-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Pomyliło ci się z "piątką". EOS 3 miał znacznie więcej pól AF, a wybieranie aktywnego pola działało całkiem fajnie.
Gdyby dopracowali tą technologię, to w bezlusterkowcach (z ich sensorami AF w dowolnym miejscu w kadrze) mógłby być hit...
Z tego co pamiętam to na tej technologii położyło łapę wojsko. Gdzieś ktoś półgębkiem o tym wspominał. W każdym razie przedstawiciele Canona jak ich o to zapytać to odpowiadają dziwnymi ogólnikami....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Xing Liu będzie najprawdopodobniej przez kilka najbliższych filmików porównywał ze sobą R-kę z RP. W tym wstępniaku przedstawia swoje ustawienia dla obydwu aparatów.
https://www.youtube.com/watch?v=x8RQ8Zj9udY
Zauważyłem że w RP zmieniły się trochę proporcje parametrów w stylach obrazów (np. dla "Standard" zawsze było to 3,4,4 a tu jest 4,2,4) no i przy włączonym "SERVO AF" w przeciwieństwie do R-ki działa "Eye Detection AF".
Filmiki będzie można znaleźć tutaj:
https://www.youtube.com/channel/UC3d...able_polymer=1
https://www.youtube.com/watch?v=n7EXHyg2oHQ
Jeżeli ustawił obydwa aparaty tak jak pokazał we wstępniaku to ja na miejscu posiadaczy R-ki zacząłbym naciskać Canona żeby się sprężył z kolejną aktualizacją firmware bo z tego co widzę to w trybie SERVO AF wykrywanie oka działa lepiej, jest to szczególnie widoczne we fragmentach od 3:55 oraz od 11:58.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ale ja nie mam włączonego podglądu po zrobieniu... i tak jest lekki stop, ułamek sekundy ale widać.
Używasz karty pamięci z jaką klasą szybkości, UHS-I czy UHS-II? Jak z UHS-I to może kup sobie z UHS-II, one zapisują dane ze znacznie większą szybkością więc na logikę biorąc wszelakie opóźnienia widoczne również gołym okiem powinny się zmniejszyć.
https://www.cameramemoryspeed.com/ca...best-sd-cards/
Lexar Professional 2000x UHS-II Rev E 64GB i SanDisk Extreme Pro 300MB/s UHS-II 64GB są do dostania u nas w Polsce bez większych problemów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Niekoniecznie; przecież rozumiem, że w tym czasie obraz jest sczytywany z matrycy. Czarna plama byłaby zdecydowanie gorsza ;)
Piszę o tym, jak jest, a jest to jednak w postrzeganiu znacząca różnica względem "lustra".
Dokładnie tak samo było w Soniakach generacji I i II i jest nadal w generacji III w trybie HI+. Związane to jest z koniecznością opróżnienia bufora matrycy itp. Chodzi o to, że obrazek jest zatrzymany na "znacznie" dłużej niż sam czas odczytu matrycy. W wypadku dynamicznych scen okrutnie utrudnia pracę - zobaczysz na pokazach - masakra, kiedy widzisz zatrzymany obiekt a potem nagle okazuje się, że jest już w zasadzie poza kadrem. Dlatego nigdy nie używam HI+ przy spottingu, tyle że u mnie HI+ to 11fpsów.
Wyjątkiem na rynku jest A9, w którym nie ma w ogóle zatrzymania obrazu - no ale tam jest stacked sensor.
p,paw
-
Na pokazach to ja raczej będę focil lustrem.
R-ka będzie do szerszych kadrów i ewentualnie Koleżeństwa ;)
Niemniej czuję, w czym rzecz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Z tego co pamiętam to na tej technologii położyło łapę wojsko. Gdzieś ktoś półgębkiem o tym wspominał. W każdym razie przedstawiciele Canona jak ich o to zapytać to odpowiadają dziwnymi ogólnikami....
Też słyszałem taką (chyba) plotkę, że zostało to wykorzystane w systemach naprowadzania rakiet. Marines podobno potrafią zabić nawet zapałką a co dopiero takim canonem z eye-AF :D:D:D
-
Pytanie dla tych którzy używają Rki z obiektywami EF. Warto jest brać ten adapter z Control Ringiem? Może się wypowiedzieć ktoś kto tego używa? Zastanawiam się czy nie ma problemu z niezamierzonym obracaniem tego ringu przy kręceniu pierścieniem zooma w obiektywach gdzie pierścień jest bliżej korpusu. W przyszłym tygodniu przyjdzie do mnie Rka ale bez adaptera i muszę coś zamówić bo póki co będę używał obiektywów z mocowaniem EF.
-
Tak, warto brać od razu Control Ring Mount Adapter bo bez niego R-ka jest nieco upośledzona.
https://www.youtube.com/watch?v=M_NHyVoizu4
Adapter po wyjęciu z pudełka i podpięciu go pod aparat powinien mieć pierścień wyłączony (OFF).
Jak włączysz pierścień to ustawienie wybranej funkcji z tych oznaczonych strzałką w dół będzie można zmieniać pierścieniem tylko po wciśnięciu spustu migawki do połowy. Ustawienia funkcji nie oznaczonych strzałką będzie można zmieniać od razu pierścieniem. W obydwu przypadkach funkcje są te same (Av, Tv, ISO, [+/-]), zmienia się tylko sposób ich obsługiwania.
Ja miałem przez chwilę R-kę ze standardowym adapterem EF-EOS R w zeszłym roku. Teraz chętnie bym ją kupił ponownie ale już właśnie od razu z Control Ring Mount Adapter. Problem jest tylko taki że w Polsce nikt nie sprzedaje samych R-ek. Skąd zamawiałeś swój egzemplarz aparatu? Jedyne co mi przychodzi do głowy to sprzedawcy z HK na eBay.
-
Control ring to bardzo fajna sprawa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Tak, warto brać od razu Control Ring Mount Adapter bo bez niego R-ka jest nieco upośledzona.
Adapter po wyjęciu z pudełka i podpięciu go pod aparat powinien mieć pierścień wyłączony (OFF).
Jak włączysz pierścień to ustawienie wybranej funkcji z tych oznaczonych strzałką w dół będzie można zmieniać pierścieniem tylko po wciśnięciu spustu migawki do połowy. Ustawienia funkcji nie oznaczonych strzałką będzie można zmieniać od razu pierścieniem. W obydwu przypadkach funkcje są te same (Av, Tv, ISO, [+/-]), zmienia się tylko sposób ich obsługiwania.
Ja miałem przez chwilę R-kę ze standardowym adapterem EF-EOS R w zeszłym roku. Teraz chętnie bym ją kupił ponownie ale już właśnie od razu z Control Ring Mount Adapter. Problem jest tylko taki że w Polsce nikt nie sprzedaje samych R-ek. Skąd zamawiałeś swój egzemplarz aparatu? Jedyne co mi przychodzi do głowy to sprzedawcy z HK na eBay.
Dzięki za wyjaśnienia. Wziąłem ostatecznie z Amazona adapter z Control Ring.
Rkę brałem z eBaya a za wszystkim stoi jeden duży sklep z HK który ma swoją gwarancję. Gość przede mną wziął 17 sztuk (pewnie na handel) bo cena była bardzo dobra przez kilka dni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Dzięki za wyjaśnienia. Wziąłem ostatecznie z Amazona adapter z Control Ring.
Rkę brałem z eBaya a za wszystkim stoi jeden duży sklep z HK który ma swoją gwarancję. Gość przede mną wziął 17 sztuk (pewnie na handel) bo cena była bardzo dobra przez kilka dni.
Wrzucisz linka? Ciekawe jak wysokie opłaty dojdą z cłem i VATem?
-
Interesował się ktoś zakupem 28-70? Jaka jest realna cena za to szkło?
-
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
w holenderskim sklepie, na stanie:
https://www.kamera-express.nl/produc...canon%2028-70&
-
Nigdy nie dostawałem cła i dodatkowych opłat a brałem od nich już sporo gratów. Po numerze itemu możesz sobie znaleźć na ebayu. Cena dziś jest już nie tak dobra.
-
Bez żadnych dodatkowych opłat ale wysyłka tylko do UK,Irlandii,Włoch i Hiszpanii https://panamoz.com/catalogsearch/result/?q=Eos+r
-
-
Macałem R'ke i prawie kupiłem. Na szczęście (jeszcze) rozsądek wygrał. Body dobrze leży w ręce. Obsługa AF z ekranu dotykowego - poezja, szybko i precyzyjnie. Wykrywał twarze i oczy, nie ostrzy na białą ścianę sic! Hehehe.
RP też wydawał się ok. Jedyne wady to mocowanie ekranu - nie sprawiało wrażenia wytrzymałego i gibało się na boki przy otwieraniu zaczepiając o wizjer (otwierając palcem od dołu).
Nowa 85'ka RF kloc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
tak, planuje kupić w USA - <10k pln
-
zdebik a Ty patrzyłeś przez wizjer RF?
Jaka nowa 85 ka RF? Nie ma jej przecież jeszcze?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nowa 85'ka RF kloc.
Zawsze można podpiąć kompaktową Sigmę 85/1.4 :mrgreen:
Nie ma litości przy tej ogniskowej i jasności.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Zawsze można podpiąć kompaktową Sigmę 85/1.4 :mrgreen:
Nie ma litości przy tej ogniskowej i jasności.
Jednak okazuje się, że można "przy tej ogniskowej i jasności" wyliczyć małe szkło :) Obiektyw 85 1.4 wcale nie musi być gargantuiczny jak właśnie przykładowa Sigma 85 1.4 o wymiarach 126.2 x 94.7 mm i wadze 1130 g. Doskonałym przykładem jest mały i uszczelniony Samyang AF 85 mm f/1.4 ważący 568 g.
https://www.youtube.com/watch?v=oRKp...90HvQ&index=23
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Patrzyłem i był ok ale mi ten z M50 odpowiada wiec... 85'ka z 70-200 i innymi były za szybą więc można było zobaczyć jak będą wyglądały.
R'ke można było wyrwać za £1799 po cashbacku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Wizjer w RP jest identyczny jak w a7III - który jest najlepszym aparatem na świecie wg wielu opinii
-
Do robienia zdjec tygrysow...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Wizjer w RP jest identyczny jak w a7III - który jest najlepszym aparatem na świecie wg wielu opinii
Jasne, bo to "wizjer" w RP odpowiada za wynikowy plik zapisany w aparacie a nie matryca :mrgreen: Reasumując Twoje zdanie w tej kwestii - lepiej mieć nowiutki "wizjer" z byle jaką matrycą sprzed kilku lat (RP), niż odwrotnie (A7III) :lol: Takie opinie to wyłącznie na CB znaleźć można :) Może ktoś to łyknie słysząc takie słowa od sprzedawcy w RTV-AGD, albo w MM ;)
Ciekawe jakbyś się odnalazł z takimi poglądami z aparatami wyposażonymi w celowniki ramkowe i lutentkowe ;)
ps.
nic dziwnego, że później można się przewrócić czytając takie "ciekawostki" w dyskusjach o wyższości jednych świąt nad drugimi
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Patrzyłem/.../... 85'ka z 70-200 i innymi były za szybą więc można było zobaczyć jak będą wyglądały.
Możesz powiedzieć czy RF 70-200mm f / 2.8 L ma wewnętrzne ogniskowanie ?
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Do robienia zdjec tygrysow...
Mylisz A73 z A73R :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Oczywiście, że ma. Ale myślę, że chciałbyś wiedzieć czy się zmienia długość w czasie zoomowania ;) Tak - zmienia o 70 mm:
https://www.canonnews.com/canon-pate...rf-70-200mm-28
Z gruba będzie działać jak C70-300L lub C100-400L.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
...myślę, że chciałbyś wiedzieć czy się zmienia długość w czasie zoomowania ;) Tak - zmienia o 70 mm:
Szkoda :( Ciekawe jak się będzie miała jego jakość optyczna w stosunku do EF 70-200 mm f/2.8L IS III :?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Szkła były w gablotce więc nie mam pojęcia. I ogólnie nawet nie podchodziłem do niego. Wydaje mi się, że będzie się wysuwał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nowa 85'ka RF kloc.
Zawsze można podpiąć starą EF85/1.8, EF85/1.2L lub EF85/1.4L (choć to też jest kloc). Krążą też plotki o nadchodzącym RF85/1.8, który na pewno będzie mniejszy niż wersja f1.2.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jednak okazuje się, że można "przy tej ogniskowej i jasności" wyliczyć małe szkło :) Obiektyw 85 1.4 wcale nie musi być gargantuiczny jak właśnie przykładowa Sigma 85 1.4 o wymiarach 126.2 x 94.7 mm i wadze 1130 g. Doskonałym przykładem jest mały i uszczelniony Samyang AF 85 mm f/1.4 ważący 568 g.
Jest też wersja EF więc do R można też podpiąć Samyanga.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jest też wersja EF więc do R można też podpiąć Samyanga.
Warto zaczekać na wersję RF tego Samyanga moim zdaniem.
-
Tylko, że ten Samyang będzie manualem. To ja już wolę wersję AF pod EF z adapterem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Tylko, że ten Samyang będzie manualem. To ja już wolę wersję AF pod EF z adapterem.
Jak już trochę ludzi kupi te MLe canona i nikona to zrobi się rynek dla takich firm i wyjdą też wersje z AFem. Na razie większość użytkowników będzie korzystać z istniejących obiektywów EF i adapterów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
manual manualem ale ogólnie z samyangiem jest chyba podobnie jak z tamronem na początku się wszyscy zachwycają, a potem ten zachwyt jakby nieco opada
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
ps.
nic dziwnego, że później można się przewrócić czytając takie "ciekawostki" w dyskusjach o wyższości jednych świąt nad drugimi
To rozumiem, że niniejszym składasz samokrytykę :lol:....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To rozumiem, że niniejszym składasz samokrytykę :lol:....
:lol: :lol: :lol:
-
zdebik a byłeś na tym Photography Show 2019 w Birmingham? Tzn to jest do 19go. Tam można było chyba wziąć do ręki nowe szkła do RF. Ciekawi mnie waga, bo nigdzie nie podają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Akurat ta Sigma A 85mm F1.4 DG HSM do bezlusterkowców Sony waży 1245g i jej wymiary to: φ94.7㎜×152.2㎜. https://www.sigma-global.com/en/lens...vice/se_mount/
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Ale ona wg Samyanga jest gorsza od wersji manualnej, a co dopiero od FE -SONY
Samyang AF 85mm F1.4 FE vs Samyang 85mm F1.4 AS IF UMC [= Samyang MF 85mm F1.4 RF] vs Samyang AF 85mm F1.4 EF (Canon)
http://klubkm.pl/forum/showpost.php?...postcount=2037
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
zdebik a byłeś na tym Photography Show 2019 w Birmingham? Tzn to jest do 19go. Tam można było chyba wziąć do ręki nowe szkła do RF. Ciekawi mnie waga, bo nigdzie nie podają.
Byłem, ale te nowe szkła to były jakieś wydmuszki 1:1 za szkłem. Nie pytałem o nie, jakoś nie mam ciśnień na zmianę.
Za to eos R szedł za £1799 a 5d4 za £2K - nice...
-
Do tego w UK jest jeszcze cashback wiosenny. Pamiętasz cenę R za wersję z kitem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rafla
do tego w uk jest jeszcze cashback wiosenny. Pamiętasz cenę r za wersję z kitem?
z 24-105 £2500.
-
Wczoraj dotarła do mnie Rka z eBaya. Zamiast zwykłego adaptera zamówiłem sobie ten z Control Ringiem. Wszystko jest nowe i sprawne.
Trudno coś konkretnego napisać po dwóch godzinach ustawiania sprzętu pod siebie. Jedynie co mi przychodzi do głowy, że możliwość customowych ustawień jest bardzo duża. W żadnym wcześniejszym aparacie nie miałem takiej możliwość ustawiania wszystkiego pod siebie. Muszę też zrewidować ustawienia na 5D by się nie pogubić używając razem z Rką .
Działanie AF zdecydowanie na plus. Nawet Tamron SP 45mm f/1.8 ostrzy szybciej i pewniej niż na 5D4. Mazianie na ekraniku by ustawić konkretny punkt ostrości też działa super. Na pewno joystick byłby przydatny ale da się żyć i bez niego.
-
Jakie są Twoje wrażenia po przesiadce z ovf na evf?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
W końcu jakieś pochlebne opinie a i wynik zacny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
W końcu jakieś pochlebne opinie a i wynik zacny.
Dlaczego w końcu ;)
Ja tam jestem mega zadowolony z tego aparatu; spełnia w pełni moje oczekiwania i uważam,że zakup to był udany.
Ciągle nie mogę nacieszyć się tym, ze cały czas trafia z ostrością :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Jakie są Twoje wrażenia po przesiadce z ovf na evf?
EVF w R działa znakomicie szczególnie w dobrych czy akceptowalnych warunkach świetlnych. Jak się robi ciemniej to trzeba brać poprawkę na za bardzo rozjaśnioną scenę w EVR.
Do sportu to póki co OVF będzie lepszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
EVF w R działa znakomicie szczególnie w dobrych czy akceptowalnych warunkach świetlnych. Jak się robi ciemniej to trzeba brać poprawkę na za bardzo rozjaśnioną scenę w EVR.
Do sportu to póki co OVF będzie lepszy.
Można wyłączyć rozjaśnianie, tylko po co jak w telewizorku możesz wyświetlić histogram i "podług" uznania podciągnąć jasność zdjęcia, a jak chcesz światło zastane, to ci zrobi ciemnicę,ale zawsze lepiej widzieć, na czym się zatrzymał punkt ostrości. Przynajmniej dla mnie w stosunku do 7d jest to wielka zaleta.
-
Tak właśnie robię. Wyświetlam sobie histogram. Bardzo mi się podoba ten EVF. Wcześniej nigdy nie miałem z nim do czynienia.
Polubiłem się też z tym touch-barem na którego wylewa się tyle krytyki w necie. Mam wybrane tylko dwie metody Auto Focusa: Face tracking i punkt. W ustawienia tego touch bara dałem by był cały czas aktywny czyli się nie blokuje. Przesunięciem palca po pasku zmieniam metodę focusa. Nawet jak przez przypadek zmieni mi się metoda ostrzenia to natychmiast sobie zmieniam na taką jaka mi pasuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Tak właśnie robię. Wyświetlam sobie histogram. Bardzo mi się podoba ten EVF. Wcześniej nigdy nie miałem z nim do czynienia.
Polubiłem się też z tym touch-barem na którego wylewa się tyle krytyki w necie. Mam wybrane tylko dwie metody Auto Focusa: Face tracking i punkt. W ustawienia tego touch bara dałem by był cały czas aktywny czyli się nie blokuje. Przesunięciem palca po pasku zmieniam metodę focusa. Nawet jak przez przypadek zmieni mi się metoda ostrzenia to natychmiast sobie zmieniam na taką jaka mi pasuje.
Ja też chwalę sobie touch-bar - do lewej strony przypisałem zmianę metody AF (to samo jest na przycisku M-fn między spustem, a pokrętłem, tyle że przy zmianie jeżeli przeskoczymy pożądany tryb, trzeba kilka naciśnięć, by dojść do właściwego, na pasku szybko i płynnie), do prawej wyświetlanie, bądź nie histogramu. Przejście "od mordki i oka" do kilkunastu pól ostrości, zrobienie zdjęcia i z powrotem, przy wyłączonym podglądzie to ok. 2 sekund. Jestem totalnym amatorskim domo-pstrykaczem i cała automatyka R to miód na moją duszę!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dlaczego w końcu ;)
Sarkazm... R'ka fajna puszka a i szkła nagle lepiej trafiają.