Nie używam AF-ON, wszystko latało nad głową i nie było z tym problemu. Co do punktów to używam tylko środkowego.
Wersja do druku
Nie używam AF-ON, wszystko latało nad głową i nie było z tym problemu. Co do punktów to używam tylko środkowego.
to ja mam bardzo amatorskie zdaje mi sie pytanie, ale no nie umiem sobie z nim poradzic, moze ktos mi pomoze.
mianowicie chodzi mi o to ze w 6 podczas focenia z lampa nie potrawie opanowac balansu bieli, automatyka nie daje rady, ustawiajac w kelwinach tez nie umiem, wiekszosc zdjec zolta,
dla odmiany ta sama lampa plus 1d2 na auto zadnych problemow..
co moze byc przyczyna? glowie sie i glowie i nie mam pojecia..
nie moge juz edytowac, chodzi o zdjecia w sztucznym oswietleniu oczywiscie
mam ustawione na neutral, wiem ze w rawie moge ustawic pozniej, ale potrzebuje czesto focic w jpegach i mniec gotowe fotki prosto z puszki, a przy pracy z lampa w sztucznym swietle w 6 jest loteria raz wb ok raz masakra nie mam pojecia od czego to moze zalezec ale jest bardzo niewygodne..
Nie zauważyłem takich objawów.
a nie mieszasz przypadkiem różnych źródeł światła?
6d jest sporo czulsza od 1d2, więc efekt będzie bardziej widoczny.
Do tego 6d czyta temperaturę z lampy (1d2 też?).
Jeżeli mieszasz, to dobre ustawienia plus filtry na lampę i powinno być nieco lepiej.
A jak nie dasz rady, to rób cz-b. ;)
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802-PL (4.4.2) za pomocą Tapatalk2.
Jeśli zdjęcia robione są tak, że głównym źródłem światła jest lampa ze sztucznym światłem, a lampą błyskową tylko doświetlasz cienie, to powinieneś ustawić balans bieli pod światło sztuczne, a kolorystykę lampy dopasować żelami. Jeśli natomiast parametry aparatu są dobrane tak, że światło zastane wycinasz, a całość oświetlasz błyskową, to balans bieli ustaw na flash i nie zdawaj się na automatykę skoro nawala.