Mój błąd, chodzi o wizjer :(
Wersja do druku
Mój błąd, chodzi o wizjer :(
A do czego potrzebna będzie wymienna matówka skoro linie podziału będą wyświetlane w wizjerze jak w NIKONie.
Tak na marginesie dodam że po obejrzeniu sampli z wysokich ISO i porównując je do 40D i D700 wygląda to tak że jest znacznie lepiej niż w 40D i porównywalnie z D700 - faaajnie.
Jest już test na youtubie :
http://www.youtube.com/watch?v=HZp9WMy4ihg
:lol:
Rozumiem, że do manualnego ostrzenia czyli wtedy faktycznie przydałaby się inna matówka z rastrem i klinem ( czy jako to się tam nazywa).
Przy wyciąganiu z cieni z niedoświetlonych zdjęć na wysokim ISO pewnie będzie masakra, ale w takich sytuacjach staram się zdjęcie naświetlić poprawnie.Cytat:
Zamieszczone przez Kubak82
Mnie cieszy że w 7D iso3200 wygląda jak w 40D iso1600.
nie no... z jednej strony nie jest to aparat dla mnie (bo jednak crop), a z drugiej co poniektore z tych ficzerow juz dawno bylo u konkurencji. ale tak obiektywnie, z punktu widzenia uzytkownika Canona to to jest duuuuuzy skok do przodu i spore wydarzenie.
i co by nie mowic, jest to pierwszy od dluzszego czasu przypadek, kiedy Canon wypuszcza dopieszczone pod wzgledem uzytkowym body. takie dopracowane pod katem fotografa. widac dobrze mu zrobilo skopanie po jajkach przez Nikona i Sony.
yes you can! a przyszli nabywcy powinni podziekowac Nikonowi i Sony, bo tak realnie rzecz ujmujac dostaja aparat z 2011 roku ;)
Ja mam nadzieje ze to załatwi nowy dobry pomiar naswietalajacy w punkt. a jak nie to sensowna jakosc w sRaw. Btw jedno mnie zastawnaia - DR tego sensora. Oby nie okazalo sie ze nowy pomiar to jest po prostu koniecznosc...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Optymista! :mrgreen:
"...Podczas ekstensywnego procesu projektowania modelu EOS 7D firma Canon wysłuchała fotografów z całego świata, aby stworzyć aparat, który sprosta ich specyficznym potrzebom. ..."
Przez cały czas czytali ten wątek, wiedziałem!!! :D
A potem postanowiła, że matryca FF w tym aparacie byłaby zbyt wielką rozpustą a użytkownicy systemu EOS i tak nie uwierzyliby w taki wypas. Dzięki czemu firma Canon wypuściła kolejnego cropa i ci, którzy wymienili 30D na 40D aby potem wymienić go na 50D teraz będą mogli mieć body jednocyfrowe co niewątpliwie przywróci im wiarę w siebie i własną potencję podobnie jak wielka ilość pikseli, które niejednego idiotę w media markcie zawiodą do kasy z nową zabawką w ręku.
Moim zdaniem to strasznie marketingowe podejście: jednocyfrowa nazwa, 18MP, wygląd, ergonomiczne body, filmy HD....
Moim zdaniem Canon nie wysłuchał fotografów z całego świata...
wysłuchał ale przez filtr połówkowy.. wszyscy marudzą na AF .. więc dostaną go :) ..
Siebie też wyzywam od idiotów ilekroć pójdę do MM : )
M.in. ze względu na niekompetencję sprzedawców, kasjerów i pań wystawiających faktury.
Dla mnie MM to synonim pewnej mentalności klientów. Mój znajomy pisze dziś "widziałeś 7D w necie? 18 megapikseli, ale czad!"
Niestety takim ludziom lepszy AF czy filmiki w aparacie nie pomogą robić lepszych fot. Bo kupują gadżet, nie aparat.
O tym mówię.
A nowe nie zawsze znaczy lepsze : )
Co do idiotów to nie ja zacząłem wyzywanie ludzi w ten sposób tylko MM. Bo skoro to sklep nie dla mnie, to zdaniem tej sieci też jestem idiotą : )
Pierwsze sample zdjęć i filmów:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos7d/
Narazie sample są ok, ale nie żeby otwierać oczy - poza tym, na niskim ISO więc to też "szału nie robi". Trzeba poczekać na pierwszy test, bo sample to sample.
Natomiast film Sample Movie 1 najpłynniejszy nie jest. Na samplach z 5DMkII widziałem dużo lepszą płynność - chyba, że jest to tutaj jakoś przekombinowane.
:arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=51865
Ponieważ dyskusja na temat siódemki toczy się się równolegle w dwóch wątkach, co stwarza pewien bałagan, przymykam ten na kilka dni.
EDIT:
Otwieram ponownie, życzę miłego plotkowania :-)
http://blog.planet5d.com/2009/09/pla...ncent-laforet/
Szykuje się niezła jazda w tym HDSLR zapowiadanym jako Red Canon ;) ale czy musimy wdepnąć w FCP by mieć worflow taki jaki być powinien, ciekawe co na to PremierePro team, P2 team?
Cóż 20-tego października się okaże czy to prawda 8).
No dobra, żeby Was troszeczkę rozgrzać, jest już plotka o 3D!
Rozumiem, że z klawiatury "wbijasz" ogniskową jaka Ci jest w danej chwili potrzebna :-).
No nareszcie, cała szklarnia do kosza.
Nie, nie! Wbudowana L'ka też będzie!
Załóżmy przez chwilę, że ten aparacik miałby matrycę FF 20 MPix, pokrywał ogniskowe 8-300 ze stałym światłem 2.0 przy koszcie 500 USD...
Kto by to kupił? Ile narzekania by było, a wstyd na weselu (panie, zawołam wnuczka - na komunię większy/lepszy dostał) ...
Gdzie ta magia dźwigania "słodkiego ciężaru" EF 70-200/2.8 IS, mieszania stałkami i nerwowości przy kolejnej premierze. Bez sensu. Cały frajda tego szlachetnego hobby poszłaby się moczyć ... Kupiłbym wówczas nowe sztalugi i wrócił do malowania landszaftów.
Ale - jest nadzieja, Canon o nas dba i nigdy do tego nie dopuści :-D
No dobra teraz na "serio":
Czyżby już blisko do 1D Mk IV?
Nawet nic mi nie mów!
Niespodziankę z Leiki już mi popsułeś :mrgreen: ;)
To pora najwyższa, by Kolekcjoner wrzucił gdzieś na serwer pdf'a z MkIV :mrgreen:
Nooo, szwedzkie! ;)
HDSLR?Cytat:
During this fall, Canon will make one of its largest and most important launches in the company’s history and we hope you can attend.
No cóż dużo plotek. Raczej nie będzie to nic związanego z dslr, bo to ma być 29-go bm. Może nowe mówiące ksera :lol:.
no co Ty, drukarki Wi-Fi HD :)
Obstawiam 7D z matrycą FF... ten 7D, którego wszyscy dopatrywali się na drugim plakacie;) A poważnie, to z tego co napisano na optyczne - Canon w trakcie konferencji 7D zapowiadał, że to nie ostatnia nowość w tym roku. Więc może 1D mk IV? Albo średni format w wydaniu Kwanona?;)
Na poważnie to ja mam taką teorię (zresztą nie tylko mojego autorstwa), że Canon już od dłuższego czasu nie rusza swojej linii kamer (tych pro) z tego powodu, że szykują coś całkowicie nowego co wyeliminuje potrzebę modernizowania dotychczasowej oferty w tym zakresie. Można oczywiście snuć domysły czy będzie to tzw. "RED" w wydaniu Canona czy jeszcze coś innego. Pytanie czy to będzie to???
Co do cześci foto to ma być jeszcze to i owo w tym roku ale raczej nie w tym miesiącu.
Kolekcjoner - a w tym "to i owo" mieszcza sie moze jakies obiektywy? :)
OK... :)
No to idac dalej mimo tej wyizolowanej i rzucajacej sie w oczy "." :)
Czy bedzie wsrod nich cos szerokiego? :)
Ja bym jednak dalej póki co nie szedł ;).
ehh. Sadyzm w czystej postaci... tak wiedziec i nie powiedziec :)
...obstawiany jest tez 70-200 f2,8 z nowym IS-em.
dajcie mi 35LII proszeeeeeeeee
Coś zamiast 28/1.8 ? :roll: