Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
Ostatnie zdjęcie ma twardsze światło ale dlatego że do 2 płaszczyzn dyfuzyjnych założyłem grid, dodatkowo źródło światła było bardzo blisko mnie.
Ja uważam że przy portretach męskich bardziej pasuje ostre, twarde swiatlo dlatego też nie robiłem mocnego d&b skóry.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
i nie traktuj tego jako krytyki, taka dygresja na temat zdjęć z lampą ogólnie a nie Twoich prac.
Sam kiedyś próbowałem budować studio i pomysł porzuciłem.
Może wynajmij sobie studio na godzinę grosze za to zapłacisz będziesz miał pełno softboxów do dyspozycji
Cytat:
Zamieszczone przez
canon5dClassic
i nie traktuj tego jako krytykę, taka dygresja na temat zdjęć z lampą ogólnie a nie Twoich prac
Nie no spoko... Może.to kwestia samej reporterki
Mi to ostatnie bardziej się podoba w "ogólnym odbiorze" niż większa część poprzednich z Żoną-modelką. Z minusów to rzuca się od razu w oczy nienaturalne spojrzenie, a także zegarek gigant, który gra na tym zdjęciu pierwsze skrzypce - chyba, że taki był zamysł:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Mi to ostatnie bardziej się podoba w "ogólnym odbiorze" niż większa część poprzednich z Żoną-modelką. Z minusów to rzuca się od razu w oczy nienaturalne spojrzenie, a także zegarek gigant, który gra na tym zdjęciu pierwsze skrzypce - chyba, że taki był zamysł:)
Dzięki :-). Ogólnie uwielbiam ten zegarek i celowo go zalożyłem.
Mam kilka fotek gdzie spojrzenie jest skierowane w obiektyw ale z kolei ustawienie na krześle jest gorsze.
Co do przerysowań, mnie się podoba większa ręka... trenuje kilka lat właśnie po to żeby było to widoczne:-P.
1 załącznik(ów)
1 załącznik(ów)
Kiepski ze nie model ale podobają mi się te zdjęcia:D.
Wrzucam ostatnie z tej serii.
99.
Załącznik 5242
Cytat:
Zamieszczone przez
canon5dClassic
twarde światło, plamy(na czole), odblaski w okularach, nierówne oświetlenie, wyolbrzymienie niedoskonałości na skórze, cienie, oślepianie modela(problem z mruganiem), odbicia od ścian i wiele innych
Nie krytykuję Cię tylko piszę o wadach zdjęć z taniego softboxa
Gdzie światło zastane lub blenda pozwoli zrobić idealny mięciutki portret bez żadnych kombinacji i kosztów
Jeśli według Ciebie jedyne światło do portretów to miękkie, bezcieniowe, to... :D
Zobacz np. https://marcinwuu.blogspot.com
Na marginesie - o jakich "problemach z mruganiem" pisałeś?
1 załącznik(ów)
Nie jestem artystą czy zawodowym portrecista toteż uwagi czysto techniczne, dyskusje o miękkim twardym świetle pozostawiam lepszym / bardziej doświadczonym ode mnie.
Natomiast chciałbym zwrócić Twoja uwagę na okulary (górna części oprawki zjechała na oczy), oczy moim zdaniem wyglądały by lepiej gdyby okulary były założone do końca (byłoby widać całe oczy zza okularów) albo zdjęte całkiem wedle uznania. W bliższym kadrze być może można zrealizować takie zdjęcie gdzie spoglądasz znad górnej oprawki.
Wiem możesz pomyśleć, że się czepiam ale to studyjny portret gdzie właśnie suma dopracowania wszystkich detali sprawia, że wyglada on bardziej lub mniej profesjonalnie.