@słowiczek - 1d mark III to nie mój budżet :(
@r_m już "obmacałam" 7d i wręcz się zakochałam :p
Wersja do druku
@słowiczek - 1d mark III to nie mój budżet :(
@r_m już "obmacałam" 7d i wręcz się zakochałam :p
No to jest jeszcze 1D II.
byłam ostatnio w rtv i agd, macałam sobie 100d, taki mały, zgrabny. co o nim może sądzicie? af by mnie zadowolił? cena 1900zł z kitem, czyli zostało by mi kasy na jakiś fajny obiektyw. :) proszę o opinie
To jest całkiem zgrabny aprat do damskiej dłoni, tak mała lustrzanka w sam raz dla amatora.
Ma wszystko co mieć powinien, dość nowoczesny procesor V generacji, przetwotnik stosowany w kilku innych canonach - 18 Mpix. Tylko AF z centralnym punktem krzyżowym, ale to taki standard.
znalazłam też 50d, który też wydaje się być w porządku, brać 50d czy 100d? Canon 50D, Przebieg 8953 zdj.+ Canon 18-55mm 1:3.5-5.6 IS STM Warszawa MokotĂłw ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl)
Miałem 50-tkę, mam w "to miejsce" innego cropa - 600D.
50D to już dość stary aparat (technologicznie), spory klocek ale wytrzymały i ma swoje wady - używalne ISO niewysokie 800.
Moim zdaniem, weź 100D - nowsza matryca, AF i jego algorytmy, niewielki, znacznie nowszy od 50-tki.
Twoje preferencje zależą również od tematyki zdjęć. 50-tka ma szybką serię i jak do sportu, to byłaby lepsza od 100-tki.
foce zwierzęta, małe dzieci, czasem jakiś portret koleżance, chrzciny w rodzinie. zależy mi na w miare szybkim AF-ie. jestem amatorem, ale jakoś 1000d przestał mi wystarczać. nie zależy mi na jakimś filmowaniu, dotykowym i obracany ekranie. szukam czegoś co jest dobre i mi posłuży. chciałabym wydać max 2000zł na body i 1000zł na obiektyw, więc prosze bardziej doświadczone osoby o jakieś wskazówki w jakie body/obiektyw mam celować:) z góry dziękuje
>700d
>50d
canon nie ma az tyle body zeby to byl problem
zobacz na allegro body do 2000 i wybierz ten ktory ci pasuje
Miałem kiedyś 1000D i nie byłem zadowolony - zwłaszcza w połączeniu z 50 1.8. Nie tylko AF szwankował, ale w ogóle jakoś obrazek mi się nie podobał. Nie wiem czy to był brak doświadczenia, czy wina sprzętu, ale po wymianie na 500D było o wiele lepiej. Po jakimś czasie kupiłem drugie body - 50D - kawał porządnego aparatu. Przez pewien czas fotografowałem nim na ślubach itp. - dawał radę. Iso moim zdaniem do 1600 spoko, ale przy sprzyjających warunkach i dobrym naświetleniu nawet 3200 było znośne. AF z dobrymi obiektywami bardzo szybki, choć na pewno nie tak celny ja w 6D ;)
Jeśli komuś pasuje wielkość 50D (bardzo dobrze leży w ręce) to osobiście go polecam
Seria xxD to seria szybkich aparatów o wysokiej ergonomii klasy semi pro. Mimo formatu aps-c sprawdzają się prawie w każdym rodzaju fotografii. 50D był tu ostatnim pancernikiem wykonanym ze stali i stopów magnezu, co z jednej strony wpływa na jego niemałą masę, ale z drugiej strony daje to świetne wyważenie dla obiektywów. Sam korpus bardzo dobrze leży w dłoni, a gdy dołożysz do niego grip znacznie zwiększysz zarówno rozmiar jak i funkcjonalność. Nie zawiedziesz się, jeżeli będziesz oczekiwać od 50D szybkości w serii oraz w pracy samego modułu af, o ile zapniesz odpowiednio szybki obiektyw. Z doświadczenia napiszę że warto dołożyć nawet do porządnego szkła i nie przejmować się tym, czy zestaw nadąży, czy nie. Czy polecam 50D? Zdecydowanie tak. A z takim przebiegiem ma u Ciebie dożywocie :D