Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
krzys.d
24-105L - idealnie, 70-200L - idealnie, 17-40L idealnie. Bierz i sam się przekonaj. .
PANOWIE...żeby była jasność o czym piszę....
AF reguluję pod światlo o barwie A i trafia jak chcę i gdzie chcę praktycznie zawsze i z każdym obiektywem
Problem zaczyna się w oświetleniu sztucznym...bo przy ustawieniach ze światła "naturalnego" już nie trafia i trzeba wprowadzać nowe korekty.
Po wprowadzeniu korekt dla światła sztucznego w tym właśnie świetle trafia idealnie...
Jednak jak z tymi korektami wyjdziemy na światło naturalne to jest powtarzalny problem z autofocusem
NIE jest tak,że wyregulowany AF dla danej barwy światła raz ustawia ostrość dobrze a raz źle
I rozgraniczmy jeszcze jedną sprawę...ja tego nie testuję na przysłonach F4 czy F8 tylko na 1,4-1,8 bo takie mam obiektywy i skoro mają takie przysłony to powinny na nich trafiać
Na mój gust jakaś wada. Nie zauważyłem czegoś takiego. Na innych, zagranicznych forach też nie, a przed zakupem przekopałem tysiące stron, bo jak mam wydać 6 tysi, to chcę wiedzieć na co. No i wiem, że pieniądze dobrze wydałem, jak zobaczyłem na ostatnim weselu, jak w totalnej ciemnicy na sali przy ISO 25600 mi ustawiał AF to naprawdę "micha mi się cieszy" I nawet coś z tych fotek wyszło i ochy i achy Pary Młodej też były. Także wszyscy zadowoleni.
Zgadzam się... jest to wada... ale jak dla mnie wada modelu a nie egzemplarza.
Miałem 4 korpusy...dziś Kuba napisał,że na jego dwóch korpusach jest to samo więc nie jest to odosobniony przypadek jak widać...
Pewnie ,że ustawia dobrze ostrość w kiepskim świetle...jeśli jest wyregulowany...
Czytając przed zakupem opinie i testy znalazłem na Optycznych coś takiego w podsumowaniu:
"potrzeba stosowania różnej korekty AF w przypadku niektórych obiektywów w zależności od źródła światła"
Przyznam ,że to zbagatelizowałem...ale jak widać problem jest bardziej dokuczliwy niż myślałem.
I ustalmy jedno BF cz FF o powiedzmy 10-15cm na F4 to nie to samo co te same 10-15cm na F1,4...
Cytat:
Zamieszczone przez
MARIO*T
Pewnie ,że ustawia dobrze ostrość w kiepskim świetle...jeśli jest wyregulowany...
Ale o co chodzi?? Gdybym miał coś regulować w kościele, albo na sali weselnej, albo gdziekolwiek, to bym się chyba załamał...
Mój 6D trafia szybko w każdych warunkach, bez żadnego REGULOWANIA:)
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Ale o co chodzi?? Gdybym miał coś regulować w kościele, albo na sali weselnej, albo gdziekolwiek, to bym się chyba załamał...
Mój 6D trafia szybko w każdych warunkach, bez żadnego REGULOWANIA:)
Chciałbym móc napisać to samo..ale nie mogę...za dużo sprzętu miałem i używałem, żeby się mylić..
...i jestem pewien ,że to kwestia specyficznej barwy światła
Cytat:
Zamieszczone przez
Wakabayashi
Trochę to dyskwalifikujące, jeżeli aparat za 6k daje różne wyniki FF / BF w zależności od oświetlenia. Jeżeli to faktycznie wada modelu, to jest to - moim zdaniem - wpadka pokroju d600 w nikonie.
D600/D6100 Cierpi na dokladnie taka sama przypadlosc. Znowu za duzo sake wypili razem (C i N)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
MARIO*T
Chciałbym móc napisać to samo..ale nie mogę...za dużo sprzętu miałem i używałem, żeby się mylić..
...i jestem pewien ,że to kwestia specyficznej barwy światła
Potwierdzam wade z barwa swiatla i AF. Pisalem o niej w tym watku duzo wczesniej. Dotyczy to rowniez swiatla slonecznego np golden hour. Ale.... przez pierwsze 3 sluby z tego co pamietam było OK, nie musialem machac co chwile mAF. Cuda zaczely sie dziac na 4 robocie (po ok 10k zdjec).
Na moim 6D z założonym 24-70L celność wynosi ok 99%, niezależnie od warunków/ temperatury. Czasami na sali weselnej jest g... światło a komplet daje radę. Inne kombinacje 6D/szkło juz tak dobrze nie jest., ale nie narzekam (50/1.4 używamy wyłącznie na zewnątrz bo w świetle sztucznym to dramat)
Cytat:
Zamieszczone przez
vaas
(50/1.4 używamy wyłącznie na zewnątrz bo w świetle sztucznym to dramat)
100% prawdy. U mnie to samo. Celność 24-70 jest ciężka do pobicia przez jakiekolwiek szkło, bo to kapitalne szkło jest.
50 USM to na sali śmietnik, za to w innych sytuacja dostaje skrzydeł
Cytat:
Zamieszczone przez
GoomeX
100% prawdy. U mnie to samo. Celność 24-70 jest ciężka do pobicia przez jakiekolwiek szkło, bo to kapitalne szkło jest.
Tak czy inaczej problem z AF-em to nie problem obiektywu..tylko body...
...24-70 w wersji pierwszej jest uniwersalny ale nie kapitalny...chyba ,ze mk2 wówczas ponadprzeciętnie dobry...co nie zmienia faktu,ze to nie stałka pokroju 85L czy 135L
Najważniejsza kwestia to to czego oczekujesz...na pewno z zoomami problem będzie mniejszy bo GO będzie większa...wiec i problem ciężej zaobserwować...
Nie wiem co za egzemplarze macie tego 50/1.4.
U mnie ze starą piątką i sztucznym oświetleniem spokojnie daje radę. No chyba że sport tym szkłem fotografujecie. Żeby nie było OT to nie sądzę aby 6D miał gorszy AF niż stara piątka :)
Cytat:
Zamieszczone przez
GoomeX
50 USM to na sali śmietnik, za to w innych sytuacja dostaje skrzydeł