Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Wątpię by aż tak zleciało. Chociaż wtedy można by L rozważyć. :)
to już dalekie fantazje :-) ale jeśli będzie to dobry sprzęt ze skutecznym AF to nad czym się zastanawiać:
używane L za 4-4.5tyś czy nowiutka lepsza optycznie Sigma za 3-3.5 tyś?
Chyba że ktoś jest maniakiem czerwonych pasków na obudowie, myśląc że ten pasek daje +10 do umiejętności fotografowania :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
kurczeblade
Chyba że ktoś jest maniakiem czerwonych pasków na obudowie, myśląc że ten pasek daje +10 do umiejętności fotografowania :-)
Takowych na tym forum nie brakuje :D
Nie brakuje też ludzi, którzy na podstawie paru entuzjastycznych opinii są w stanie określić poprawność działania autofocusa na wszelkich kombinacjach sprzętowych.
Ja bardzo kibicuję Sigmie, konkurencja jest jak najbardziej pożądana, nie mnie jednak biorę pod uwagę historię współpracy obiektywów tej firmy, szczególnie z Canonami...
Gratuluję optymizmu, ja go tyle niestety nie mam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Nie brakuje też ludzi, którzy na podstawie paru entuzjastycznych opinii są w stanie określić poprawność działania autofocusa na wszelkich kombinacjach sprzętowych.
Ja bardzo kibicuję Sigmie, konkurencja jest jak najbardziej pożądana, nie mnie jednak biorę pod uwagę historię współpracy obiektywów tej firmy, szczególnie z Canonami...
Gratuluję optymizmu, ja go tyle niestety nie mam.
Skoro paru ludzi już napisało, że AF w nowej sigmie jest sprawniejszy jak w starych to jednak chyba nie jest wyssane to z palca, nieuważasz ?
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Ta winieta jest już nieusuwalna. Ona będzie pewnie koło 4EV. 4EV to już za dużo na rozjaśnianie. :( Chyba, że częściowe.
24L II winietuje jeszcze mocniej niż Sigma i da się z tym jakoś żyć. Jeśli ostrość w narożnikach tej Sigmy faktycznie jest tak dobra jak widać to da się trochę tej winiety zbić. W praktyce też widać, że z tak winietującym obiektywem aparat ustawia trochę dłuższą ekspozycję i raczej się nie zdarza żeby narożniki były zupełnie ciemne, jeśli już to środek obrazu może być trochę za jasny.
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Skoro paru ludzi już napisało, że AF w nowej sigmie jest sprawniejszy jak w starych to jednak chyba nie jest wyssane to z palca, nieuważasz ?
Paru ludzi też napisało, że AF w 5D MkIII jest rewelacyjny.
Ja wiem jedno, mnie takie dywagacje mało co interesują, mam Sigmę, starego 5D i robię zdjęcia. Widać inni wola onanistyczny kierunek, tabelki i testy. Ich wybór.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Paru ludzi też napisało, że AF w 5D MkIII jest rewelacyjny.
Raczej paru napisało że nie jest - reszta wciąż twierdzi że jest rewelacyjny ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Ja wiem jedno, mnie takie dywagacje mało co interesują, mam Sigmę, starego 5D i robię zdjęcia. Widać inni wola onanistyczny kierunek, tabelki i testy. Ich wybór.
Niczego nie zrozumiałeś, a zaraz do onanizmu nawiązujesz. Kompleks jakiś?
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Raczej paru napisało że nie jest - reszta wciąż twierdzi że jest rewelacyjny ;)
Raczej chodzi mi o tych którzy pisali że jest rewelacyjny, ale po pewnym czasie musieli zrewidować swoje opinie.
IMHO jest zdecydowanie za wcześnie, żeby można było AF ocenić.