Odp: Canon 50 f /1,2 L czy canon 50 1,4 f/1,4 - bokeh ?
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Jak dobrze, że wszyscy się tak na te sigmy rzucają to elki tanieją :D
no i mnie to skusiło, juz paczka z uzywaną 50-tka do mnie wyruszyła, oby było warto:?:
bedziesz zadowolony, to zacne szklo
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Jak dobrze, że wszyscy się tak na te sigmy rzucają to elki tanieją :D
Kupiłem tak w bardzo dobrej cenie 24L :)
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
Kupiłem tak w bardzo dobrej cenie 24L :)
Drugą wersję?
ja posiadam od kilku lat 50L i mam mieszane odczucia co do tego szkła, dwa razy było w serwisie na kalibracji AF ale dalej działało jak chciało, głównie problem był z problemem BF/FF na roznych odleglosciach od fotografowanej sceny. Problemy te miałem na 1D mk3. Zdjęcia robiłem ale tylko w określonych sytuacjach. Na 5D mk1 nie dało się go używać. AF totalnie nie działał na bocznych punktach.
Jednak od jakiegoś czasu posiadam 5D mk3 i po podpięciu 50L byłem trochę zaskoczony. Szkło trafia w punkt praktycznie zawsze. Jednak cały czas mam nadszarpnięte zaufanie do niego.
Poza tym jestem maniakiem ostrości i rozważam zamianę na Sigme 50 art.
Może jest ktoś z Wrocławia lub okolic kto ma tą Sigmę? Chętnie bym się nią "pobawił".
Jeśli z zakresu 50mm i 1.4 to wg mnie nie Canon a Sigma - z mojego własnego doświadczenia oczywiście ,,, jeśli ktoś ma inne oka spoko, z tym że 1.2 to niestety daje po kieszeni:)
Cytat:
Zamieszczone przez
ATBFLASH
Jeśli z zakresu 50mm i 1.4 to wg mnie nie Canon a Sigma - z mojego własnego doświadczenia oczywiście ,,, jeśli ktoś ma inne oka spoko, z tym że 1.2 to niestety daje po kieszeni:)
a kto powiedział, że hobby a tym bardziej narzedzia do pracy maja być tanie? zawsze zostaje origami:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
no i mnie to skusiło, juz paczka z uzywaną 50-tka do mnie wyruszyła, oby było warto:?:
No to czekamy na opinie po pierwszych testach :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
No to czekamy na opinie po pierwszych testach :)
powiem tak "w boju" jeszcze nie sprawdzałem, za tydzien po weselu bede wiedział wiecej, narazie testuje w domu i podwórku i wydaje mi sie ze jest lepiej niż oczekiwałem:p ostrosc na 1.2 wystarczajaca/bardzo dobra, od 1.6 żyleta, a bokeh w porównianiu do canona 1.4 na moje oko to inna bajka-ktoś pisał o mlecznym zabarwieniu i dokładnie to widac, generalnie na 2 dni posiadania- SUPER:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtko
Drugą wersję?
Pierwszą.
Ale i tak się jaram:D