A banding? To chyba była jedna z większych zalet 7D w stosunku do xxD, gdzie przy iso 1600 jest to już spory problem.
Wersja do druku
Dlaczego wszyscy się spierają o ostrość skoro mankamentem tej matrycy jest DR ?? Niestety na prezentowanych fotkach to widać. Ptaszki są wyprane z detalu w światełkach. Oczywiście można było naświetlić mniej obficie i ciągnąć cienie, rzecz w tym że w porównainu do 30D i 40D w pewnym momencie nie ma z czego ciągnąć. Ciekawi mnie też Kolega który oglądał odbitki przez lupę i odkrył tam coś niezwykłego, dobra komedia :mrgreen:.
I w ten sposób dyskusja na temat nowego 7D przeistoczyła się w dyskusję o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi. Przypomina mi to trochę dyskusje z motoryzacyjnych for internetowych o instalacjach gazowych. Każdy ma swoją rację i potrzeby, nikt nikogo nie przekona, a dyskusja toczy się, nie wprowadzając żadnej wartości dla poszukujących konkretnych informacji.
Może niech admin zamknie ten wątek lub przeniesie go do Hydepark, bo taka jest obecnie jego wartość merytoryczna.
dla mnie dużą zaletą jest szybkostrzelność ktorej mi brakuje w 5d2, rozważam to body jako drugie zapasowe z wykorzystaniem głównie do sportu ... 5d2 nie udawało mi się wstrzelić w odpowiedni moment ... mam nadzieje ze tu będzie lepiej.
przy fotografowaniu dzieci w domu jest ten sam problem :mrgreen:
krótkie pytanie (z serii tych dziwnych) do właścicieli 7D:
czy zasłona muszli ocznej* daje się ściągnąć z paska czy jest do niego na stałe przymocowana?
*(tak tak, wiem, że w dobie LV zasłona praktycznie w ogóle nie jest potrzebna, ale tak po prostu pytam)
dzięki za odpowiedź 8-)
nie używam firmowego paska i zawsze (od czasów 50E) byłem skazany na brak zasłonki - jak to miło, że tym razem zasłonkę da się przełożyć ;-)
niemniej jednak czy dziś zasłonka jest w ogóle potrzebna?
nie używałem jej i raczej nie zamierzam, ale kiedyś przy długich ekspozycjach ze statywu (rzędu 30 sek.) eksperci uznawali brak zasłonki za błąd w sztuce (= możliwe prześwietlenie krawędzi kadru przez światło z wizjera, nie mówimy tu o ewentualnym pomiarze światłomierza przed ekspozycją).
dziś w trybie LV nikt nikomu nie każe zasłaniać okularu :roll:
czyli co? (pytam w kontekście 7D)
1/ uszczelniono lustro?
2/ czy problem uznano za nieistotny? 8-)
stawiam na to drugie :mrgreen:
Ale co miałby tryb LV zmienić przy naświetlaniu przy długich czasach, żeby osłona wizjera mogła przestać być potrzebna??
no właśnie nic.
ale w instrukcji czytamy:
W przypadku wykonywania zdjęcia bez patrzenia w wizjer, światło wpadające przez okular może powodować błędy w pomiarach ekspozycji. Aby temu zapobiec, użyj pokrywy okularu (str. 23) umieszczonej na pasku aparatu. Podczas fotografowania Live View i podczas filmowania zakładanie pokrywy okularu nie jest konieczne.
Byla juz o tym informacja?
Bo sledz watek i net i nigdzie nie donosili?
Chyba ze zgapilem?
Jesli bylo to prosze usunac
Tak. Ale po co - w tym kontekście - koledze pytającemu było potrzebne uszczelnione lustro do LV, to nie wiemy nadal? ;)
Macie jakieś sprawdzone zamienniki Canon LP-E6?
no jak to po co? :roll:
od zawsze w lustrzankach (analogowych i cyfrowych) podniesione lustro było traktowane jako "nie do końca szczelna blokada światła wpadającego przez okular" - dlatego przy dłuższych ekspozycjach zalecano dodatkowo zasłaniać ten okular, żeby światło przez niego wpadające nie docierało do filmu/matrycy (nie mówimy tu o pomiarze światła, bo to inna piosenka).
nie jest to do końca moje zdanie, bo nigdy nie zasłaniałem wizjera, ale kiedyś - w trakcie ekstremalnego testu - faktycznie zdjęcia bez zasłoniętego okularu wychodziły lekko prześwietlone na krawędziach. więc jakiś sens jest.
natomiast w 7D już nie każą nic zasłaniać, więc traktują lustro jako "idealną i super szczelną blokadę światła wpadającego przez okular". 8-)
no bo co innego zasłania wizjer (i światło przez niego wpadające) w trakcie LV? ;)
cyt: "yet another FW bug to be fixed in yet another firmware upgrade"
ech, to symbol naszych czasów - mam fajną nowoczesną komórkę, ale dopiero po kilku miesiącach i kilku firmware upgrade przestała się wieszać i mulić, a nawet czasami daje się z niej do kogoś zadzwonić :lol:
Wszystko się zgadza ;) Wyciek światła był i jest istotny tylko gdy czasy naświetlania są długie. Ponieważ w trybie LV matryca czytana jest (a zatem i kasowana) 30 razy na sekundę, to taki wyciek istotny nie jest.
Natomiast przy robieniu zdjęcia z długim czasem nic się nie zmieniło. Trzeba zasłaniać...
Szczelność lustra każdy może oczywiście sprawdzić sam robiąc "klasyczne" zdjęcie założonej na obiektyw pokrywki ;)
no właśnie 8-)
yyy, no chyba nie do końca o to tutaj chodzi :roll:
fotkom dekielków mówimy 'nie', ale proszę, znalazłem fotki z tamtych testów - od razu widać, w którym nie było zasłony wizjera:
no ale w 7D - zgodnie z instrukcją - zjawisko nie zachodzi :lol:
dobra, wystarczy, koniec tego (prawie) oftopa ;-)
Czy da sie zrobić troche zdjec z tego zasilania?
nie wiem jak prądożerna jest 7-ka ale na 4 paluszkach 2400 mAh w 5d2 wyszło mi cosik okolo 300 fotek
ja jutro mam cały dzień zdjęć w plenerze - zobaczymy na ile starczą 2 oryginalne akku w gripie ...
sorry 6 :)
Ninik podawał linka do faszysty kąpiącego 7D/1DIII w oleju silnikowym a tymczasem zima jakby za rogiem
http://canonfieldreviews.com/7d-1-weather-sealing/
Czemu 7d nie współpracuje z lampą 430ex?
zalezy co macie na mysli wspolprace... bo 7D zdalnie wyzwala 430ex
30x0% to bajka. Wczoraj próbowałem kupić 7d ale nie dostałem rat bez ubezpieczenia. Dzisiaj moja matka emerytka( emeryci nie potrzebują ubezpieczenia - informacja w sklepie) też nie dostała. W trakcie weryfikacji miałem okazję jak 6 osób również nie dostało kredytu 30x0%.:evil:
a ja dostałem 30x0% bez problemu :)
wszytko zależy od dochodów. To jest system, jak znasz uwarunkowania to spokojnie można go pominąć. Akurat w moim przypadku wszystko pokryło się z rzeczywistością, ale przy okazji wyszło na ile jest ułomny. Przykładowo bierzesz filtr za 200 parę zeta i statyw za niecałe 400, rozbijasz na 30x0, podajesz do danych z dowodu, że pracujesz w banku, przychody pow. 10k/m-c. Spłacasz wszystko po 15 PLN miesięcznie, ale po 2-4 raty naraz i jak przychodzisz po kolejny zakup, to dają Ci 15k limitu. Jesteś piekielnie wiarygodny, bo w 9 m-cy spłaciłeś zadłużenie.
Dziecinnie frajerski system. Nikt nie poprosił mnie o zaświadczenie a spokojnie mogę teraz mogę wziąć 5D II Mark z 24-70 na 30x0%
5DmkII do sportu to totalna pomyłka, szybkostrzelność to jedna sprawa, druga to tryb servo, który działa bardzo wolno. Po wczorajszej Barbórce z całej serii wyciagam 1-2 ostre zdjęcia. Dla porównania z 30D mam prawie wszystkie ostre. Decyzja więc już prawie zapadła, ze stare wysłużone 30D zastąpi 7D. Poczekam jeszcze do lutego, bo może się okazać, ze canon wpadnie na świetny pomysł i zaprezentuje następcę 50D z AF od 7D. Takie tam marzenia :).
w siatkowce AF to nie ma wiele do robienia, w sumie to nawet na One Shot mozna robic fotki, a nawet na manualnym ostrzeniu (ostrzac wstepnie wczesniej)
warto dodac ze 10fps (teoretyczne) to i tak za malo na siatkowke na idealne ujecia
Niedawno pierwszy raz robiłem fotki z halowej piłki nożnej zestawem 5dmkII+70-200/2.8IS i przy marnym oświetleniu (ISO 1600) oraz trybie all servo (w tym miejscu proszę się nie śmiać ;)) w 5dII miałem ok. 70-80% trafionych fotek.
W siatkówce może dać radę, szczególnie jak siedzisz z boku boiska mając zawodników skaczących praktycznie prostopadle, w rajdach, gdzie auto jedzie z prędkoscią grubo ponad 100km/h wprost na ciebie już jest całkiem inaczej. Często ostry na zdjęciu jest tył auta podczas gdy mierzyłeś w atrapę pomiędzy lampami. Do tego także wchodzi opóźnienie migawki w stosunku do wciśniecia spustu. Tego problemu nie ma przy panoramowaniu, kiedy auto jedzie prostopadle do kierunku robienia zdjęcia, tam na aparat nie narzekałem - zdjecia wychodziłe ostre.
Umiejetności na pewno mają ogromny wpływ ale akurat w tym przypadku bym ich nie mieszał, zdjęcia robiłem równolegle i 5DmkII i 30D, z 30-ki są ostre - no chyba, że 30-ką bardziej umiem ;). Swoja drogą fotografuje rajdy od kilku lat, ale jak to się mówi człowiek całe życie się uczy i z każdym kolejnym rajdem odkrywa coś nowego.
P.S. Przejrzałem Twoje zdjęcia z siatkówki, rzeczywiscie świetne, ale jak kolega wyzej napisał w takich ujeciach nie trzeba nawet używać servo, da sie zrobić na one shot. Rajdy to całkiem inna bajka. Ale przepraszam za uogólnienie, 5DmkII nadaje się jak widać do sportu ale nie do rajdów - takie małe sprostowanie :).