Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
A czego tu nie rozumieć? Kupił Sigmę bo nie miał kasy na L (decydujący argument). Teraz pożyczył Canonowską piątkę, zrobił porównanie
i stwierdził że gdyby ponownie stanął przed takim wyborem i miał kasę na Canona to możliwe że i tak pewnie zdecydowałby się na Sigmę, która ustępuje Canonowi jedynie pod względem szybkości AF, zwłaszcza w trudniejszych warunkach.
nie wiem no.. jak AF w Sigma 35/1.4 jest conajmniej taki jak w 50L to dla mnie jest spoko.
jak odrobine szybszy niz w 50L to full wypas.
do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic, nawet do wolnej pracy AF w 50L :D
mam pytanie do posiadaczy Sigma 35/1.4 i 5DIII (sa tacy? :)
jak to szklo pracuje na bocznych /krzyzowych/ punktach AF?
tez jest tak fajnie jak na centralnym, czy juz nie ma ekstazy? :mrgreen:
Wpadnij na słoneczne, to stestujesz sam :)
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
Dziwnie piszesz. Nie kupiłeś L - czyli jej nie miałeś ?. Jednocześnie, wiesz, że "tym mniej w moich oczach ustępuje L'ce"
Skąd taki wniosek?
W praktyce to wyglądało tak, że przez ok. 3 tygodnie przed kupnem Sigmy miałem pożyczoną L`kę - zrobiłem nią przez ten czas jakieś 4 imprezy (ślub, studniówki) - stwierdziłem, że jasne 35mm to jest to, czego mi brakuje do szczęścia.
Pojechałem do sklepu, poprosiłem sprzedawcę, a ten postawił przede mną 2 sztuki Sigmy - wybrałem ostrzejszy egzemplarz dobrze współpracujący z moim body (5d II) potem przyniósł mi jeszcze Canona 35 f/1.4 L, podpiąłem i to tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że biorę Sigmę.
Gdyby L`ka okazała się lepsza, pewnie zrezygnował bym z zakupu i dozbierał brakujące 2K pln`ów. Ale szybki test w sklepie potwierdził tylko moje przypuszczenia o przewadze optycznej Sigmy nad L`ką. Dlatego ją wziąłem. I nie żałuje.
Teraz, po mniej więcej miesiącu używania Sigmy wziąłem jeszcze raz L`kę od znajomego, żeby przeprowadzić konfrontację w praktyce S35 vs 35L. Dlatego napisałem, że mam oba obiektywy na biurku, bo tak było.
Zabrałem oba szkła do dość ciemnego klubu, posadziłem znajomą modelkę i zrobiłem porównanie przy tych samych warunkach. Wnioski napisałem kilka postów wyżej.
Cytat:
Zamieszczone przez
fenixpol
Wpadnij na słoneczne, to stestujesz sam :)
hehe ;) juz nie ma potrzeby, bo umowilem sie jutro ze znajomym z mojego miasta, ktory niedawno kupil Sigma 35/1.4 - wpada do mnie i potestuje sobie obiektyw pod katem AF
Cytat:
Zamieszczone przez
bz24
W praktyce to wyglądało tak, że przez ok. 3 tygodnie przed kupnem Sigmy miałem pożyczoną L`kę - zrobiłem nią przez ten czas jakieś 4 imprezy (ślub, studniówki) - stwierdziłem, że jasne 35mm to jest to, czego mi brakuje do szczęścia.
Pojechałem do sklepu, poprosiłem sprzedawcę, a ten postawił przede mną 2 sztuki Sigmy - wybrałem ostrzejszy egzemplarz dobrze współpracujący z moim body (5d II) potem przyniósł mi jeszcze Canona 35 f/1.4 L, podpiąłem i to tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że biorę Sigmę.
Gdyby L`ka okazała się lepsza, pewnie zrezygnował bym z zakupu i dozbierał brakujące 2K pln`ów. Ale szybki test w sklepie potwierdził tylko moje przypuszczenia o przewadze optycznej Sigmy nad L`ką. Dlatego ją wziąłem. I nie żałuje.
Teraz, po mniej więcej miesiącu używania Sigmy wziąłem jeszcze raz L`kę od znajomego, żeby przeprowadzić konfrontację w praktyce S35 vs 35L. Dlatego napisałem, że mam oba obiektywy na biurku, bo tak było.
Zabrałem oba szkła do dość ciemnego klubu, posadziłem znajomą modelkę i zrobiłem porównanie przy tych samych warunkach. Wnioski napisałem kilka postów wyżej.
No ok, a od kiedy masz Sigma 35/1.4 robiles nia juz jakis reportaz na powaznie?
Czy na razie domowo-stydujne testowe strzaly?
Dobra, byl dzisiaj kolega z Sigma 35/1.4 takze jestem po wstepnych, domowych testach.
Nie napisze nic nowego, co juz bylo napisane.. poza jednym.
Sigma 35/1.4 to najcelniejszy obiektyw jaki kiedykolwiek mialem :mrgreen:
Nie wiem ile w tym zaslugi AF w 5DIII, a ile samego AF z Sigmy 35/1.4 ale efekty sa niesamowite
Przebija pod tym wzgledem 24L (aczkolwiek szybkosc AF jest porownywalna), 50L i chyba nawet 135L - ale tego ostatniego mam zaledwie miesiac, wiec w sumie zbyt wczesnie zeby pisac ostateczne opinie.
No w kazdym badz razie po 10 minutach pstrykania po prostu znudzilo mi sie sprawdzanie czy obiektyw trafil :D bo trafial zawsze, za kazdym razem - na obojetnie jakim czujniku AF
Zaslonilem tez żaluzje w pokoju zeby przygotowac trudne warunki oswietleniowe - to samo, celnosc 100% (tyle, ze odrobine dluzej ostrzy)
Walory optyczne byly opisywane wiele razy - no w zasadzie ja nie widze zadnych wad optycznych, winieta na pelnej przeslonie jest smiesznie mala przy 50L i tymbardziej przy 24L
Wykonanie pierwsza klasa, aczkolwiek zeby byc uczciwym to trzeba napisac ze obudowa Sigmy bedzie sie wycierac, to juz widac chociazby w miejscu styku pierscienia manualnego ustawiania ostrosci i obudowy.
Bedzie tez ciezko to doczyscic.. no ale coz, jest przeciez 35L i jak komus ten fakt przeszkadza to doplaca 2000 pln i ma obudowe prima sort, 2x szybszy AF, wieksza winiete i 10x wiecej abberacji chromatycznej gratis :D
50L juz sprzedane, czekam tylko na kase i jak juz bede miec gotowke w rece to lece do salonu Sigmy ;]
Ja przed chwilą testowałem testowałem w sklepie i niestety z 6D nie dogaduje się idealnie. Na dwóch egzemplarzach wyraźny back focus przy odległości kilku metrów. Do około 3 metrów było super. Jak wrócę do domu to mogę wrzucić fotki.
Za tydzień mają dostać kolejne egzemplarze, także wtedy wrócę je sprawdzić, bo i tak decyzja o zakupie podjęta. :)
A mikroregulacja nie rozwiązała problemu?
Na szybko ustawiłem - 15,ale wtedy z bliska był FF, wolę nie liczyć na jakiś kompromis i się stresować. Dam szansę jeszcze innym egzemplarzom, ostatecznie kalibracja, ale myślę że nie będzie potrzeby.
Fotki ze sklepu:
https://dl.dropbox.com/u/25235673/te...a/_MG_0912.jpg tutaj akurat na 1.6, celowane w "to", także z bliska jest super!
https://dl.dropbox.com/u/25235673/te...a/_MG_0924.jpg @1.4, celowane w obiektyw. Niestety dużo ostrzejsza jest szyba. :(
Będę sprawdzał inne egzemplarze, bo jak widzę po opiniach nie jest trudno trafić na udany i trafiający, a generalnie szkło zrobiło na mnie dobre wrażenie. :)
Szkoda, że nie widzę tego szkła u nikogo z poznańskich TIP-ów. ;)