Odp: Komputer dla fotografa 2024
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Na nikoniarzach wrzuciłem z tego linku kwadraty
https://thomasvoland.com/blog/mac-vs...fii-i-retuszu/ w ramach testu
Załącznik 18921
Każdy kwadrat to dwa kolory. Jesli więc ktoś widzi każdy kwadrat w jednym kolorze to taki monitor ogólnie można powiedzieć nie nadaje się do obróbki zdjęć.
Np czerwony kwadrat z tego przykładu to dwa kolory RGB,
górny 233,51,35
dolny 255,0,26
--- Kolejny post ---
Dodam, że sprzęty aktualnie Appla (w tym ajfony) wyświetlają ten test poprawnie, dwa kolory w każdym kwadracie.
Jeśli ktoś widzi tutaj pojedyńcze kolory w kwadratach to może warto się zastanowić nad sensem dalszego pchania kasiorki w sprzęty foto bez zakupu dobrego monitora :mrgreen:
Coś tu jest nie tak. Mam Windę 10.
Gdy pobieram obrazki ze strony (obrazki, bo są dwa: górny i dolny) to oba są identyczne i mają te same wartości RGB. Na przykład czerwony górny 254.0.0, a dolny to 255.0.0 :!:, czyli nie widzę różnicy. A gdy sobie w programie wygeneruję prostokąty według Twoich liczb powyżej (no tylko jeden podałeś - czerwony), to widzę bez problemu dwa odcienie na obu monitorach - jeden to NEC graficzny, a drugi to EIZO (dobry) biurowy. I widzę tę różnicę też w IrfanView na obu monitorach.
Pytania:
- Co robię nie tak?
- Co robię tak?
- Kto tu oszukuje?
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Gdy pobieram obrazki ze strony (obrazki, bo są dwa: górny i dolny) to oba są identyczne i mają te same wartości RGB. Na przykład czerwony górny 254.0.0, a dolny to 255.0.0 :!:, czyli nie widzę różnicy. A gdy sobie w programie wygeneruję prostokąty według Twoich liczb powyżej (no tylko jeden podałeś - czerwony), to widzę bez problemu dwa odcienie na obu monitorach - jeden to NEC graficzny, a drugi to EIZO (dobry) biurowy. I widzę tę różnicę też w IrfanView na obu monitorach.
Pytania:
- Co robię nie tak?
- Co robię tak?
- Kto tu oszukuje?
Wszystko nie tak.
Jeżeli sam sobie je generujesz i wpisujesz takie wartości to oczywiste, że będą różne. Robisz to w jednej przestrzeni koloru (nie ważne jakiej).
To jest esencja zarządzaniem koloru.
Plik źródłowy ma wartości RGB w/g przestrzeni źródłowej i ich poprawne wyświetlenie na monitorze w innej przestrzeni wymaga przeliczenia.
Pytanie czy wartości które odczytujesz są przed czy po translacji. Jeżeli są takie same to prawdopodobnie są już po translacji - jeżeli twój monitor ma przestrzeń nie szerszą niż sRGB to rzeczywiście wynikowe wartości translacji będą dokładnie takie same.
Przykładowo - "czysta" czerwień w/g sRGB to oczywiście: 255,0,0 - ale ten sam kolor w przestrzeni P3 to 234,51,35
Każda przestrzeń koloru defiowana jest jako chromatyczność składnika R,G,B w wypadku wartości maksymalnej oraz krzywa gamma.
(konieczność dodania składnika zielonego i niebieskiego w P3 wynika z tego, że "czysta" czerwień w P3 jest po bardziej czerwona niż ta w sRGB i w dodatku ma nieco inną chromatyczność)
W drugą stronę - wszystko co jest bardziej "czerwone" w P3 niż właśnie to 234,51,35 - po translacji do sRGB wyląduje na 255,0,0 (z pewną dokładnością w zależności czy stosujemy adaptację percepcyjną czy absolutną)
Polecam: https://pawel.online/zarzadzanie-kolorem-po-prostu/
Posiadacze Maców mają świetne wbudowane narzędzie "ColorSync" które takie kalkulacje umożliwia pomiędzy wszystkimi przestrzeniami.
Załącznik 18928
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Dzięki!
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Pytania:
- Co robię nie tak?
- Co robię tak?
- Kto tu oszukuje?
Nic nie robisz nie tak. Odpowiedzi jest mnóstwo w Internetach. Windows nie ma zarzadzania barwą, ale niektóre programy mają. W podglądzie windowsowym czy przeglądarce będzie bez zarządzania a np w irfanie będzie z.
Pytanie po kiego grzyba kupować wypasione monitory graficzne pod Windowsa skoro pewnie nawet eizo za 30koła nie będzie widział podziału kwadracików przez google chrome
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Pytanie po kiego grzyba kupować wypasione monitory graficzne pod Windowsa skoro pewnie nawet eizo za 30koła nie będzie widział podziału kwadracików przez google chrome
Bo ich się pewnie tam nie używa do przeglądania canon-board.info.
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Bardzo ciekawy test.
Eksperymentując wyłączyłem HDR w Win 11 i kwadraciki testowe stały się jednolite :shock:
I to raczej całe w kierunku tej części wściekłej niż stonowanej. No to jednak nie jarzę o co chodzi.
Ja się przyznam, że też nie ogarniam do końca tych wszystkich kwestii kolorystycznych o których piszą co niektórzy bardziej "naukowo" i w sumie dopóki nikt mi nie widzę na ekranach, że jakieś dziwne kolory wychodzą, albo ktoś mi nie napisze, że coś jest nie halo, to za bardzo się tym wszystkim nie przejmuję.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ja się przyznam, że też nie ogarniam do końca tych wszystkich kwestii kolorystycznych o których piszą co niektórzy bardziej "naukowo" i w sumie dopóki nikt mi nie widzę na ekranach, że jakieś dziwne kolory wychodzą, albo ktoś mi nie napisze, że coś jest nie halo, to za bardzo się tym wszystkim nie przejmuję.
Jestem teraz na tym poziomie.
Jest oryginalny plik planszy Xrite (#369), i gdy się kupi oryginalną Xrite planszę to można w każdej chwili porównać/ocenić :
- czy monitor (i oprogramowanie) wyświetla tak jak powinien kolory
- po wykonaniu zdjęcia planszy czy aparat przetwarza kolory jak powinien
W realnym świecie naszego komputera, naszego monitora i naszego sprzętu foto oraz naszego widzenia kolorów
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Bardzo ciekawy test.
Eksperymentując wyłączyłem HDR w Win 11 i kwadraciki testowe stały się jednolite :shock:
I to raczej całe w kierunku tej części wściekłej niż stonowanej. No to jednak nie jarzę o co chodzi.
Spróbuję znaleźć, bo wydaje mi się, że gdzieś czytałem - w wypadku monitora wspierającego HDR, wyłączenie funkcji HDR w Win11 powoduje fall-back do sRGB. Stąd taki efekt.
Ja niestety Win11 mam tylko ARM-ową wirtualkę, więc nie mogę zrobić żadnych testów.
p,paw
Właściwie porównanie planszy ColorChecker (przy okazji - XRite już nie ma, teraz to Calibrite) z tym co wyświetla monitor nie jest prawidłowe. Monitor świeci, a plansze oglądasz w świetle odbitym. Padające na plansze światło może mieć różny kolor (temp barwową) co zaburza wrażenie koloru. I pomijam tu kwestie równie ważną - jasności planszy i monitora.