Nie miałem. To raczej przez to, że miałem w łapkach 85L :D
Wersja do druku
Nie miałem. To raczej przez to, że miałem w łapkach 85L :D
Tak właśnie jest.
Z tą osłoną osobiście uważam, że Canon troszkę zwalił sprawę. Kiedy mam założoną osłonę na jakimś dłuższym obiektywie (jak ten 85L II), to lubię sobie za nią podtrzymywać cały układ, aby nie przekręcić przypadkiem pierścienia ostrości (tryb FTM mimo swoich niewątpliwych zalet czasem przeszkadza), ponadto jakoś mi tak stabilniej.
Niestety w 85L II osłona przeciwsłoneczna obraca się razem z pierścieniem ostrości i już nie raz złapałem się na tym, że rozwaliłem sobie w ten sposób fajne ujęcie...
Za to sposób montowania osłony jest genialny w swojej prostocie - wystarczy "wcisnąć" ją na obiektyw, klamerki zaskakują i po kłopocie.
Oprocz standardowych testow na FF/BF, ostrosc itp., zwrocilbym uwage na czystosc szkiel wewnatrz.
Sam dbam przesadnie o sprzet a poza tym nie uzywam go w ekstremalnych warunkach a w moim ulubionym obiektywie jakim jest wlasnie 85L II zobaczylem miedzy soczewkami wlos o dlugosci ~50mm :shock:
Oczywiscie nie wplywa to zupelnie na zdjecia, jednak zdziwilo mnie to baaaardzo :idea:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
przepraszam - 5mm :mrgreen:
No, ale co z tego że tam się pojawił?
a wiesz gdzie takie krótki włosy rosną? :>