oki, czekam na testy :)
Wersja do druku
oki, czekam na testy :)
To chyba raczej łatwa zagadka do rozwiązania. Po pierwsze algorytm AWB nie jest nikomu znany poza Canonem i może tam być cokolwiek. Np. czym sie różni algorytm AWB kiedy puszka wie, że lampa blysnęła od ustawienia "flash BW"? Nie wiem.
Faktem jest, że exif pierwszego zdjecia pokazuje "flash fired" a drugiego, że nie. Czyli pewnie ocieplenie temperatury miało skompensować kolor lampy ale jakby wyszło za bardzo. Natomiast kiedy puszka nie wiedziała, że lampa błysneła, AWB dało lepszy kolor.
Tutaj ktoś pisze, że ustawienie "flash BW" daje zbyt ciepłe kolory a AWB zbyt niebieskie, czyli jeszcze inaczej niż u Ciebie:
Canon 6D flash WB - Tangents forum
Po prostu Canon jeszcze do poziomu ajfona nie doszedł i te wszystkie jego algorytmy sa takie jakby niedorobione i inne w każdej puszce, wiec zawsze są niespodzianki. Bo przecież każdy, kto płaci za taki duży aparat z tyloma ustawieniami i tak sobie wszystko może sam naprawić.:roll::roll:
Aha, i posprzątaj w końcu ten bałagan.:mrgreen:
Próbowałem się ostatnio przekonać do 6D. Na papierze (w internatach) taki niby słodziak. Mały, fajny, zgrabny i zwarty korpusik FF (chyba najmniejsza lustrzajka FF??) z bonusami-do-zabawy w rodzaju GPS, WiFi i ostro używalnego wysokiego ISO. I wszystko to ostatnio w megapromocji bonusów przy zakupie (rok subskrypcji planu foto Adobe + Wacom Intuos Pro M).
Ale...nie. Nie będę go miał. Słodziak przegrał u mnie dwoma czynnikami:
- brakiem joysticka. Może dla ludzi, którzy przechodzą "wyżej" z np. XXXD to nie jest jakaś wielka wada, ale ja od lat używam "joystickowych" korpusów i brak tego manipulatora doprowadza mnie do gorączki - zwłaszcza w sytuacji, kiedy manipulator zmiany punktów AF (czyli to coś wielofunkcyjne) jest tak daleko od typowego miejsca, w które na korpusie trafia kciuk;
- rozmieszczeniem i ilością punktów AF. Mamy 2014 rok. Konkurencja (D600) ma 39 punktów, trochę szerzej rozstawionych. Niefajnie jest mieć layout rodem z 2005 roku (premiera 5Dc) i dziadować z przekadrowywaniem.
A tak poza tym to słodziak. Tylko nie dla mnie. Może komuś się przyda ta opinia...
Ta opinia niczego ciekawego nie wnosi, bo jest bardzo subiektywna i stronnicza :) Używam od lat 5D2 i 7D i przesiadka na 6D to żaden problem. Poza tym jak dla mnie ilość punktów AF to sprawa drugorzędna, bo używam tylko centralnego , zresztą jak większość Kolegów. Skoro dla Ciebie przekadrowanie to dziadowanie kup sobie coś prostszego. Komu może przydać się opinia, że to nie jest puszka dla ciebie ??
Bo może znajdzie się Ktoś kto podobnie myśli? ;)
Niestety ustawianie balansu bieli przez 6D w sztucznym świetle to porażka a modele używanych lamp raczej nie mają tu nic do rzeczy.
Jak chcesz robić zdjęcia z lampą na tym wytworze Cwanona tak żeby wszystko grało to spróbuj może ustawić "Temp. barwowa" na "K", porób sobie zdjęcia w całym zakresie i porównuj co się zmienia i jak się zmienia.
6D+Speedlite 270EX+dyfuzor STO-FEN przy świetle z góry 2x żarówka energooszczędna 11W 2700K:
AWB
Światło żarówek (ok. 3200K)
Lampa błyskowa
Białe światło fluoresc. (ok. 4000K)
K 4000
Kolorystyka jaką widziałem gołym okiem została w moim przypadku możliwie jak najwierniej przeniesiona na zdjęcie przy ustawieniu K 4000.
Ja wiem, że to polskie forum, ale żeby tyle jadu...;) Twoja opinia wnosi dokładnie tyle samo. I jest tak samo stronnicza. Nie pomyślałeś o tym? Zwłaszcza pisząc w tonie "dla mnie".
Poza tym, znalazłem mały błąd logiczny w twojej wypowiedzi: skoro przeszkadza mi mała ilość punktów AF, to nie mogę sobie kupić czegoś prostszego, gdyż wtedy będę miał jeszcze większy problem z jeszcze mniejszą ilością (prostszy sprzęt) punktów AF, prawda? Koledzy podobnie używają? Nawet ci z 1D/X/5D3? ;)
Reasumując: łażąc przed zakupem po internetach czytamy różne opinie, które są subiektywne. Szukamy informacji o czymś, co może nam przeszkadzać. 6D wyróżnia się na rynku małą ilością punktów AF i to nie jest cecha pozytywna na tle korpusów z większą ilością punktów AF. I tyle.
Wyróżnia sie tez wielkością o czym sam napisałeś..
Rozchodzi sie więc o to żeby minusy nie przysłowiowy plusów jakby powiedział RYszard OChucki
Ucieszyles mnie ze jednak słodziak :-D reszta moze wazna dla kogoś.Zreszta kazda opinia jest ważna i nie ma co wchodzic w ostry spor. A z tym polskim forum - to niby polskie wiec jadowite? poczytaj zagraniczne.Pozatym "Forum dyskusyjne – służy do wymiany informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach..." koniec OT :-)
Takiego słodziaka jak Leica też pewnie nie będziesz miał z tych samych powodów. Ma tyle punktów AF co przed wojna, co jest niefajne. I też nie ma joyshticka. A Leica S nawet ma GPS jak 6D...do zabawy. :mrgreen: Bo jak się już wyda ponad $20k i trzeba dziadować z przekadrowywaniem jak w czasie okupacji to trzeba choć mieć czym się pobawić...:D