z zakupem obiektywu? Może coś przeoczyłem.
Wersja do druku
Czegoś tu nie rozumiem - nie masz żadnego obiektywu, bo nie wspominałaś, masz 1200D z którym praca jest mega, (z deklem czy bez? ) :shock: i chcesz poczekać z zakupem obiektywu? Może coś przeoczyłem.
Wiadomo, że 1200D cudem nie jest. Chce kupić obiektyw teraz 50 mm/1,8 (w najbliższym miesiącu). Chcę tylko wiedzieć po prostu jaki jeszcze obiektyw mogłabym zakupić do 1800 zł, tak żebym była nastawiona na zbieranie pieniędzy :)
Tylko jeden, który był dołączony EFS 18-55mm macro 0,25m/0,8ft
Przeczytałam parę sensownych artykułów i wzięłam sobie do serca, że bez sensu jest połowa tego tematu. Jako, że nie mam dużego doświadczenia, nie powinnam robić zamieszania i sama powinnam się zastanowić, czego najbardziej potrzebuje. Ba, wasze propozycje są dobre, to wy się bardziej znacie, ale każdy ma swoje zdanie, a ja mam większy kłopot. 50 zakupie, jeżeli stwierdze, że to jednak nie to i potrzebuje czegoś mocniejszego, podam swój fundusz, oraz modele jakie mnie interesują. Teraz wiem, że zależy mi na obiektywach jasnych, stałoogniskowych. :) Jeżeli ktoś ma propozycje co do tego typu obiektywów, może wyrazić zdanie, aczkolwiek nie wymuszam, a temat można odświeżyć za 1-2 miesiące. Dziękuję ślicznie za cenne porady. Mam nadzieję, że będę zadowolona z zakupu i poprawie swoje umiejętności. Może założę jakąś galerię ;) pozdrawiam
still 50 1.8 stm + canon 100mm macro usm (używka :mrgreen: - nie bój się, moja ma chyba z 10lat wygląda i śmiga jak nowa)
A czy 50tka w wersji STM różni się mocno od poprzednika w kwestii używania tylko do focenia?
Jest o niej temat na forum
Ef-s 60mm f/2.8 Macro czy Ef85mm f/1.8 USM?:) Czy pierwszy obiektyw nadawałby się do robienia zdjęć portretowych? Rozumiem, że jest to typowy macro, ale czy mogłabym go wykorzystać również do tego typu fotografii. Dodam, że zakupuje już 50mm 1.8.
poszukaj sampli w necie
to bedzie odpowiedz na twoje pytanie
troche kreatywności- w fotografii to przydatne