Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Mam podobnie, ale z joystickiem robiło sie to dużo szybciej. Nawet nie chodzi o te 2 kliki tylko ciężko to wciskać bez odrywania wzroku od wizjera. No i w LV nie wiem w ogole jak to zrobić. Może ktoś ma patent?
Widzę, że nikt jeszcze nie zdradził tego patentu. Nazywa się kosz na śmieci. Set też powinien działać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Grabus
Problem z AF 6D mają pewnie ci, którzy nie mają w ogóle 6D, bo na papierze wygląda mizernie.
Przewinęło się tu na forum kilka wątków posiadaczy, którzy mieli problemy z AF (palcem chyba nie trzeba wskazywać, znaleźć łatwo).
Cytat:
Zamieszczone przez
Grabus
Problem z AF 6D mają pewnie ci, którzy nie mają w ogóle 6D, bo na papierze wygląda mizernie.
Ja mam 6D, od marca 2013. AF jest wolniejszy i chyba troche mniej celny od 40D. Przy takim rozstawieniu punktow zamienilbym istniejace 11 punktow, na 9 krzyzowych, poswiecajac nawet srodkowy -3EV.
Jezeli dla kogos priorytetem jest AF, to alternatywa jest 5mkd3.
Czy to jest problem? Dla mnie raczej niedogodnosc, z ktora nauczylem sie zyc. Ostrze dwa razy (jak zdaze), a ze mam AF "pod kciukiem" wiec nie ma duzego problemu.
Nie mam absolutnie żadnych problemów z AF w 6d. Nigdy nie podejrzewałem, że AF Canona może działać tak dobrze. 60d dawał mi znakomita większość zdjęć ostrych ale ze swoimi 9 punktami krzyżowymi nawet nie umywa się do celności i niezawodności 6d.
Kiedykolwiek testowałem punkty boczne 6d trafiały tak samo dokładnie jak środkowy, (czego nie mogę powiedzieć o 60d) ale zwalniały przy słabszym świetle. Do robienia zdjęć ich nie używam.
Cytat:
Zamieszczone przez
qbar
Takie pytanie do ludzi, którzy dostali Lightrooma w zestawie z 6d. Czy jest możliwość zainstalowania go na drugim kompie? Ostatnio sprawiłem sobie laptopa i fajnie byłoby go tam również wykorzystać. Dzięki z góry.
W warunkach umowy licencyjnej dla użytkownika końcowego nic nie pisze na temat różnic w zależności od posiadanej wersji. Jest możliwość zainstalowania na drugim kompie pod warunkiem że ten drugi komp pracuje pod tym samym systemem operacyjnym a Ty jesteś również jego (tego drugiego kompa) właścicielem. Program nie może być odpalony jednocześnie na dwóch komputerach.
End-user license agreements FAQ
Licenses and terms of use | Adobe a dalej http://wwwimages.adobe.com/www.adobe...21017_1230.pdf (strona 329).
Mam więcej trafionych zdjęć z 6D niż z 7DMK1. Używam centralnego w 99,999999% przypadków.
Mam zdecydowanie więcej trafionych zdjęć na 6D (centralny tylko i wyłącznie) niż na 40D, 7D, 5D. Żadnych problemów z AF, aż wierzyć się nie chce ze to Canon.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Widzę, że nikt jeszcze nie zdradził tego patentu. Nazywa się kosz na śmieci. Set też powinien działać.
O co chodzi z koszem na śmieci?set działa, ale najpierw trzeba wcisnąć punkt wyboru punktu af. Ciężko to robić bez oderwania wzroku od wizjera.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
O co chodzi z koszem na śmieci?set działa, ale najpierw trzeba wcisnąć punkt wyboru punktu af. Ciężko to robić bez oderwania wzroku od wizjera.
Chodziło mi o powrót ramki AF do środka w LV.
Guzik wyboru punktu AF jest pierwszy z brzegu a set wśrodku kółka, więc nie mam problemu z trafieniem w nie nawet na ślepo.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Chodziło mi o powrót ramki AF do środka w LV.
Guzik wyboru punktu AF jest pierwszy z brzegu a set wśrodku kółka, więc nie mam problemu z trafieniem w nie nawet na ślepo.
Dzięki!