Ja tam widzę na dole zielonego ufoka celującego z niebieskiego lasera :shock:
Wersja do druku
Ja tam widzę na dole zielonego ufoka celującego z niebieskiego lasera :shock:
Micles,zdaje się,że masz Samyanga 14 pod FF.
Można poprosić o jakieś dzikie strzały z niego ?
Może być i lawendowego nawet :)
Temat moim zdaniem wyczerpany tu : http://canon-board.info/showthread.php?t=61895
Jak będę miał jakieś godne pokazania zdjęcia z Samyanga, to dam znać (w zasadzie to dużo nim nie fociłem, jak na razie nic ważnego i takiego do czego bym się przykładał odpowiednio)
dawaj jakiś sport...:P
Będzie sport. W niedzielę Drift Cup, pewnie pójdę.
Wyjście z krzaków w inne krzaki :
126.
127.
128.
129.
Zdecydowanie za mało saturacji ;>
No nie wiem. U mnie na S1931 jest ok, kolory mocne. Może chodziło ci o kontrast? Nie podbijałem go na maxa (histogram nie jest od lewej do prawej), bo taki urok zdjęć pod słońce.
Jak będziesz 'szedł' to pewnie dużo Ci to czasu zajmie, chociaż doszukując się plusów (...) - masz okazję na zrobienie ładnych fotografii krajobrazowych. :twisted:
Obawiam się że to była ironia ze strony mathom.
Teraz pora skomentować ostatnie zdjęcia. ;) Te fotki są takie jakieś nudne jakby bez większego zamysłu, hmmm? :roll:
ps.
126 - jakaś dziwna ramka/winieta, bleee
To było trochę ironicznie, chodziło mi głównie o niebo.
Niebo o takich porach jest niebieskie, tylko że nie w tym kierunku, w którym robiłem zdjęcia. Aczkolwiek, na 126 niebo jest poddane tej samej obróbce co reszta zdjęcia (oprócz tej dziwnej winiety nie ma żadnego gradientu ani też podkręcania selektywnego niebieskich partii)
Jak dla mnie to niebo wygląda na mocno kombinowane w LR ... Czy skórę wygładzasz pędzlami korekcyjnymi ?
129 a i owszem - 2 wywołania i łączone w PS (gradientu nie dało rady, bo ręce wystają), ale 126 serio untouched :D
Nie używam pędzli w LR, są nieprofesjonalne. Już i tak przynajmniej do gradientów się przekonałem. Brushy nie przełknę. Ja wolę tradycyjną czarno-białą maskę i wszystkie narzędzia, którymi ją tworzę.
A retusz w PSie, aczkolwiek Justyna się trochę bawi w malowanie i tapetę miała grubą, także dużo roboty nie było, tym bardziej przy takich odległych kadrach. Wrzucę zatem i portret, i jeszcze trochę innych (jak CB nie działa, to obróbka jakoś szybciej idzie :D)
130.
131.
132.
133.
Piękne zdjęcia!
A było tak dobrze... Upiłeś się wtedy?
P.S. Zobacz którą stroną jest obrócona dłoń na 133 i jak wygląda.
134.
135.
131 i 132 fajne.
130 za bardzo mi się skojarzyło z sergiuszem i jego warsztatami... strasznie sztuczne ustawienie.
micles, jeszcze trochę i się do ciebie na warsztaty z błyskania zapiszę...
Spoko. Gotówkę przyjmę - w każdej ilości. A wiedzą też się chętnie podzielę.
muszę to napisać, 131 bardzo mi się podoba, jest takie lekkie, tak jakbyś jej nie ustawiał.... to był może jakiś delikatny spontan czy ustawione w 100%?
Justyna dobrze sobie radzi przed obiektywem i tylko w momencie kiedy widzę, że serwuje mi pozę, którą mogę poprawić żeby było lepiej - mówię to jej. 131 jest w 100% spontan (oczywiście po ustawieniu modelki na tle "tła" i w odpowiednim miejscu w stosunku do lampy i powiadomienie w którą stronę oczekuję, żeby się ustawiała mniej więcej (często początkujące odwracają się nie tak do lampy, jak trzeba)).
131 jest trochę nie tak skadrowane. Było się trzymać planu amerykańskiego i byłoby lepiej nawet kosztem fragmentów sukienki.133- nie odbiłeś się w klamerce od paska? Podoba mi się 129 a trochę mnie martwi 126.
131 byłoby za szerokie bez tych nóg. 133 - na 100% widać jakieś kawałek coś ciemnego (moja bluzka pewnie) + kawałek coś jasnego (soft pewnie), ale to przy samym brzegu "guzika". Z resztą, czy to ważne? :D
126 takie dość zwykłe, ale mówię sobie "pokombinuję coś". No i ostatecznie zostało z pseudoramkowinietką.
Ważne czasami. Dostałem kiedyś do publikacji zdjęcie pucharu prezesa czegoś tam, nieważne. Puchar miał być na całą stronę ale w nim było odbicie samego prezesa jak robił zdjęcie. Krótkie czerwone gatki do tego w białe kropy. Dlatego lepiej patrzeć. Często fotograf odbija się też w oku modelki. Na 126 winetka jest OK. Bardziej martwią mnie kierunki.
136.
137.
138.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dobranoc! :D
139.
Tyle zdjęć i nikt nic nie napisze? Rozumiem, że wszystkie w podobnym stylu, ale na pewno musi być coś, co wam nie gra w tych fotach :P
Piękne zdjęcia!
Moim zdaniem za dużo cieni na twarzy. Dodatkowo na 139 nie podoba mi się kompozycja. Zwłaszcza ułożenie lewej ręki i lewego uda. Z tego tez powodu to zdjęcie oceniam jako kiepskie
zazdroszczę, że masz tyle wolnego czasu na focenie. ja dzisiaj miałem zamiar, ale jak wróciłem z roboty to padłem na pysk w mojej domowej saunie :E
136 fajne, 139 przez pozycję w ogóle mi się nie podoba.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a i btw - masz jakąś makijażystkę czy sam malujesz ? ;>
136 dziura na czubku nosa
137 nie wiadomo, na czym się skupić, na nosie czy na rzęsach, za bardzo z góry
138 średnie cienie, woskowa skóra, odblask na czubku nosa, badylek z prawej
139 dramatycznie skadrowane, ostrość prawie na samej górze kadru, ból pęcherza
:D
Jedyne z czym się nie zgodzę, to cienie, które "miały takie być". Chciałem zrobić takie roślinne tatoo. Specjalnie układałem gałązki, żeby pasowało :D
Zaraz jak wrzuciłeś zdjęcia napisałem komentarz, ale po przerwie serwisowej forum wszystko zniknęło.
Więc jeszcze raz:
do 136 nawet fajnie. Ale ostatnie 3 są masakryczne przez nieudolny make up, na dodatek tak wyeksponowany.
Tak posmarowane powieki zamiast pomalowane odwracają całą moją uwagę od zdjęcia :(
Wiesz, jak byś wytarł farbę ze ślipiów ( make up ) to byś miał fajne naturalne zdjęcia. Ale i tak mi się zdaje, ze ten najwłaściwszy moment przegapiłeś. Nie mniej nie jest źle.
Już zrobione kolejne trzy, dzisiaj idę na następną, a w przyszłym tygodniu jeszcze dwie. Może któraś będzie z poprawnym makijażem...
Zazdroszcze szkieł ,zdjec juz nie.
W szkłach już nie za bardzo jest co poprawiać, uzyskałem stan lokalnego samospełnienia sprzętowego. W zdjęciach jeszcze daleka droga, wiem o tym.
Zamiast iść na ilość powinieneś iść na jakość. Poproś jakiegoś fotografa z Poznania to pewnie chętnie Tobie pomoże jak go zaprosisz na sesje. Tylko fotografa a nie garkotłuka. Loome jest z Poznania myślę, że jak byś zagadał to by pomógł.
Wiesz, patrz uważnie na modelkę bo czar fotografii nie jest do końca zamknięty w sprzęcie, pozach czy oświetleniu. Ale to tak na marginesie.
Trochę racji masz bo ten czar jest bardzo ulotny i dobre szkła mogą pomóc pod warunkiem, że we właściwym momencie zostaną użyte. A dla wielu problemem jest właśnie ten moment.
Mam nadzieję, że ten makijaż nie będzie was aż tak bardo odrzucał, bo z tą dziewczyną przewiduję jeszcze więcej zdjęć wrzucić...
Karolina M.
140.
P.S. po Cichy'owemu : białek nie ruszałem - tak się lampa odbiła (chociaż moja w softboxie) :D
kurcze Micles.. wyjedź nad jezioro, odpocznij.
mówie szczerze, niezlosliwie. ja tu widze masakre. przekombinowales. chcialbym zobaczyc co wyszlo z puszki.
Właśnie, wrzuć kiedyś dla porównania czyste JPG z RAWów bo ciekaw jestem ile PS'a pakujesz do fotek...
Myślę, że micles sie nie obrazi. Podesłał mi kiedyś plik CR2 jednej z fotek tutaj zamieszczonych, którą obrabiał w LR+PS. Nie wiem co dokładnie tam robił, ale ja zrobiłem swoją wersję w jakieś 90 sekund tylko w ACR (stąd np. czarna dziura w ustach). Bez używania PSa itd.
Jak widać, zdjęcie było świetnie naświetlone i w 90 sekund (moim zdaniem) można było dojść do całkiem przyjemnego obrazka. Co świadczy raczej o niezłym poziomie technicznym miclesa.
Pierwsze miclesa, drugie moje.
Też bym chętnie "dorwał" RAWa do tego zdjęcia :) Jedno z tych, które mi się najbardziej podobają z miclesowej galerii :D
Moim zdaniem Miclesowa wersja o niebo lepsza...
Panowie to nie battle. Nie w tym celu wrzuciłem :)
A jak już porównywać to chyba w 90 sekund wywołanego zdjęcia nie ma nawet po co?
Hie hie hie :D
A ja dodam jeszcze, że ta fota jest świecona odziwo gołą 580tką, bez softboxa (wtedy jeszcze nie miałem), bez disha (wtedy akurat nie miałem) :D Aż sam się zdziwiłem, że nie ma masakrycznych cieni :P Wystarczy tylko świecić idealnie prosto w twarz, en face.